facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Binefacerile uleiului de masline si dieta mediteraneana

Alimentatie si nutritie

Calitatile terapeutice ale uleiului de masline au fost mentionate pentru prima data de Hipocrat, parintele medicinei. De secole, calitatile nutritionale, cosmetice si medicale ale uleiului de masline au fost recunoscute de oamenii din zona mediteraneana.

alimentatie24

Uleiul de masline a fost folosit pentru mentinerea supletii pielii si musculaturii, pentru vindecarea abraziunilor si pentru alinarea arsurilor solare. Uleiul de masline a fost folosit atat intern cat si extern pentru mentinerea tineretii si sanatatii.
Studii facute recent au furnizat dovezi clare ca dieta mediteraneana, care include ulei de masline, nu numai ca este sanatoasa, ci consumul de ulei de masline chiar ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Uleiul de masline contine antioxidanti care descurajeaza bolile cronice, inclusiv cancerul.

Exista trei feluri de grasimi regasite in diete: saturate (de origina animala), polinesatuarte (din plante, seminte, nuci, uleiuri vegetale) si mononesaturate (din uleiul de masline). Din punct de vedere nutritional, toate tipurile de uleiuri de masline sunt aproape la fel, continand in medie 80% grasimi mononesaturate, 14% saturate si 9% polinesaturate.

Uleiul de masline este bogat in vitamine: A, B1, B2, C, D, E si K, dar si in fier. Este adevaarat, uleiul de masline ajuta sistemul digestiv, dar nu te mentine neaparat slab; contine la fel de multe calorii ca oricare alt ulei (9cal/g). Insa acesta actioneaza ca un laxativ bland, fiind benefic pentru intestine si luptand impotriva gastritei si ulcerului. Este, de asemenea un foarte bun tonic, de aceea este recomandat si persoanelor cu afectiuni cardiace.

Uleiul de masline a fost privit ca "ulei al frumusetii". Celulele corpului incorporeaza acizii grasi din ulei, facand arterele mai suple si pielea mai stralucitoare. Cantitatea de acid oleic din uleiul de masline este aproape aceeasi cu cea din laptele de mama si din acest motiv este cel mai bun supliment nutritiv pentru copiii mici.
Baut inainte de masa, uleiul de masline protejeaza stomacul impotriva ulcerelor. Daca este luata o lingura sau doua in combinatie cu zeama de lamaie sau cafea, previne constiparea fara a irita tractul intestinal. Este de asemenea eficient in tratarea infectiilor tractului urinar si problemelor vezicii biliare. Este remediul perfect pentru copiii care sufera de gastrita, accelereaza dezvoltarea creierului si intareste oasele. Dizolva cheagurile din vasele capilare; s-a descoperit ca incetineste gradul de absortie al grasimilor comestibile, si in mod consecvent incetineste procesele de imbatranire.

Doar grasimile de origine animala contin colesterol. Uleiul de masline nu. Colesterolul nu este in intregime daunator; este un element esential in construirea membranelor celulare, invelisului fibrelor nervoase, vitaminei D si hormonilor sexuali. Organismul uman produce cantitatea de colesterol necesara, de aceea orice cantitate de colesterol care este consumata prin alimente este in exces. Excesul de colesterol produce o acumulare graduala de depozite de grasime pe tesuturile conjunctive, de-a lungul vaselor de sange. Prin aceasta acumulare se ingroasa peretii arterelor incetinind circulatia sangelui, astfel sporind riscul de atac cardiac sau cerebral.

Colesterolul este produs de ficat si este vital pentru structura celulara. Pentru a circula prin vasele de sange, este strans in proteine grase ca intr-un ambalaj, numite lipoproteine. Acestea se mai numesc si lipoproteine cu densitate scazuta (LDL) si ele distribuie colesterolul in corp in locurile unde este nevoie. Ficatul colecteaza si un al doilea tip de colesterol si anume lipoproteine cu densitate mare (HLD), care aduna colesterolul  din organism si il aduce in ficat pentru a-l reprocesa, sau pentru a-l elimina. Colesterolul de tip LDL este cel care se depune pe peretii arterelor si de aceea este etichetat ca nociv. Lipoproteinele HDL aduna colesterolul in exces. Deci, cu cat cantitatea de HDL este mai mare in corp, cu atat mai repede scapam de colesterolul nedorit. Deci, ceea ce are nevoie corpul nostru este un raport optim HDL/LDL. Grasimile polisaturate scad nivelul de LDL si HDL din corp. Cele monosaturate (precum uleiul de masline) scad doar nivelul de LDL, HDL-ul  ramanad sa ajute la curatarea arterelor.

Grasimile de origine animala, contin doar acizi grasi saturati, care maresc in mod exponential nivelul colesterolului din sange. Grasimile polisaturate scad atat nivelul LDL cat si cel al HDL fara sa afecteze proportia, in timp ce acizii grasi monosaturati controleaza nivelul LDL crescand nivelul HDL. Nici un alt tip de ulei nu contine o asemenea cantitate de acizi grasi monosaturati ca uleiul de masline, care contine in primul rand acid oleic. Cantitatea mica de acizi grasi polisaturati este mentinuta inofensiva de catre substantele antioxidante. Este foarte cunoscut faptul ca substantele antioxidante care produc un mecanism de protectie care intarzie imbatranirea, previne cancerul, ateroscleroza, disfunctiile ficatului si inflamatiile.

Din moment ce extractia uleiului de masline se face prin metode blande, substantele pe care le contine sunt pastrate in stare naturala, facand uleiul de masline foarte stabil chiar si la prajeli. Deci, contrar a ceea ce se crede, uleiul de masline se deterioreaza intr-un grad foarte scazut in timpul prajitului, spre deosebire de alte uleiuri.

Datorita structurii sale chimice, uleiul de masline are proprietati organoleptice remarcabile, si de aceea este uleiul cel mai indicat pentru consum. Este foarte bine tolerat de stomac. De fapt, functia sa de protectie are efecte benefice impotriva gastritei si ulcerului. Este colagog, activand secretia hormonilor pancreatici si a bilei intr-un mod natural spre deosebire de medicamente. Reduce in mod consecvent colesterolul. Prin faptul ca favorizeaza digestia ajuta la absortia elementelor nutritive, in special vitaminelor si sarurilor minerale. Are un efect pozitiv asupra constipatiei. Oasele au nevoie de o mare cantitate de acid oleic si ce sursa e mai potrivita decat uleiul de masline? Favorizand mineralizarea oaselor, este excelent pentru copiii mici, pentru varstnici care au probleme cu decalcifierea oaselor. De asemenea are efecte favorabile asupra creierului si dezvoltarii sistemului nervos si asupra organismului in perioada de crestere. Formeaza un scut de protectie pentru organism care il apara de infectii si care ajuta la regenerarea tesuturilor, atat la nivel intern cat si extern. Uleiul de masline este un leac universal, potrivit tuturor varstelor.

sursa: armonianaturii.ro

Articole despre ulei, ulei de masline