facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dr. Dorin Dragos - Efectul depurativ al plantelor

Fitoterapie

La fiecare schimbare de anotimp simtim in mod natural nevoia unei purificari a organismului. In aceasta directie intalnim in multe ziare si reviste anumite retete de purificare bazate pe sucuri de fructe si legume sau pe alte metode naturiste. Dar exista mult mai multe procedee pentru a elimina toxinele din corp (aceasta eliminare de toxine este cunoscuta in termeni medicali ca efect depurativ) si este util sa cunoastem in linii generale cum functioneaza acest proces.
natura34

Curatarea de reziduuri se traduce farmacodinamic prin stimularea circulatiei sangelui si a limfei si, mai ales, prin amplificarea eliminarilor pe diferitele cai naturale: urina (diuretice), transpiratie (sudorifice, diaforetice), bila (coleretice/colagoge), scaun (laxative, purgative), expectoratie (expectorante, fluidifiante ale sputei), uneori chiar varsatura (emetice). Remediile care, imbinand doua sau mai multe dintre aceste actiuni, purifica organismul de reziduuri sunt denumite, in general, depurative.

Speciile reactive de oxigen sunt agentii patogeni universali. Eliminarea lor este cheia oricarui tratament cu intentie curativa si este obiectivul esential al oricaror masuri profilactice. Ea presupune remedii antioxidante, alaturi de armonizarea si dinamizarea fluxurilor atat subtile, cat si grosiere in vederea drenarii, a indepartarii acestor toxine. Dintre compusii prezenti in plante, cei din marea grupa a flavonoidelor (structura C6 - C3 - C6) (si, in masura mai mica, si cumarinele, care au structura C6 - C3) indeplinesc ambele roluri: au, pe de o parte, capacitatea de a epura, de a anihila speciile reactive ale oxigenului, iar, pe de alta parte, de a stimula fluxul la nivelul microcirculatiei atat sanguine, cat si limfatice, cu efect de drenare, de deterjare a reziduurilor metabolice. Actiunea de anihilare a speciilor reactive se datoreaza interactiunii acestora cu carbonul din pozitia 3 a nucleului A, mai ales la flavonoidele cu dubla legatura C2 = C3. Reactivitatea deosebita a acestui atom de carbon se datoreaza vecinatatii cu gruparea ceto de la C4 si cu nucleul aromatic B inserat la C2, la care se adauga influenta oxigenului din pozitia 1, intregul nucleu C6 - C3 - C6 realizand o structura dinamica, rezonatorie, capabila sa preia si sa anihileze reactivitatea acestor specii active de oxigen. Dinamismul structurii este amplificat mult la antociani tocmai datorita ionizarii moleculei si crearii unui sistem rezonant de duble legaturi conjugate, imprimand o reactivitate suplimentara intregii molecule si mai ales atomului de carbon din pozitia 3. In cazul cumarinelor, absenta nucleului aromatic B reduce reactivitatea moleculei si, prin aceasta, capacitatea de a tampona agresivitatea oxigenului activ.

Dintr-o perspectiva fizico chimica, in organismul uman exista doua faze: cea hidrofila/hidrosolubila si cea lipofila/liposolubila. Deoarece aceste faze nu sunt nemiscibile intre ele, sunt necesare sisteme de protectie (antioxidante etc.) specifice pentru fiecare. Daca pentru faza hidrofila flavonoidele indeplinesc aceasta functie, pentru cea lipofila intervin carotenoidele (provitamine A), in actiune sinergica cu tocoferolii (vitamina E). Molecula carotenoidelor contine si ea (precum flavonoidele) un sistem rezonant de duble legaturi conjugate, esential pentru efectul lor antioxidant.

Exista metode de eliminare a reziduurilor liposolubile (remedii coleretice/colagoge s.a.) si hidrosolubile (diuretice etc.), iar plantele depurative imbina, de regula, ambele proprietati.

Acest articol este extras din cartea "Fundamentele medicinei naturale", partea a II-a Vindecarea sufletului si a trupului prin plante Fitoterapia psihocauzala scrisa de Dr. Dorin Dragos si aparuta la Editura Deceneu.

sursa: www.edituradeceneu.ro

Articole despre Dorin Dragos