facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Venus Williams - dieta vegana pentru a combate sindromul Sjogren

Stil de viata

De cand a devenit jucator profesionist în urmă cu două decenii, campioana de tenis Venus Williams in varsta de de 36 de ani a castigat 7 titluri de Grand Slam simplu, 14 campionate Grand Slam duble și 4 medalii olimpice de aur. Cu totii am auzit de ea, dar puțini știu că are o boală autoimună numită sindromul Sjogren.

Sindromul Sjogren nu are vindecare. Cei care suferă de această boală trăiesc toată viaţa cu inflamaţii ale articulaţiilor, oboseală cronică, ochi şi gură uscate.

Acum, ea încearcă să-şi amelioreze simptomele cu ajutorul unei diete vegetariene, bazată pe lucruri crude, care nu au fost ambalate în sticle, cutii sau conserve. Asta înseamnă fructe, legume, nuci, seminţe şi cereale. Nimic nu poate fi încălzit la mai mult de 47 de grade, altfel valuarea nutriţională este compromisă. Sugestia începerii acestui regim a venit din partea Serenei, care a descoperit căutînd pe internet că pacienţii suferinzi de fibromialgie s-au simţit mai bine după ce şi-au schimbat modul de se hrăni. Fibromialgia este similară cu sindromul Sjogren, cauzînd, de asemenea, dureri cronice şi oboseală. De fapt, mulţi pacienţi cu Sjogren au şi fibromialgie, iar destui din cei diagnosticaţi iniţial cu fibromialgie au şi Sjogren. În semn de solidaritate cu sora ei, Serena s-a oferit să ţină şi ea dieta vegetariană. 

venus-williams

Acesta este un interviu cu Venus despre dieta, viața și alte aspecte interesante.

Î: Când ai fost diagnosticata cu sindromul Sjogren, ai trecut la o dieta bazata pe plante. Cum te-a ajutat aceasta trecere?

VW: Dieta vegetariana a fost o schimbare mare pentru mine și eu sunt încă in faza de adaptare. Este mai ales o provocare, deoarece eu în mod constant călătoresc și mănânc pe fugă. Cu toate acestea, cred că este cel mai potrivit mod de a mânca, iar corpul chiar se reînnoiește. Ceea ce m-a ajutat cel mai mult este aportul ridicat de fier, precum si renuntarea la zahărul din trestie de zahăr și la siropul de porumb.

Î: Cum te-ai simtit fizic dupa schimbarea dietei? Ai observat alte beneficii?

VW: Piele uimitoare! De asemenea, grăsime corporală scăzută, desi eu nu urmaresc alte rezultate.

Î: Te antrenezi timp de 5 ore pe zi, ce alimente te mentin in frma si iti asigura energie înainte, în timpul și după antrenamente?

VW: Eu nu sunt o gurmanda. Dimineata mânanc mai ales fructe. Asta imi sustine antrenamentul de tenis. Pranzul este practic masa principala, ceva de genul de orez sau de carbohidrati, dupa care urmeaza exercitiile fizice in sala de sport.

Î: Care sunt alimentele preferate?

VW: Mănânc pentru a trăi, nu traiesc pentru a mănânca. În acest moment îmi place tot ceea ce implică cartofi.

Î: Ești o sursă de inspirație pentru milioane de copii, antreprenori si oameni care se luptă cu problemele lor de sănătate. Este ceva ce ai vrea să încurajezi la generația următoare?

VW: Da, sa ia in considerare remediile naturale, cat și pe cele convenționale, deoarece ele merg mână-n mână. Întotdeauna cauta soluția care te face să te simți mai bine. Este diferit pentru fiecare! Cele mai multe afectiuni cronice pot fi demoralizante si limitative. Cu toate acestea, trebuie sa vezi paharul ca jumătate plin și să te concentrezi întotdeauna asupra a ceea ce se poate realiza și nu asupra a ceea ce nu se poate.

Articole despre dieta vegetariana, dieta vegana, boala autoimuna