facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

A fi VEGETARIAN: o alegere responsabila

Sanatate

Pe acest Pamant traiesc 1,28 miliarde de boi, vaci, vitei si oi. Aceste animale ocupa 24% din terenurile cultivabile ale planetei noastre. Oamenii ard mii de hectare de paduri tropicale pentru a creste vaci in asa-numitele “ferme-hamburger”. Fiecare hamburger costa 6 metri patrati de padure tropicala. Animalele consuma intre 30% si 40% din cerealele planetei.“Piata vacii” este colosala: 40 de miliarde de dolari numai in Statele Unite, unde se vand 6,7 miliarde de hamburgeri in fiecare an. Cifrele sunt pur si simplu halucinante: pentru a se hrani, mancatorii de carne au nevoie de o cantitate de 10 ori mai mare de apa si de suprafete cultivabile decat vegetarienii.

vegetarieni-celebri


Carnea pune numeroase probleme de sanatate. In tarile occidentale, ea constituie una dintre principalele cauze ale cancerului, ale maladiilor degenerative si ale deficientelor imunitare. 55% din productia americana de antibiotice este destinata animalelor de crescatorie. A consuma carne inseamna deci a fi supus in mod constant actiunii medicamentelor care au fost injectate animalelor. In Statele Unite, cea mai frecventa cauza a deceselor o constituie infarctul miocardic, care loveste o persoana la 25 de secunde! Pentru un american obisnuit, riscul unui atac cardiac este de 50%, in vreme ce pentru un american vegetarian el nu este decat de 15%, iar pentru un american vegetalian (care nu consuma nici carne nici alte produse animale) el nu este decat de 4%.

Prea putini oameni stiu ca problemele de exces de colesterol provin de la o alimentatie pe baza de carne, caci nu exista colesterol in vegetale. Colesterolul si grasimile saturate sunt aduse in organism de catre carne, produse lactate si oua. Starea de sanatate a vegetarienilor, in numeroase populatii ale lumii, potrivit studiilor efectuate de academia nationala de stiinte a Statelor Unite, este excelenta. O mare parte dintre sportivii de inalta performanta sunt vegetarieni si foarte multe studii au demonstrat ca performantele fizice sunt mult mai bune la cei care nu consuma carne. 90% dintre animalele crescute pentru carne provin din crescatorii industriale, care sunt adevarate lagare de concentrare. Pe plan ecologic si pe plan energetic, „civilizatia vacii” este o adevarata catastrofa. Oamenii au devenit niste capcauni nebuni, intoxicati de un consum bulimic de carne.

In Occident, din ce in ce mai multi cercetatori au devenit constienti de necesitatea unei modificari urgente in obiceiurile noastre alimentare. Printre ei, numerosi autori (cum ar fi Jeremy Rifkin – „Dincolo de hamburger”, doctorul Gabriel Cousens – „Nutritia spirituala”, John Robbins – „Sa ne hranim fara suferinta”, Harvey Diamond – “Regimul Plus”) propun un nou mod de viata, plin de respect pentru corpul nostru si cel al planetei care ne sustine. Ei explica in special faptul – extrem de important – ca reducand cu numai 10% consumul de carne in tarile occidentale, s-ar putea nu numai combate maladiile civilizatiei, ci s-ar obtine si resursele necesare hranirii celor 60 de milioane de fiinte umane care mor de foame in fiecare an. Aceasta reducere ar permite stoparea disparitiei padurilor tropicale – datorata in mare parte despaduririi provocate de cresterea in stil industrial a animalelor. Fiecare hamburger costa 6 metri patrati de padure tropicala! O usoara schimbare a obiceiurilor noastre alimentare va fi suficienta pentru a inclina balanta ecologica in partea pozitiva.

Consumul de carne este unul din stalpii societatii occidentale materialiste moderne, care concepe omul ca pe un “monarh absolut” care poate dispune de animale dupa bunul sau plac. In lumea moderna, animalul este sclavul omului. Insa toate traditiile spirituale, din toate civilizatiile, afirma ca legea divina este „sa nu ucizi”. Ordinea universala prevede pentru om un rol de frate mai mare al animalelor. Cand isi uita rolul de pastor si devine macelar, legea vietii ii arata ca semanand in jurul lui moartea si suferinta, va recolta tot moarte si suferinta. Cu siguranta, in viitorul nu foarte indepartat, faptul de a manca carne va fi privit la fel cum este privit astazi canibalismul: o practica ce trebuie aruncata in muzeul ororilor trecutului.

Anatomia umana ne invata ca omul nu este construit pentru a consuma carne (despre acest subiect, se poate consulta si lucrarea lui Nicolae Catrina „Din tainele alimentatiei lacto-vegetariene”). Organismul uman este conceput pentru a functiona cu proteine vegetale. El poate suporta o mica cantitate de carne din cand in cand, daca organele de excretie functioneaza bine, dar suprasarcina obisnuita de produse animale care apare la majoritatea locuitorilor tarilor bogate antreneaza o slabire a sistemului imunitar care deschide usa “bolilor civilizatiei”.

Cat de stranie este situatia societatilor moderne, in care se cheltuie miliarde de dolari pentru gasirea unui medicament chimic care sa omoare virusul SIDA, fara a se pune vreodata problema rolului obiceiurilor alimentare in distrugerea sistemului imunitar! Dupa Pasteur, s-a crezut ca toate necazurile noastre sunt provocate de virusi si bacterii. Omul le-a declarat razboi. Dar, in ciuda armelor stiintei, pacea nu va domni prea curand. Dimpotriva, ea pare a se indeparta tot mai mult. „Razboinicii” stiintei au preluat puterea; ei striga “inainte!” fara a-si da seama ca medicamentele lor au devenit unul dintre cele mai grave flageluri ale societatii noastre! Razboiul impotriva bolii se intoarce impotriva omului, care a devenit victima stiintei sale. Intoxicat de prea multa carne, lapte, branza si alte alimente de origine animala, el se simte obosit si greoi. Atunci, pentru a se stimula, consuma alcool, cafea, tutun, zahar, sare rafinata si tot soiul de medicamente, agravand astfel poluarea propriului sau corp. Ingrijorat, el da apoi fuga la medic. Daca nimereste peste un medic materialist clasic, acesta ii va face un consult, care va demonstra imbolnavirea corpului, si-i va prescrie medicamente chimice. Dar daca bietul nostru intoxicat va consulta un medic constient de problemele vremurilor noastre, acesta ii va explica ca el insusi este responsabil de toate necazurile sale, datorita ignorarii adevaratelor nevoi ale corpului sau, si-i va spune ca este neaparat necesar sa invete sa-si gestioneze singur propria sa stare de sanatate, indeosebi printr-o alimentatie vegetala, vie si variata. Imbuibandu-se, occidentalul se sinucide incetul cu incetul, si infometeaza planeta odata cu el. Acest medic i-ar putea spune: „Luati loc intr-un restaurant, cu o friptura in farfurie. Inchipuiti-va apoi ca sala este plina cu 20 de persoane care tin in mana cate un castron gol. Constientizati atunci urmatorul fapt: cantitatea de cereale care a fost necesara producerii carnii din fata dumneavoastra ar fi permis umplerea castronului fiecaruia dintre acesti bieti infometati”. Astfel, bolnavul nu va mai ramane pasiv, in postura de simplu consumator de medicamente si de ingrijiri medicale, ci se va trezi la o noua constiinta de fiinta umana libera si, sustinut de medicul sau educator, va invata sa faca sa domneasca armonia si sanatatea atat in viata sa, cat si pretutindeni in jurul sau.

Numele lor sunt celebre din diferite motive, dar toti au ceva in comun: sunt sau erau vegetarieni.Carl Lewis (vegetalian), Pitagora, Socrate, Platon, Sappho, Leonardo da Vinci, Voltaire, Albert Einstein, Sfantul Francisc de Assisi, Gandhi, Claudia Cardinale, Richard Gere, Dustin Hoffman, Paul Newman, Robert Redford, Sophie Marceau, Surya Bonali, Ivan Lendl, Melanie Griffith, Nathalie Baye, Kim Bassinger, Montaigne, Lamartine, Carlos Santana, Sting, Tina Turner, Whitney Houston, Phil Collins, Joan Baez, Bob Dylan, The Beatles, Thomas Edison, Benjamin Franklin, Regina Sophia a Spaniei, Printul Aga Khan, Marguerite Yourcenar, Zoroastru, Yehudi Menuhin…

extras din revista de naturism si spiritualitate "Elixirium", aparuta la editura Kamala

Articole despre dieta vegetariana, dieta vegana, veganism