Proteinele in alimentatia vegetariana
Sanatate
Este foarte usor ca o dieta vegetariana sa asigure necesarul de proteine atata timp cat consumul de calorii este adecvat. Stricta combinare de proteine nu este necesara; este mult mai importanta o alimentatie variata de-a lungul unei zile.
Exista in America, de exemplu, obsesia proteinelor. Vegetarienii sunt bombardati cu intrebari despre sursa lor de proteine. Sportivii obisnuiau sa manance carne slaba inaintea competitiilor pentru ca ei credeau ca isi vor imbunatati performantele. Suplimentele nutritive pe baza de proteine se vand la magazinele cu alimente "sanatoase". Insa aceasta grija pentru proteine este prost interpretata. Desi proteinele sunt cu siguranta un nutrient important care joaca multe roluri cheie in functionarea normala a organismului uman, nu avem nevoie de cantitati mari. De fapt, avem nevoie de cantitati mici de proteine. Numai o calorie din zece consumate, trebuie sa provina de la proteine. Iar performantele sportivilor sunt de fapt imbunatatite prin diete bogate in carbohidrati si nicidecum proteine. Suplimentele pe baza de proteine sunt scumpe, inutile si chiar daunatoare pentru unii oameni.
Care este cantitatea de proteine de care avem nevoie? Specialistii recomanda o cantitate de 8/10 dintr-un gram de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporala. Aceasta recomandare include in calcul si un factor de siguranta consistent pentru multi oameni. Daca insa se fac unele ajustari la calcule, tinandu-se cont de unele proteine din plante care sunt digerate cumva altfel decat cele de origine animala, si de aminoacizii gasiti in amestec cu unele proteine de origine vegetala, se ajunge la un nivel de 1 gram pentru1 kg greutate corporala. Din moment ce vegetarienii consuma surse variate de proteine vegetale, nivelul recomandat de proteine pentru acestia este undeva intre 0,8 si 1 gram pentru 1 kg greutate corporala. Daca se face o analiza sumara a ceea ce mananca vegetarienii, se va observa ca 10-12% dintre calorii provin din proteine, in timp ce in cazul celor care consuma carne, procentul este de 15-17%.
Deci, se pare ca o dieta vegetariana este in mod normal mai saraca in proteine decat o alimentatie non-vegetariana. Dar trebuie retinut aspectul ca mai mult, nu inseamna si mai bine pentru organism in ceea ce priveste nivelul de proteine. S-a constatat ca dietele cu un continut bogat in proteine nu sunt recomandate, iar acestea chiar sporesc riscul unor boli precum osteoporoza sau bolile de rinichi.
Este foarte usor pentru un vegetarian sa intruneasca nivelul optim de proteine. Aproape toate legumele, boabele, cerealele, nucile sau semintele contin, mai mult sau mai putin proteine. Dulciurile, grasimile sau alcoolul nu au un aport prea mare de proteine, deci o alimentatie in care se consuma acestea, are toate sansele sa fie chiar prea saraca in proteine. Insa vegetarienii au o regim variat: legume, cereale, seminte si astfel au foarte rar probleme in aigurarea unui nivel optim de proteine, atata timp cat in alimentatia lor exista un nivel satisfacator de calorii pentru a putea fi mentinuta greutatea corporala.
Dar ce putem spune despre proteinele combinate sau complementare? Asadar, se pare ca problema proteinelor este mult mai complexa. Sa aruncam o privire asupra mitului proteinelor complementare. Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi, adesea descrise precum un bloc. Organismul uman are mare nevoie de aminoacizi nu de proteine. Corpul uman nu poate sa produca noua din cei douazeci de aminoacizi existenti, deci acestia sunt considerati esentiali. Cu alte cuvinte, trebuie sa obtinem acesti noua aminoacizi din alimentatie, pentru a putea fi produse proteinele.
Ouale, laptele de vaca au fost desemnate ca furnizori principali de proteine. Asta inseamna ca acestea contin cantitati mari de aminoacizi. Soia, spanacul de asemenea contin mari cantitati de proteine. Alte surse de proteine de origine non-animala, contin in mod normal, toti aminoacizii esentiali, insa unul sau doi dintre acestia pot fi in cantitati mai mici. De exemplu, cerealele au un continut scazut de lysina (unul dintre aminoacizii esentiali), iar legumele sunt sarace in metionina (alt aminoacid esential).
Pentru a obtine o combinatie optima de aminoacizi esentiali, se recomanda consumul de cereale nerafinate, legume, seminte, nuci de-a lungul unei zile, astfel incat, chiar daca un aliment este sarac intr-un tip de aminoacid, este compensat de consumul altuia.
Chiar daca uneori este consumat un singur tip de aliment vegetarian, si nu o combinatie, cantitatea furnizata de aminoacizi este de ajuns, pentru ca hrana vegetariana ofera toata gama de aminoacizi esentiali!
sursa: armonianaturii.ro