facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Alimente si plante medicinale cu actiune antibiotica fata de Helicobacter Pyllori

Fitoterapie

Infectia cu Helicobacter pylori este cea mai frecventa cauza a gastritei hiperacide cronice. De la punerea sa in evidenta in 1983 de catre Warren si Marshall, rolul Helicobacter pylori in suferintele gastrice a fost tot mai mult luat in consideratie, astfel incat in momentul de fata exista suficiente date care dovedesc implicarea acestui germene patogen in diverse tulburari digestive: gastrita cronica, ulcerul gastro-duodenal, dispepsia non-ulceroasa, carcinomul gastric, limfomul gastric si chiar cancerul colonic. In gastrita cronica Helicobacter pylori este considerat factorul etiologic major, fiind pus in evidenta in 70-100% din cazuri.

brocolli

Incidenta gastritei cronice este foarte mare in cadrul populatiei generale, fiind adesea corelata si cu un status socio-economic mai redus. Tocmai de aceea, problema eradicarii infectiei cu Helicobacter pylori este considerat azi un aspect de sanatate publica atat din punctul de vedere al numarului de cazuri cat si din punct de vedere economic tinand seama ca tratamentul este eficace doar daca se aplica scheme terapeutice care includ doua, trei sau patru medicamente cu pret de cost relativ ridicat.

Luand in considerare toate aceste aspecte consideram important sa prezentam in continuare o serie de rezultate ale unor studii stiintifice realizate in ultimele decenii si care au dovedit ca unele alimente precum si unele plante medicinale au un efect bacteriostatic si chiar bactericid fata de Helicobacter pillori.

Sulforafanul este un compus cu actiune antibiotica fata de Helicobacter pillori. El este prezent in cantitati mari in broccoli si alte legume inrudite cu acesta, cum ar fi conopida, varza, gulia, ridichile si mustarul. Pentru tratamentul gastritelor hiperacide, dar si pentru ulcer, rezultatele bune se obtin cu sucul de varza alba (Brassica oleracea L. var. capitata). In acest scop, se rade o varza, se pune putina sare si se lasa in repaus o jumatate de ora. Se stoarce si se bea zilnic 1 pahar, intre mese, timp de 1 luna.

Uleiul de masline extra-virgin are si el actiune de inhibare a dezvoltarii Helicobacter pillory.

Iaurtul natural, datorita continutul sau in Lactobacilli si Bifidobacterium, inhiba si el dezvoltarea Helicobacter pillori. Iaurtul este necesar sa fie consumat proaspat, deoarece altfel amplifica aciditatea gastrica.

Mierea are si ea un efect antibiotic fata de Helicobacter si in plus protejeaza mucoasa gastrica prin stimularea fluxului sanguin, prin efectul antiinflamator si prin stimularea cresterii celulelor epiteliale. Cu toate acestea, in cantitati mari ea creste aciditatea gastrica, de aceea se recomanda sa nu fie consuamta singura sau sa fie luata dupa mese.

Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) este un remediu traditional pentru inflamatiile digestive si este inclus in numeroase preparate indicate in tratamentul ulcerului gastro-duodenal si al gastritei. El inhiba cresterea lui Helicobacter pillori. El nu este indicat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.

Musetelul (Matricaria recutita), contine apigenina, un bioflavonoid care inhiba Helicobacter pillori si chamazulena, un compus cu actiune antioxidanta.

Conform unui studiu realizat in Turcia la Universitatea Gazi, conurile de cedru (Cedrus libani), fructele de Momordica charantia, partea aeriana de boz (Sambucus ebulus), si florile de sunatoare (Hypericum perforatum) au de asemenea o actiune antibiotica fata de Helicobacter pylori.

O serie de studii realizate la Universitatea din Toyama, Japonia, care au evaluat actiunea antibacteriana a 50 de plante medicinale, au demonstrat actiunea antiobtica fata de Helicobacter pillori a urmatoarelor plante: citraka (Plumbago zeylanica), salmali (Bombax malabaricum), amada (Curcuma amada), nucsoara (Myrisctica fragrans), bakuchi (Psoralea corylifolia) si mai ales kapilla (Mallotus phillipinesis), care a dovedit o actiune antibiotica deosebit de intensa.  

Berberina este un alt compus activ cu proprietati antibiotice fata de Helicobacter pillori. Ea este prezenta in cantitati suficiente in scoarta de dracila (Berberis vulgaris), scoarta de daruharidra (Berberis aristata) si in goldenseal (Hydrastis canadensis).

Dr. Cristina Cimpean,
Lector Ayurveda,
Asociatia Nationala pentru promovarea Medicinelor Neconventionale
Centrul Naturist de sanatate Steaua Divina

Sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre


Articole din Fitoterapie