facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dieta ayurvedica pentru zodia Capricorn

Ayurveda

Simbolistica
Al zecelea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare si nici ca intindere constelatiei cu acelasi nume. Prototipul babilonian al imaginii era cel al unei capre cu coada de peste incolacita, la care sigla moderna inca se raporteaza. In traditia chineza, Capricornul reprezinta Licornul sau Ki'Lin-ul de aur, fiinta care dainuie din timpurile imemoriale ale Creatiei. El apartine, alaturi de dragon, broasca testoasa si pasarea Pheonix, grupului celor patru animale mitice de la inceputul Lumii. Conform acestei traditii, el are, intr-adevar, coada de peste si corp de capra, dar un singur corn in frunte, devenind astfel simbolul fertilitatii, dar si al justitiei universale.

Capricornul apartine Elementului Pamant si are calitatea de cardinal, influenta lui fiind practica, harnica, prudenta, conservatoare, diplomata, precauta, metodica si ambitioasa. Nativul Capricorn, in aspectul lui armonios, este demn de incredere, strangator, eficient, muncitor, onest, temperat, responsabil, rabdator - avand toate calitatile asociate Pamantului dotat cu capacitatea de a atinge sau de a realiza un scop anume.

In aspectul lui dizarmonios, nativul Capricorn este conservator, avar, antipatic, suspicios, egoist, materialist, deprimat.

Este guvernat de catre planeta Saturn si guverneaza la randul lui, din punct de vedere anatomic, depunerile de minerale din corp, oasele, dintii, pielea si unghiile, articulatiile, genunchii.

Dieta ayurvedica pentru zodia Capricorn

Greseala spirituala

Simbolistica acestui Semn poate fi rezumata la doua semnificatii majore: puterea potentiala (gradul 0 Capricorn este cel mai sudic punct al Zodiacului, astfel ca, intrand in acest Semn, Soarele incepe sa urce in Zodiac iar lumina sa "creasca", stimuland fortele vitale din adancuri sa se pregateasca pentru noul lor ciclu de viata din primavara) si puterea oficiala (Semnul zodiacal Capricorn este in analogie cu Casa a X-a, denumita Casa tatalui si a autoritatii, atat terestre cat si celeste).

Astfel, greseala spirituala a nativilor Capricorn consta in relatia defectuoasa cu tatal si, in general, cu orice forma de autoritate. Maturi prin definitie, metodici si organizati, facuti pentru munci administrative si capabili sa-si asume responsabilitati dificile si de durata, pe care le onoreaza intotdeauna, chiar daca mai lent decat altii, nativii Capricorn tanjesc cel mai adesea dupa distinctii si onoruri, dupa o anume recunoastere sau chiar pozitie sociala, substituindu-se, inconstient, Tatalui Ceresc si Autoritatii Divine care, prin ei, ghideaza, educa si ocroteste oamenii.

Atitudinea spirituala
Persoanele nascute sub acest Semn actioneaza cel mai bine cand pot avea o atitudine responsabila fata de realizarea unui obiectiv, fara sa astepte ca valoarea sa le fie recunoscuta de societate. Un nativ Capricorn in relatie armonioasa cu tatal, cu profesorul, cu directorul si cu maestrul sau spiritual (daca urmeaza o cale de evolutie spirituala) si capabil sa accepte legile statului (pentru a le intelege sau pentru a le indrepta), indiferent de context istoric, este o fiinta care, la nivel spiritual, traieste - constient sau nu - in armonie cu Dumnezeu, fiind, abia asa, un model civic pentru semeni. In acest fel, el invata sa evite melancolia si egoismul, cultivand o perspectiva optimista asupra vietii.

Planeta care guverneaza Semnul zodiacal Capricorn, Saturn, tinde sa inhibe functia secretoare a ficatului, sistemul digestiv al nativilor nefiind pregatit pentru asaltul alimentar al grasimilor, maioneza si, in egala masura, ciocolata fiindu-le, de aceea, total contraindicate.

De asemenea, dieta lor trebuie sa includa si alimente bogate in proteine (naut, oua de prepelita, ciuperci, soia, polen), precum si alimente care cresc termogeneza (hrean, ghimbir, turmeric, seminte de mustar), pentru a echilibra predispozitia catre o temperatura corporala scazuta. Intrucat devin foarte repede victime ale anxietatii si fricii, li se recomanda ca, alaturi de proteine, dieta lor sa includa saruri minerale si vitamine care sa le amplifice vitalitatea; salatele de cruditati din radacinoase si citricele sunt adevarate surse energetice pentru natura lor.

Sarea Semnului zodiacal Capricorn este fosfatul de calciu, care contribuie la cresterea oaselor si la mentinerea structurii osoase a corpului. Alimentele care o furnizeaza organismului sunt: varza, sparanghelul, spanacul, lintea, fasolea, telina, migdalele, castravetii, orzul, galbenusul de ou, graul, capsunile, smochinele, afinele si prunele.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: arnica, pecetea lui Solomon, tataneasa.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este plumbul.

Nota:
Am acordat o atentie speciala alimentatiei deoarece, in sistemul medical multimilenar hindus Ayurveda (cuvant sanskrit care se traduce prin "stiinta vietii"), alimentatia este o modalitate esentiala de evolutie spirituala sau macar de mentinere a sanatatii. Suntem ceea ce mancam si mancam ceea ce gandim - iata o fraza extrem de simpla care spune totul despre noi si prin care va invitam sa va analizati, obtinand astfel o intelegere rapida a caracterului dvs. si o posibila imbunatatire a vietii dvs. daca veti aplica macar una dintre sugestiile continute in analiza zodiacala a Semnului zodiacal sub care v-ati nascut.

Un remediu general valabil pentru nativii fiecarei zodii este acela de purta pe mana stanga, sub forma de bratara spiralata, metalul corespunzator Semnului zodiacal natal, bratara care constitue astfel un rezonator energetic cu sfera de forta a planetei guvernatoare a Semnului.

astrolog Rodica Purniche

Articole despre Dieta ayurvedica