facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dieta ayurvedica pentru zodia Leu

Ayurveda

Simbolistica
Al cincilea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare si nici ca intindere constelatiei cu acelasi nume. Sigla sa provine dintr-o forma medievala tarzie a carei semnificatie ramane ascunsa, unii astrologi vazand in ea stilizarea coamei unui leu. Leul este un Semn de Foc, fix, influenta lui fiind creatoare, increzatoare in sine, entuziasta, pozitiva, pasionala. Asemenea tuturor tipologiilor de Foc, exista o latura puternic egoista, ceea ce face ca natura leonina sa fie arareori sensibila la nevoile altora.

Nativul Leu armonios este cald si creativ, manifestand demnitate, exuberanta, marinimie, ospitalitate si altruism, chiar daca uneori teatral - adica acele calitati care pot fi asociate cu Focul ce se exprima fara teama. in aspectul lui dizarmonios, nativul Leu manifesta egoismul sau fundamental, fiind vanitos, autoritar, acaparator, dogmatic, arogant, multumit de sine, ostentativ.

Semnul zodiacal Leu este guvernat de Soare si guverneaza la randul sau, din punct de vedere anatomic, inima si coloana.

Dieta ayurvedica pentru zodia Leu

Greseala spirituala "provine" cumva tocmai din folosirea incorecta a calitatilor specifice acestor parti anatomice ale corpului fizic. Inima reprezinta centrul real al fiintei, fiind asociata cu caldura si iubirea Divinului, care daruieste fiintei umane tot ceea ce ii este necesar. Prea adesea, acesti nativi daruiesc nu ceea ce trebuie fiintei/fiintelor iubite, ci ceea ce vor ei sa daruiasca. Asta face ca energia daruirii pe care Dumnezeu o vehiculeaza prin nativii Leu sa fie obstructionata cel putin partial, fapt care si motiveaza, de altfel, bolile de inima specifice acestor nativi. Ei fie nu se raporteaza corect la adevarata Inima - cea divina - fie sunt "plin" de propria lor fapta, devenind adeseori teatrali, jucand roluri ce le hranesc mai degraba orgoliul si nevoia de repreznetare, de participare plenara pe scena vietii in roluri efemere, dar pe care ei au tendinta sa le considere definitive. Pe de alta parte, coloana vertebrala, ca semn al verticalitatii spirituale si al fermitatii, ajunge sa fie afectata de lipsa lor de smerenie sau de excesul de regalitate care ii situeaza adeseori pe pozitii nete de superioritate fata de ceilalti. Astfel, in loc sa-si manifeste generozitatea afectiva, nativii Leu devin batosi, autoritari, intransigenti, posesivi sau dornici de o stralucire totala in mediul in care traiesc.

Atitudinea spirituala
Acesti nativi trebuie sa dezvolte tactul si prudenta, pentru a evita vanitatea, atasamentul si pulsiunile pasionale si pentru a invata astfel sa tina cont de nevoile sau problemele celorlalti. Energia lor creatoare, care face ca ei sa-si doreasca si sa iubeasca in mod excesiv copiii, trebuie dirijata catre profesii artistice, pedagogice sau spirituale autentice, in care sa invete sa iubeasca si sa daruiasca neconditionat. Despre acesti nativi se spune ca, in aspectul lor evoluat, poseda inima nobila a unui rege.

Deoarece sunt predispusi prin conditia lor cosmica la boli si la afectiuni ale inimii, este bine sa evite excesul ponderal, stresul si alimentatia incorecta. Semnalele de alarma care le atrag atentia ca trebuie sa-si schimbe obiceiurile sunt scurtarea respiratiei, durerile acute, ascutite sub stern, ametelile sau greturile.

In ceea ce priveste dieta, nativii Leu trebuie sa adopte un regim alimentar sarac in amidon si complet lipsit de zahar, gustul dulce fiind asigurat de preparatele cu miere sau de dulcele natural al fructelor si al legumelor. Alimentele de care au nevoie sunt iaurtul, branza, galbenusul de ou, salatele de cruditati (mai ales vara) si sucurile de fructe, preparate in casa.

Sarea Semnului zodiacal Leul este fosfatul de magneziu, esentiala pentru refacerea energiei nervoase, pentru stimularea functiilor digestive si excretorii, pentru mentinerea tonusului muscular, a structurii osoase si a fluiditatii naturale a sangelui. Ea poate fi procurata din: migdale, mere, prune, lamai, nuci, nuci de cocos, fragi, castraveti, laptuci, faina de secara, tarate de grau, ceapa.

Este bine ca dieta acestor nativi sa contina vitaminele C si E, procurate pe cale naturala. Vitamina C se gaseste in citrice, rosii, macese, pepene galben si capsuni, iar necesarul de vitamina E poate fi luat din germeni de grau, laptuci si uleiuri vegetale (in special uleiul de soia).

Plantele medicinale asociate acestui Semn zodiacal sunt: mararul, chimenul dulce, patrunjelul, menta, frunzele de cicoare si papadia.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este aurul.

Nota:
Am acordat o atentie speciala alimentatiei deoarece, in sistemul medical multimilenar hindus Ayurveda (cuvant sanskrit care se traduce prin "stiinta vietii"), alimentatia este o modalitate esentiala de evolutie spirituala sau macar de mentinere a sanatatii. Suntem ceea ce mancam si mancam ceea ce gandim - iata o fraza extrem de simpla care spune totul despre noi si prin care va invitam sa va analizati, obtinand astfel o intelegere rapida a caracterului dvs. si o posibila imbunatatire a vietii dvs. daca veti aplica macar una dintre sugestiile continute in analiza zodiacala a Semnului zodiacal sub care v-ati nascut.

Un remediu general valabil pentru nativii fiecarei zodii este acela de purta pe mana stanga, sub forma de bratara spiralata, metalul corespunzator Semnului zodiacal natal, bratara care constitue astfel un rezonator energetic cu sfera de forta a planetei guvernatoare a Semnului.

astrolog Rodica Purniche

Articole despre Dieta ayurvedica