facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dieta ayurvedica pentru zodia Fecioara

Ayurveda

Simbolistica
Al saselea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare si nici ca intindere constelatiei omonime. Sigla sa - extrem de complexa ca semnificatie - atesta o anumita "inrudire" cu Semnul zodiacal Scorpion, dar si legatura cu procesul intelectual profund. In timpurile moderne, sigla pare sa fi fost derivata din literele cu care incep cuvintele Maria Virgo ("Fecioara Maria"), in urma unui sincretism mistico-pagan care a asociat Semnul cu constelatia Fecioarei. Fecioara apartine Elementului Pamant si are calitatea de mutabil, ceea ce confera discernamant, exactitate, metoda dar si nervozitate. Nativul Fecioara, in aspectul lui armonios, manifesta inteligenta, gratie, stare de alerta mentala, gentilete - adica acele calitati ce pot fi asociate cu un tip terestru ce se exprima adesea coerent si structurat. In aspectul lui dizarmonios, nativul Fecioara manifesta latura sa extrem de critica, livresca, indaratnica, panicata. Semnul este guvernat de Mercur si faciliteaza sau sustine analiza, indemanarea, igiena si sanatatea in general, alimentatia, munca, altruismul neconditionat si abnegatia. Din punct de vedere anatomic guverneaza intestinele, care au abilitatea de "a analiza" si de a digera mancarea.

Dieta ayurvedica pentru zodia Fecioara

Greseala spirituala
O foarte mare problema a acestor nativi este frica, dar un alt fel de frica decat cea specifica nativilor Rac. Ca Semn zodiacal care exprima sau manifesta puritatea Divinitatii, el tinde sa confere nativilor, atunci cand este perturbat de filtrele egoului, sentimentul imperfectiunii, al murdariei, al pacatului, toate acestea trei fiind resimtite ca forme grave de impuritate. De aici si atentia lor indreptata catre cele mai mici sau neinsemnate (uneori) aspecte ale vietii de zi cu zi care ar putea afecta starea generala de "curat". Astfel, frica fata de greseala ii conduce pe nativi catre perfectionism si criticism; frica fata de imbolnavire ii conduce adesea catre ipohondrie, iar frica fata de "pacatul trupesc" le genereaza nu de putine ori frustrari sexuale sau tulburari ale dinamicii erotice. Din aceste motive, acesti nativi ajung sa se inchida in munci sau datorii sociale de rutina sau, cel mai adesea, in forme de sacrificiu care nu mai au nici o legatura cu altruismul, abnegatia, compasiunea.

Atitudinea spirituala
Ca Semn de Pamant, acesti nativi au capacitatea de a concretiza, iar ca Semn mobil, au capacitatea de a dispersa; de aici deducem cu usurinta ca atitudinea lor spirituala cea mai necesara este sa aiba rabdare in viata sa culeaga roadele muncii lor. Pentru asta, ei trebuie sa-si dezvolte o viziune mai ampla asupra vietii, permitandu-si o marja mai larga de interese. Persoanele nascute sub acest Semn actioneaza cel mai bine cand geniul lor critic este folosit constructiv, imbinand rabdarea caracteristica Semnului zodiacal Taur si spiritul de sinteza specific Semnului zodiacal Capricorn.

Din punct de vedere alimentar, daca vor sa se bucure de o buna sanatate, nativii Fecioara trebuie sa evite alimentele si bauturile care tind sa irite peretele intestinal datorita "asprimii" lor. In principiu, sunt indicate foarte multe fructe si vegetale, dar e necesar si aportul de proteine usor asimilabile (polen apicol, soia, naut, nuci). Mancarea de care au nevoie este cea calda, "moale" (mancarurile fierte sau preparate sub forma de terciuri) si proaspata.

Sarea Semnului zodiacal Fecioara este sulfatul de potasiu, cel ce procura si distribuie uleiurile in organism. O deficienta a acestei sari face ca aceste uleiuri sa devina vascoase, cauzand marirea si astuparea porilor pielii. Drept consecinta, pielea poate prezenta probleme precum acneea, eczemele, matreata. Alimentele bogate in sulfat de potasiu sunt: cicoarea, andivele, graul integral, ovazul, orezul, branza, migdalele, iaurtul. Lor li se pot adauga spanacul, dovleceii, telina, citricele, merele, perele, prunele, curmalele si nucile, toate bine mestecate.

Pentru acesti nativi, insa, cheia unei sanatati perfecte este mai ales starea mentala la ora mesei. Daca nu exista o stare de totala relaxare si destindere, digestia va fi deficitara, indiferent de calitatea hranei, cauzand, in timp, o serie de probleme iritante precum hiperaciditate gastrica, aerofagie, balonari, colite de fermentatie, scaune dese, malabsorbtie etc.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: rozmarinul, cimbrul de gradina, valeriana, menta. Ele pot fi folosite drept condimente, sub forma de ceai sau administrate ca remedii naturale.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este mercurul.

Nota:
Am acordat o atentie speciala alimentatiei deoarece, in sistemul medical multimilenar hindus Ayurveda (cuvant sanskrit care se traduce prin "stiinta vietii"), alimentatia este o modalitate esentiala de evolutie spirituala sau macar de mentinere a sanatatii. Suntem ceea ce mancam si mancam ceea ce gandim - iata o fraza extrem de simpla care spune totul despre noi si prin care va invitam sa va analizati, obtinand astfel o intelegere rapida a caracterului dvs. si o posibila imbunatatire a vietii dvs. daca veti aplica macar una dintre sugestiile continute in analiza zodiacala a Semnului zodiacal sub care v-ati nascut.

Un remediu general valabil pentru nativii fiecarei zodii este acela de purta pe mana stanga, sub forma de bratara spiralata, metalul corespunzator Semnului zodiacal natal, bratara care constitue astfel un rezonator energetic cu sfera de forta a planetei guvernatoare a Semnului.


astrolog Rodica Purniche

Articole despre Dieta ayurvedica