facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dieta ayurvedica pentru zodia Taur

Ayurveda

Simbolistica
Al doilea Semn Zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca semnificaţie constelaţiei omonime. Sigla sa reprezintă un cap cu coarne (capul şi coarnele taurului). Tradiţia esoterică sugerează că acest desen vechi este asociat cu trompele lui Eustachio, sigla fiind legată de simţul vorbirii şi de simţul auzului. Taurul aparţine Elementului Pământ, are calitatea de fix, conferind o natură constructivă, puternic motivată, conservatoare, lentă, practică şi senzuală.

Nativul Taur, în aspectul lui armonios, este o fiinţă practică, lentă, rafinată în plan material, statornică în sentimente, foarte muncitoare - având acele calităţi asociate Elementului Pământ capabil să determine o puternică motivaţie.

În aspectul lui dizarmonios, nativul Taur este inert, violent dacă este zgândărit sau iritat, manifestând adesea gelozie profundă, atitudine tiranică, egoism, violenţă şi chiar cruzime. El poate fi generos sau, dimpotrivă, foarte ataşat de bunuri de orice fel, în funcţie de acea parte a naturii sale care predomină.

Taurul este guvernat de către planeta Venus, ceea ce face ca majoritatea nativilor să aibă o formă armonioasă, o voce plăcută, puternică, chiar expresivă.

Din punct de vedere anatomic, Semnul guvernează ceafa, laringele şi vocea.

Dieta ayurvedica pentru zodia Taur


Greşeala spirituală

Semnul zodiacal Taur este considerat susţinătorul vieţii, deoarece el „fixează” puternica energie a începutului în procesul de revenire a naturii la viaţă, de retrezire a forţelor vitale, de urcare a sevelor către lumină şi înflorire - cu alte cuvinte, procesul de creştere, datorat capacităţii de acumulare a energiilor în rezervele imense ale pământului. În acest sens, nativii Taur tind să ia asupra lor totul sau să-şi impună adesea, într-un mod greu de suportat de către ceilalţi, propria lor voinţă.

Intervin aici, aşadar, două aspecte.
Pe de o parte este vorba despre un exces de zel, chiar dacă bine intenţionat, care face ca nativii Taur să se amestece cu foarte mare uşurinţă în viaţa celorlalţi, pentru a-i ajuta - fie fizic, fie financiar, fie estetic. Dacă au de-a face cu naturi mai sensibile emoţional, mai plăpânde din punct de vedere fizic sau mental, ei îşi asumă - inconştient, desigur - o povară mult prea mare şi nu realizează că săvârşesc o greşeală spirituală extrem de gravă faţă de semeni: aceea de a face „lecţiile” altora. În acest caz, „mai bine” - le devine duşmanul binelui şi faptul că ceilalţi răspund târziu sau greu „ofertelor” lor îi irită sau îi predispune la mânie.

Pe de altă parte, excesele lor emoţionale sau puternica lor afectivitate fac ca nativii Taur să manifeste grijă exagerată faţă de persoanele din jurul lor, astfel că, întotdeauna în numele celor mai bune intenţii, tind să le dirijeze viaţa. Conservatori sau extrem de rezistenţi faţă de orice fel de schimbare, aşa cum şi este, de altfel, natura Semnelor fixe, nativii consideră că ei au cele mai bune soluţii, cele mai bune formule de viaţă şi cea mai mare dreptate. Greşeala spirituală pe care o săvârşesc este aceea a limitării liberului arbitru al fiinţelor umane din preajma lor.

Atitudinea spirituală

Pentru a elimina aceste tendinţe comportamentale (în primul caz - încăpăţânarea, iar în al doilea - auto-indulgenţa), e bine ca nativii Taur să-şi dezvolte flexibilitatea mentală şi optimismul, eliminând astfel mânia şi dizarmonia. O atitudine corectă face ca problemele de sănătate să fie, în cea mai mare parte, diminuate sau chiar prevenite, mai ales dacă aceşti nativi adoptă o dietă corectă. Dulciurile, produsele de patiserie şi alimentele bogate în amidon îi predispun la exces de greutate corporală sau la probleme circulatorii, iar discuţiile neplăcute în timpul mesei le pot cauza ulcere şi disfuncţii biliare.

Sarea caracteristică Semnului zodiacal Taur este sulfatul de sodiu, sare cu rol important în controlul cantităţii de apă reţinută la nivelul organismului. Alimentele care o conţin sunt spanacul, fasolea verde, castraveţii, conopida, vinetele, varza, dovleacul şi ridichile.

Dieta zilnică trebuie să furnizeze acestor nativi o cantitate însemnată de iod, care asigură funcţionarea corectă a tiroidei şi previne guşa. Necesarul de iod este foarte mare în copilărie şi adolescenţă, iar pentru femei - pe perioada de sarcină şi la menopauză. După vârsta de 45 de ani, li se recomandă tuturor nativilor să adauge dietei lor alimente naturale bogate în vitaminele A şi E.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: măcrişul, coada-şoricelului, dracila, rostopasca şi podbalul.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este cuprul.

de astrolog Rodica Purniche

Articole despre Dieta ayurvedica