facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dieta ayurvedica pentru zodia Rac

Ayurveda

Simbolistica
Al patrulea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare, nici ca întindere  constelaţiei omonime. Racul este reprezentat astăzi printr-un crab, dar în astrologia timpurie atât Semnul zodiacal cât şi constelaţia aveau drept simbol frecvent imaginea unui rac cu platoşă. El aparţine Elementului Apă şi are calitatea de cardinal. Natura sa este emoţională, senzitivă, imaginativă, sociabilă şi precaută.

catina

În aspectul lui armonios, nativul Rac se dovedeşte senzitiv, adaptabil, romantic, de casă, pasiv, cu sentimente puternice care îi conferă o creativitate puternică - ilustrând astfel toate calităţile care pot fi asociate Apei ca modalitate de a dobândi securitatea emoţională prin experimentarea lumii materiale.

În aspectul lui dizarmonios, nativul Rac exprimă frica fundamentală de a fi dat afară din cochilia sa, devenind timid, irascibil, retras, încăpăţânat, plictisitor, acaparator, vulnerabil emoţional, superficial, prizonier al propriului trecut, distructiv, nefericit şi slab.

Acest Semn zodiacal este guvernat de Lună şi guvernează, la rândul lui, memoria de lungă durată, maternitatea, siguranţa afectivă, simţirea, intuiţia, originea, ţara şi locuinţa noastră, ataşamentul faţă de casă şi familie.

Din punct de vedere anatomic, Semnului îi revin sânii şi stomacul.

Greşeala spirituală
Nativii Rac sunt marcaţi de un sentiment constant de nesiguranţă, datorat unei excesive receptivităţi faţă de mediul în care trăiesc. Dacă în acest mediu nu există iubirea pe care o aşteaptă, ei au sentimentul că nu sunt iubiţi şi se închid afectiv. Senzitivi prin definiţie, ei trăiesc exact la extrema opusă nativilor Gemeni: adică numai în ei înşişi. În acel interior, sufletul prelucrează informaţiile emoţionale aduse din afară, dar într-un mod extrem de subiectiv, deoarece nesiguranţa acestor nativi, nevoia lor permanentă de securitate emoţională vine dintr-o greşeală spirituală fundamentală: frica - frica de a părăsi domeniul protector al vieţii zilnice, căminul matern, pentru a se lansa în lumea înconjurătoare; frica pe care o poartă cu ei din chiar clipa naşterii, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu cumva nativii Rac sunt fiinţele cele mai expuse la traumatismele post-natale, pentru care cea mai bună terapie este cea a regresiilor temporale, care i-ar ajuta să conştientizeze momentul părăsirii corpului matern şi al desprinderii de el, pentru a deveni un organism fizic separat.

Atitudinea spirituală
Nativii Rac au mare nevoie să fie ajutaţi în a-şi găsi şi cultiva o modalitate de exprimare creatoare a imaginaţiei, de preferinţă artistică. În caz contrar, ei pot deveni rapid victima propriilor închipuiri, închizându-se până la modul aberant în relaţia afectivă cu mama, în domiciliul personal, activităţile lor caracteristice limitându-se la împlinirea socială, la satisfacerea toanelor - cel mai adesea alimentare - şi la grija obsesivă pentru creşterea copiilor.

Nativii Rac sunt cunoscuţi ca bucătari excelenţi (mâncărurile consistente, grele, adesea foarte condimentate, sau dulciurile deosebite îi caracterizează) şi au un apetit pentru mâncare egal cu aptitudinea lor de a o prepara, preferând produsele de patiserie, îngheţată, dulciurile, cărora le rezistă cu greu sau deloc. Ei trebuie să-şi controleze predispoziţia către supra-alimentaţie, extrem de puternică în condiţii de stres sau de tulburare emoţională.

Asemeni nativilor Taur, nativii Rac trebuie să evite consumul de zahăr, alimentele bogate în amidon şi grăsimea în general. Dieta trebuie să le asigure cantitatea necesară de iod şi să conţină o mare cantitate de fructe, vegetale şi salate, precum şi alte alimente naturale bogate în vitaminele E şi B (cereale integrale). O cură cu apă de tărâţe precum şi sucul de fructe de cătină, preparat în casă, evită administrarea pe cale sintetică a vitaminelor.

Sarea Semnului zodiacal Rac este fluorura de calciu. Deficienţa acestei sări poate cauza varice, prolaps muscular, căderea dinţilor şi slăbirea vederii. Cele mai bune surse sunt: laptele, brânza, iaurtul, napii, varza roşie şi varza creaţă (nemţească), dovleacul, ardeii, portocalele, lămâile, gălbenuşurile de ou sau ouăle de prepeliţă şi pâinea prăjită.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: salcâmul, roiniţa, busuiocul, rozmarinul şi iarba Sfântului Ioan.
Metalul specific acestui Semn zodiacal este argintul.

de astrolog Rodica Purniche

Articole despre Dieta ayurvedica