facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cervana

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Lycopus europaeus Fam Labiate
Denumiri populare: carvana, catuse, ciorvana, ciorvanca, coarna, carvana, durerea inimii, iarba lui ceas rau, piciorul lupului, tervana.

cervana1

In traditia populara: sucul plantei singur sau amestecat cu sulfat de fier se intrebuinta pentru colorarea panzeturilor.
Frunzele au fost intrebuintate contra tusei, ca tonic, etc.
Actiuni farmaceutice: actioneaza asupra hormonului tireotrop, diminueaza sau inlatura actiunea unor hormoni gonadotropi, inhiba metabolismul iodului, de asemenea deversarea tiroxinei in tiroida. Se foloseste doar planta proaspata, sau cea uscata la umbra si facuta praf. Se mai pot cita efectele de stimulare a organismului, de stimulare a poftei de mancare. De asemenea calmeaza tusa. Extern se poate folosi la cicatrizarea ranilor sau pentru refacerea pielii lezate.

Preparare:

-Suc proaspat obtinut din planta cu ajutorul storcatorului de fructe. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi inainte de mese cu 15 minute.
-1 lingurita de planta se va pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi. Se vor lua inainte de mese.
-Praf de planta uscata se va obtine cu rasnita de cafea apoi se cerne. Se va lua un varf de cutit de 3 ori pe zi cu 15 minute inainte de mese, apoi se bea putina apa. Se pot face cure de lunga durata.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni tiroidiene sau a altor glande (supra/renale), anorexie, alopecie, dismenoree, edeme, tuse de diferite etiologii.

cervana2

Articole despre


Articole din Plante medicinale