facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Stevia - controleaza apetitul si pofta de dulciuri

Sanatate

Stevia - Stevia rebaudiana- este o specie de plante aromatice, ce creste spontan in zona subtropicala si tropicala a Americi de Sud si Americi Centrale. Stevia rebaudiana Bertoni, este larg cultivate pentru frunzele ei foarte dulci.
stevia1

Stevia este o planta mult mai dulce decat zaharul, care are capacitatea de a regla nivelul zaharului in sange (glicemia), de a infrana pofta de dulciuri si a tempera senzatia acuta de foame, fiind eficienta pentru cei care sufera de diabet sau hipoglicemie.

Stevia este excelenta pentru stimularea energiei mentale si fizice si poate chiar opri bacteriile care determina cariile dentare. Mai presus de toate, stevia nu contine calorii. Toate aceste calitati sunt sustinute de cercetari de laborator si de studii clinice demne de incredere.

Stevia contine substante dulci (glicozide) care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita. In afara de glicozide, stevia mai contine si proteine, fibre, carbohidrati, fosfor, zinc, calciu, potasiu, magneziu si vitaminele A si C.

Este un aliment vegetal cu o impresionanata reputatie de vindecator pentru organism. Nu numai ca nu mareste nivelul zaharului din sange, ba chiar determina scaderea acestuia daca este prea mare. Sper deosebire de zahar, nu favorizeaza inmultirea bacteriilor nesanatoase si a ciupercilor, care pot infecta organismul cauzand probleme serioase.

Stevia scade pofta de dulciuri, echilibrand nivelul zaharului din sange si evitand oscilatiile hipoglicemiei. Astfel, stevia poate micsora dorinta de a consuma alimente grase si poate controla apetitul. Unii oameni au descoperit ca pofta lor de mancare scade daca iau drajeuri din stevia cu 15-20 de minute inainte de masa.

Pentru majoritatea oamenilor, devine o prioritate utilizarea unor alternative la zahar. Zaharina ca inlocuitor de zahar a fost deja interzisa in unele tari si prin urmare o alternativa interesanta la zahar sau zaharina a devenit stevia. Astfel o lingurita de pulbere rafinata de Stevie are capacitatea de indulcire cat are o cana de zahar.

Stevia nu este o noua descoperire,  deoarece a fost utilizata de  catre indienii din Paraguay pentru medicamente si ca indulcitor timp de 1500 de ani, iar pe cara larga, este utilazat in Japonia de peste 20 de ani.

Stevia a fost aprobata pentru a fi utilizata in mai multe tari, printre care SUA si Australia.

Cu toata ca este o planta subtropicala perena, poate fi cultivata foarte bine si in gradina. Imaginati-va o fabrica de zahar ecologic in spatele casei. Stevia este o planta care controleaza daunatorii din gradina, si drept urmare se utilizeaza, ca biopreparat la tratarea culturilor ecologice. Pentru indulcire se poate folosi sub forma de frunze intregi, frunze uscate, pulberea, sau sub forma lichida. Iata cum stevia poate deveni o solutie sanatoasa, ecologica si care controleaza daunatorii din gradina ta!

Articole despre


Articole din Sanatate