facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Bioritmul uman

Sanatate

Atributele de baza ale celor trei cicluri principale

Ciclul fizic-vital

spirit74

Ciclul fizic-vital al bioritmului uman are perioada de 23 zile.

Acest ciclu corespunde variatiei fortei fizice a individului, vitalitatii, abilitatii, rapiditatii si performantelor miscarii fizice, rezistentei corpului fizic la actiunile agentilor patogeni. Ciclul fizic-vital corespunde unei stari fizice bune a organismului.

In faza pozitiva, in cursul primelor 11 zile si jumatate ale acestui ciclu, omul se simte viguros, inregistreaza o crestere vitala si realizeaza cu succes activitatile fizice. In aceasta faza el suporta cu usurinta oboseala si suferintele fizice, putand depune chiar si eforturi fizice mari, fara a ajunge la stari de devitalizare. De asemenea, corpul fizic prezinta o rezistenta crescuta la actiunile diferitilor agenti patogeni.

In a doua jumatate a ciclului, in faza negativa, a carei durata este tot de 11 zile jumatate, omul este intr-o forma fizica si vitala mai putin buna. Rezervele de energie fiind reduse, el resimte frecvent senzatie de oboseala si de slabiciune vitala. In aceasta faza suporta mai greu durerea, suferintele fizice si este mult mai sensibil la imbolnaviri.

Intre faze, zilele critice reprezinta timpii in care bascularea dintre aspectele de semn contrar se manifesta prin manifestari nefavorabile. In ziua critica, situata in mijlocul perioadei ciclului, omul este pasibil de a avea dificultati datorita slabirii puterii sale vitale. De asemenea, in ziua critica omul poate fi pus in situatii dificile din punct de vedere vital, tocmai datorita starii de instabilitate, specifica trecerii de la o faza la alta.


Ciclul emotional-energetic

Ciclul emotional-energetic are perioada de 28 zile.

Acest ciclu indica variatia sensibilitatii, a echilibrului psihic, a dispozitiei emotionale, a capacitatii de perceptie senzoriala, indreptata atat asupra a lumii exterioare, cat si a universului interior. In general, acest ciclu corespunde variatiilor pe care le inregistreaza nivelul energetic-emotional si sistemul nervos al omului.

In faza pozitiva, adica in primele 14 zile ale ciclului, omul se bucura de o stare de buna-dispozitie si este inclinat spre stari de calm si optimism. Se observa influente favorabile asupra functionarii intregului sistem nervos. Sentimentele, starea de cooperare, emotivitatea si alte manifestari ale psihicului sunt mult mai accentuate.

In a doua faza a ciclului, adica in faza negativa, omul tinde sa isi recupereze rezervele psihice si energetice consumate anterior, fiind de regula sensibil, uneori chiar usor iritabil, alteori gata de a exploda,  in general avand o atitudine negativa nemotivata.

Zilele critice ale acestui ciclu reprezinta momente in care omul trebuie sa isi controleze cu atentie manifestarile emotionale si nervoase, sub orice forma ar fi ele. In ziua critica, situata la mijlocul ciclului, intre cele doua faze, el are o energie mult redusa si prezinta o slabire a reflexelor, precum si o capacitate mai scazuta de reactie la stimulii exteriori. O asemenea manifestare se observa si in ziua critica, datorita instabilitatii caracteristice trecerii de la o faza la alta.


Ciclul mental-intelectual

Ciclul mental-intelectual are perioada de 33 zile.

Acest ciclu afecteaza vivacitatea mentala, capacitatea de invatare si de asimilare a cunostintelor, memoria, judecata rationala, creativitatea mentala, logica si manifestarile analitice ale gandirii.

In prima faza, cea pozitiva, a carei durata este de 16 zile jumatate, omul invata mai usor, fiind mai apt de a asimila noi cunostinte. El gandeste mai usor, fara eforturi, ideile ii sunt clare, memoria mai buna, spontaneitatea mentala mult mai vie. Aceasta faza este caracterizata in special printr-o capacitate sporita de creativitate mentala si disponibilitate catre descoperire.

In faza negativa, cu durata tot de 16 zile jumatate, puterea de concentrare este mai slaba, omul trebuie sa faca eforturi pentru asimilarea noilor cunostinte, care se intiparesc mai greu in minte. in munca intelectuala, omul oboseste mult mai repede in aceasta faza decat in cea anterioara. De asemenea, atentia este mai greu fixata, fapt care face ca individul sa aiba un randament scazut in activitatea mental-intelectuala.

Referinte:

1. Free download: soft pentru calcularea bioritmului

2. Calculul rapid al parametrilor bioritmului la zi
sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre


Articole din Sanatate