Metode de relaxare la birou
Sanatate
Cele mai stresante perioade sunt cele in care ai foarte mult de lucru si simti ca ai prea putin timp. Aceste situatii se intalnesc cel mai des atunci cand te afli la serviciu.
De aceea, vom descrie in continuare trei exercitii ce pot fi efectuate in acest caz. Tot ceea ce va trebuie pentru indeplinirea lor este o masa sau un birou, un scaun, putina rabdare, un strop de vointa si cinci minute.
Odihna pe banca sau pe masa
Imi amintesc cat de odihnitor era, in timpul pauzelor scolare, sa-mi asez capul pe bratele sprijinite pe banca.
Va recomand sa incercati si dumneavoastra aceasta postura.
Asezarea in postura
Plasati scaunul langa masa, la o distanta convenabila, astfel incat sa va puteti sprijini cu usurinta de aceasta. Daca distanta va fi prea mare, o parte mai insemnata a greutatii trunchiului va fi preluata prin intermediul gatului, care astfel va fi mai tensionat, iar postura, pe ansamblu, va deveni mai putin agreabila.
Asezati-va la marginea scaunului. Talpile se sprijina in intregime pe podea. Puneti-va antebratele pe masa, cu coatele departate si palmele suprapuse, in asa fel incat sa aveti senzatia de securitate. Plasati-va fruntea pe maini. Apropiati-va usor barbia de piept si inchideti apoi ochii.
Respiratia
Respirati lent si profund de cateva ori, apoi lasati sa se reinstaleze ritmul normal al respiratiei, care acum va fi considerabil incetinit; lasati masa sa preia greutatea bratelor si a capului, scaunul pe cea a trunchiului, iar solul pe cea a picioarelor.
Abandonati-le lor grijile si tensiunile dumneavoastra
De-a lungul urmatoarelor minute preocupati-va doar ca o stare de relaxare cat mai profunda sa se instaleze progresiv in tot corpul.
Revenirea
Dupa ce ati ramas nemiscat si relaxat in aceasta postura timp de trei minute, puteti sa incheiati executarea ei.
Incordati mai intai muschii umerilor si ai bratelor, impingeti progresiv in masa si, dupa ce ridicati capul de pe maini, aduceti trunchiul in pozitie verticala si indreptati in final gatul.
Ramaneti pe scaun inspirand lent si profund pe nas si expirand pe gura de cateva ori si doar dupa incheierea acestor respiratii pregatiti-va pentru a va relua activitatea normala sau pentru a va ridica de pe scaun.
Precautii
Fiti foarte atenti la gat si la spate atunci cand efectuati aceasta postura pentru a le relaxa corect si eficient. Dupa ce v-ati asezat in postura, asigurati-va ca barbia este cat se poate de aproape de piept, dar nu exagerati, pentru ca postura sa ramana confortabila.
Cand va ridicati, urmariti sa o faceti cat se poate de usor, pentru a va proteja muschii gatului si ai spatelui.
Aplecarea de pe scaun
Aceasta postura presupune, de asemenea, inclinarea corpului in fata, dar de aceasta data trunchiul se sprijina pe coapse, si nu de masa. Aceasta postura combina efectele pozitiei de inclinare in fata, cu cele ale unei pozitii inversate.
Asezarea in postura
Alegeti un scaun stabil, fara role si asezati-l mai departe de masa. Asezati-va pe marginea acestuia, cu talpile in intregime pe podea, paralele intre ele si departate aproximativ la latimea umerilor. Aplecati-va usor inainte, pana cand pieptul ajunge sa se sprijine pe coapse. Lasati capul sa atarne in mod natural, iar bratele relaxati-le pe langa corp. Inchideti ochii. Respirati linistit.
Constientizarea
Lasati ca greutatea trunchiului aplecat in fata sa va intinda spatele. Simtiti cum dispar tensiunile acumulate la nivelul umerilor, omoplatilor, salelor.
Revenirea din postura
Practicati aceasta postura timp de 2-3 minute. La revenire puneti mainile pe coapse si impingeti cu bratele pentru a va ridica trunchiul cu ajutorul lor. In momentul ridicarii trunchiului inspirati profund pe nas si, dupa ce acesta ajunge in planul vertical, mai respirati de cateva ori lent si profund, urmarind sa constientizati si sa mentineti starea indusa de postura practicata. Apoi va veti putea continua activitatile.
Efecte
Prin intermediul acestei posturi coloana vertebrala se intinde, tensiunea umerilor se elibereaza, iar mintea se linisteste.
Contraindicatii
A nu se practica aceasta postura daca:
- sunteti insarcinata de mai de mult de 3 luni
- aveti hernie; afectiuni ale retinei
- simtiti presiuni neplacute la nivelul globilor oculari sau al unor discuri vertebrale, caz in care, daca efectuati aceasta postura, realizati-o cu deosebita atentie.
Destinderea invizibila
Exista momente in care simtiti nevoia de a practica relaxarea, dar situatia nu va permite. Poate ca sunteti intr-o lunga sedinta de afaceri sau trebuie sa indepliniti anumite responsabilitati familiale.
Prin intermediul acestei tehnici va puteti relaxa oriunde si oricand, fie ca sunteti asezati sau in picioare. Primul pas al acestui exercitiu consta in a constientiza necesitatea relaxarii.
Daca sunteti obisnuit cu tehnicile de relaxare, datorita unei practici perseverente, va va fi extrem de usor sa aplicati aceasta tehnica. Chiar si in alte cazuri exercitiul poate fi rodnic, deci merita sa-l incercati. Indemanarea se obtine prin practica, pentru ca practica, si nu teoria il face pe maestru.
Efectuarea tehnicii
Focalizati-va atentia asupra pozitiei corpului, in special asupra coloanei vertebrale, pe care trebuie sa o tineti dreapta evitand arcuirea ei intr-un sens sau altul. In mod ideal, coloana vertebrala trebuie sa fie dreapta, precum o sageata.
Dupa ce ati verificat indeplinirea acestui aspect, asigurati-va ca atat gatul cat si capul se afla in acelasi plan in care este si spatele. Urmariti sa percepeti bransarea corpului la energiile cosmice si telurice. Inchideti ochii doar daca situatia va permite. In caz contrar orientati-va privirea in jos si apropiati-va pleoapele.
Respiratia
Focalizati-va acum atentia asupra respiratiei. Lent si profund, faceti cateva respiratii complete. Daca simtiti ca respiratia pare a se bloca undeva inseamna ca nu aveti spatele cu adevarat drept. Atunci cand coloana vertebrala este perfect dreapta, diafragma functioneaza cu eficacitate maxima si, ca urmare, procesul respirator decurge foarte usor.
Constientizarea
In momentul in care expirati lasati-va umerii sa cada usor, iar mainile percepeti-le ca fiind lungi si fluide. In acest timp, le puteti tine in buzunare, sprijinite de o masa sau atarnate pe langa corp.
Relaxati-va abdomenul si folositi apoi musculatura abdominala pentru a ameliora respiratiile lente si cat mai profunde, fara a exagera. Observati cum abdomenul se misca in timpul procesului respirator (retragerea din timpul expiratiei si dilatarea specifica inspiratiei).
Eliberati orice tensiune a muschilor fetei. Daca sunteti asezati pe scaun constientizati cum coapsele se sprijina de suprafata de contact. Daca va aflati in picioare, simtiti cum talpile se sprijina puternic de sol. Totusi, nu pierdeti prea mult timp analizand acest aspect.
Din punct de vedere mental, fiti mereu ancorati in clipa prezenta. In timpul constientizarii respiratiei, amintiti-va in permanenta cine sunteti si unde va aflati.
Nu incercati sa va separati de mediul exterior. Mai degraba fiti constienti si de lumea exterioara, si de cea interioara, in egala masura, pentru a putea, la nevoie, sa reveniti grabnic si sa faceti fata cu succes solicitarilor ce pot apare.
Observati sunetele din incaperea in care va aflati. Simtiti greutatea si textura hainelor cu care sunteti imbracati.
sursa: www.venus.org.ro