Unguentul TAMUS
Fitoterapie
Unguentul de Untul-pamantului
Untul-pamantului, pe numele lui stiintific Tamus communis, este o planta cu radacina carnoasa, groasa si alba in interior (de la aspectul careia ii vine si numele), cu frunze lucioase, in forma de inima, flori verzi-galbui si fructe rosii. Ea creste prin padurile de foioase si prefera umbra.
Planta a fost mult folosita in medicina populara romaneasca, inclusiv in scop alimentar. In unele zone se consumau radacinile prajite, iar in altele, tulpinile tinere (atentie, aceasta utilizare in scop alimentar prezinta unele riscuri, datorita compozitiei plantei, bogate in alcaloizi, oxalat de calciu si histamina). Totusi, cel mai mult a fost folosita extern, sub forma de cataplasme sau tinctura, contra durerilor articulare si a traumatismelor.
Unul dintre numele populare ale plantei este sugestiv in acest sens: "iarba-femeilor-batute". Chiar si astazi, in piete, radacina se vinde ca leac pentru tratarea reumatismului. Si intr-adevar, cercetarile farmacologice moderne au confirmat valoarea terapeutica a acestei plante. Actiunea antiinflamatoare si analgezica a extractului de untul-pamantului se poate compara cu unele medicamente antiinflamatoare din cele mai puternice, fara a avea insa efectele secundare ale acestora.
Beneficii
Pentru a beneficia la maxim de efectele sale curative, putem folosi planta in mai multe feluri:
- cataplasme cu radacina proaspata, razuita
(nu se tin prea mult timp in contact cu pielea in acelasi loc, intrucat pot fi iritante)
- frictiuni locale cu tinctura preparata din radacina proaspata
- masaj cu unguent preparat din radacina maruntita
Unguentul TAMUS
Dintre toate modalitatile, cel mai la indemana si usor de aplicat este ultima, forma de unguent, mai ales atunci cand se asociaza cu plante care ii maresc potentialul terapeutic, cum este arnica. Un asemenea preparat este unguentul Tamus, un produs Steaua Divina, pe care il putem gasi in magazinele naturiste si farmaciile din tara. El este foarte simplu de utilizat, in majoritatea cazurilor fiind suficiente 2-3 aplicari zilnic sau la nevoie, pe locurile dureroase. Cand ne ungem cu el, pot apare usoare senzatii locale de furnicatura sau piscatura, aceasta fiind dovada ca actioneaza eficient.
Un alt aspect important este si baza in care se prepara unguentul. Unguentul Tamus foloseste ca baza rasina de brad, ceara de albine si uleiul de floarea-soarelui, substante perfect naturale, care nu se obtin prin procedee chimice (cum e cazul lanolinei sau vaselinei) si patrund foarte bine in piele. Intre ingredientele de la Tamus gasim si uleiul volatil natural de busuioc, "parfum", dar si conservant natural, cu proprietati antiseptice (indeparteaza de pe suprafata pielii bacteriile si ciupercile patogene).
Proprietatile antiinflamatoare ale unguentului de untul-pamantului il fac sa fie foarte eficient in bolile articulare, atat in cele inflamatorii, cat si in cele degenerative. Reumatismul, poliartrita reumatoida, spondilozele, artritele si artrozele (coxartroze, gonartroze) devin mult mai putin suparatoare daca ungem zonele afectate cu Tamus. Acest unguent are un puternic efect antialgic, de calmare a durerilor, de aceea se poate folosi si in cazul durerilor musculare sau al bolilor metabolice articulare, cum este guta.
Datorita compozitiei sale, unguentul Tamus are, de asemenea, un efect hemolitic, cicatrizant si de stimulare a circulatiei limfatice si accelereaza vindecarea echimozelor ("vanatai") si contuziilor. Il putem folosi si in cazul celulitei si al deformatiilor osoase (monturi).
Iata, asadar, o paleta larga de efecte terapeutice, mai ales la nivelul articulatiilor. De aceea, putem face si o "proba terapeutica" a calitatilor sale: de cate ori ne supara vreo articulatie (fie am solicitat-o prea mult, fie e vremea rece si ploioasa, fie "trosneste", dandu-ne semnale ca trebuie sa avem mai multa grija de ea), daca ne ungem cu Tamus, dupa cateva aplicatii, putem avea placuta surpriza sa ne dispara durerile ca prin farmec si sa ne redobandim mobilitatea.
Succes!
sursa: ayurvedaromania.ro
dr. Cristina Pavel