facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Iedera

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Hedera helix Fam. Arabiaceae

Denumiri populare: borostean, iarba zburatorului, fanchin, harlet, iedera celor frumoase, iedera de padure, iedera zanelor, sarcie, sardar.

iedera1

In traditia populara: lastarii contin o substanta coloranta galbena cenusie, de aceia se folosea la vopsit.
Frunzele se foloseau la buboaie, umflaturi, uime. Ceaiul din ramurile inflorite se lua ca leac pentru tuse si aprindere de plamani, precum si ca febrifug contra nadufului si vatamaturii. Bine fiarta, se folosea la umflaturi, scrantituri si fracturi, ale caror legaturi se fixau cu scandurele.

Se mai folosea contra racelii si reumatismului. In Moldova, se sorocea, apoi se fierbea si se spalau bolnavii in ea. Contra durerilor de cap, se faceau legaturi cu zeama din frunza de iedera si varza sarata.
Decoctul plantei intregi se lua ca astringent, contra diareei si a scurgerilor de sange, precum si pentru naduf. Decoctul plantei se mai folosea la durerile de ficat si de burta.

Compozitie chimica: frunzele contin hederine, hederozida, rutozid, rutinozid, acid clorogenic, acid etarogenic, acid cafeic, scopolamina, saponine, zaharuri, beta-caroten, alfa-tocoferoli, substante estrogene, o triterpena pentaciclica, saruri minerale. Lemnul contine: o cetona poliacetilenica, gumirezine, falacarinona, saruri minerale, etc.
Actiune farmacologica: antispastic si expectorant pentru aparatul respirator, analgetic, depurativ, colagog, favorizeaza aparitia menstruatiilor. Extern-analgezic, vulnerar, vasoconstrictor si hemolitic.

Preparare:
-Se vor pune 2 lingurite de frunze si ramurele tinere la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 10 minute dupa care se va strecura. Se va putea bea 2-3 ceaiuri pe zi.
-4 linguri de frunze la un litru de apa se vor fierbe timp de 15 minute la foc domol apoi se vor strecura. Se vor folosi extern.
-O mana de frunze si ramurele tinere se vor pune la 5 litri de apa. Se vor fierbe timp de 2 ore. Se vor strecura apoi in cada, unde se va sta timp de 30 minute.
-Cu plante fierte se poate pune cataplasma calda pe locurile afectate de celulita.

-Tinctura din frunze si ramurele tinere maruntite. Se vor lua atat cat incap intr-o sticla fara sa se indese. Se va pune peste acestea alcool alimentar de 70°. Se vor tine la temperatura camerei timp de 15 zile, timp in care se va agita de mai multe ori pe zi. Dupa 15 zile se va strecura. Se va pune apoi in sticlute de capacitate mai mica, inchise ermetic.
Se va lua din aceasta tinctura de trei ori pe zi cate 15-20 de picaturi diluate in putina apa. Se pot face cure de mai lunga durata cu efecte foarte bune.

Extern se poate combina tinctura cu tinctura de ardei iute. Combinatia aceasta este foarte utila in special la celulita si alte afectiuni, dar se mai poate folosi cu mare succes si in cazul caderii parului.
Atunci se va folosi amestec in parti egale de tincturi si se va tampona zona afectata cu o vata inmuiata in aceasta tinctura de mai multe ori pe zi.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, adenita, arsuri, bataturi, boli de ficat, boli de urechi cu infectii sau puroi, bronsite, celulite, crampe abdominale, edeme, erizipel, flux menstrual intarziat, fracturi, inflamatii acute, insolatii, luxatii, matreata, mialgii, nevralgii, obezitate, pediculoza (paduchi), parestezii, raie, reumatism, scabie, sciatica, scurgeri cu sange, tuse, ulceratii dureroase, ulcere cronice atone rebele, vergeturi, veruci.

  iedera2

Articole despre


Articole din Plante medicinale