Gustul - proprietati, efecte, dezavantaje
Ayurveda
Dulce (pământ şi apă)
Proprietăţi: Răcoritor
Efecte: Anabolice. Reduce vata şi pitta, măreşte kapha. Măreşte puterea. Potoleşte setea, dă senzaţia de ardere, hrăneşte şi linişteşte.
Dezavantaje: Favorizează obezitatea, provoacă somn prelungit, dă senzaţia de greutate, letargie, anorexie, tuse, diabet şi creşterea anormală a musculaturii.
Exemple: Grâu, orez, lapte, zahăr candel, zahăr, curmale, lemn dulce, trifoi roşu, mentă, ulm.
Acru (pământ şi foc)
Proprietăţi: Conferă căldură. Este uşor, fierbinte şi uleios.
Efecte: Anabolic: reduce vata, măreşte pitta şi kapha.Accentuează gustul mâncărurilor. Trezeşte apetitul şi ascute mintea. Ascute simţurile. Facilitează evacuările şi fluxul de spută.
Dezavantaje: Măreşte setea, sensibilitatea dinţilor, fluidizarea kapha. Sporeşte cantitatea de toxine din sânge, poate provoca edeme, formaţii tumorale, arsuri şi aciditate.
Exemple: Iaurt, brânză, struguri verzi, lămâie, bame, măceşe.
Sărat (apă şi foc)
Proprietăţi: Conferă căldură. Este greu, uleios şi fierbinte.
Efecte: Anabolic: micşorează vata, măreşte pitta şi kapha. Facilitează digestia, are efect antispatic şi purgativ. Favorizează producerea sputei. Anihilează alte variante de gust. Provoacă retenţia de lichide.
Dezavantaje: Efecte negative asupra sângelui, provoacă leşinuri şi o supraîncălzire a corpului, accentuează bolile de piele. Provoacă inflamaţii, deteriorează sângele, provoacă tumori stomacale, eczeme, acnee şi măreşte tensiunea sanguină.
Exemple: Sare marină, sare gemă.
Iute (foc şi aer)
Proprietăţi: Conferă căldură.
Efecte: Catabolic: reduce kapha, măreşte vatta şi pitta, curăţă cavitatea bucală. Facilitează digestia şi absorbţia hranei. Curăţă sângele, vindecă boli de piele, dizolvă hematoame, curăţă corpul.
Dezavantaje: Accentueză căldura, cantitatea de sudoare, provoacă leşinuri, dă senzaţia de arsură în gât, stomac şi inimă. Poate provoca tumori stomacale, ameţeli şi leşin.
Exemple: Ceapă, ridichi, ardei, ghimbir, usturoi, asafotida, piper de Cayenne.
Amar (aer şi eter)
Proprietăţi: Răcoritor. Este uşor şi rece.
Efecte: Catabolic: micşorează pitta şi kapha, măreşte vata. Accentuează celelalte gusturi. Acţionează antitoxic, distruge germenii. Remediu împotriva leşinului, mâncărimilor şi senzaţiei de arsură în corp.
Dezavantaje: Accentuează asprimea, slăbirea şi senzaţia de uscăciune. Poate provoca ameţeală şi chiar leşin.
Exemple: Rădăcină de păpădie, ştevie, rubarbă, sulfină, rădăcină de genţiană.
Astringent (aer şi pământ)
Proprietăţi: Răcoritor. Este uscat, aspru şi rece.
Efecte: Catabolic, reduce pitta şi kapha măreşte vata. Are efect calmant, dar poate provoca constipaţie, provoacă constricţia vaselor, este hemostatic.
Dezavantaje: Accentuează uscăciunea gurii, balonările, constipaţia, împiedică vorbirea. Un exces de substanţe astringente poate duce la îmbolnăvirea inimii.
Exemple: Banane verzi, smirnă, şofran, alaun.