facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Utilizarea gusturilor ca mijloc de armonizare a fiintei

Ayurveda

Starea de sănătate din perspectiva sistemului medical traditional AYURVEDA  este o deplină şi profundă stare de armonie. Aceasta presupune o legătură dar şi un acord al tuturor elementelor care alcătuiesc fiinta umană, formând prin acesta un întreg. Atingerea armoniei necesită o acţiune dinamică, vie, de observare şi de adecvare a modului nostru de viaţă. Fiinţa umană este un întreg complex, fizic, psihic şi mental, care prin natura sa caută atingerea armoniei perfecte în cadrul acestui complex.
Dintre multitudinea de metode pe care Ayurveda le pune la dispozitia noastră pentru atingerea stării de armonie, folosirea cu înţelepciune a gusturilor este una pe care o putem aplica zilnic.Din cele mai vechi timpuri, înţeleptii au căutat să observe şi să înţeleagă profunzimea şi misterul actului hrănirii, al preferinţelor pentru anumite alimente sau pentru gustul acestora. În acest sens, ei au urmărit să înţeleagă ce se petrece cu fiinţa umană atunci când consumă un aliment sau o plantă care are predominat un anumit gust. Au putut astfel să observe că folosirea unui anumit gust aduce transformări nu numai la nivel fiziologic ci şi la nivel psiho-mental. Prin urmare, utilizarea gusturilor naturale poate aduce beneficii majore fiinţei umane, în procesul transformării sale.
În urma observaţiilor atente ei au identificat 6 gusturi principale: dulce, sărat, picant, acru, amar şi astringent.

Gustul DULCE - pentru puterea liniştitoare asupra minţii
Gustul dulce este căutat de cele mai multe ori pentru valoarea sa nutritivă, fiind atraşi de el atunci când ne simţim slăbiţi. Însă, în anumite momente în care ne simţim "încolţiţi"de dificultăţi şi greutăţi şi avem nevoie de un ajutor, putem găsi „sprijin” dacă vom consuma ceva dulce. Astfel, în scurt timp vom fi mai relaxati şi mai multumiţi de noi înşine, se va amplifica o stare de satisfacţie şi de linişte şi chiar de dragoste de viată.
Însă trebuie să fim atenţi pentru că un exces al gustului dulce ne va conduce către lâncezeală, complacere şi comoditate.
Îl putem găsi în fructe dulci, cereale şi miere.

Gustul SĂRAT - pentru a fi mai energici şi mai întreprinzători
Sunt momente în viata noastră când simtim nevoia de a trăi cu mai multă intensitate. Gustul sărat este acela care ne ajută atunci când suntem trişti şi deprimaţi, să beneficiem în scurt timp de un aport de forţă interioară şi de energie şi astfel vom putea participa la activităţile care ne plac.
Gustul sărat se poate asimila din alimentele moderat sărate şi bine pregătite, precum şi din laptele de capră, măsline, roşii şi licheni de piatră.
Depăşirea necesarului de "sărat" poate provoca purgaţie sau vomă, iar pe timp îndelungat ataşament şi hedonism.

Gustul ACRU - pentru disciplinare şi claritate mentală
Când suntem mai mereu prinşi de cerinţele zilnice şi constatăm că mintea ne este disipată şi împrăştiată de lucrurile pe care trebuie să le rezolvăm, putem apela cu succes la gustul acru. Acesta  ne va conferi o stare de claritate mentală şi ne vom putea concentra cu mai multă uşurinţă asupra lucrurilor importante, vom putea deosebi utilul de superficial, aspect esenţial pentru luarea unor decizii.
De asemenea, gustul acru este energizant şi răcoritor. Îl putem găsi în lămâi, zmeură,vişine.
Excesul gustului acru ne conduce către invidie, gelozie şi simţ critic exagerat.

Gustul PICANT - pentru un dinamism aplificat
Gustul picant este cel care ne ajută atunci când avem nevoie de mai mult dinamism. El are şi un puternic efect „încălzitor” atât asupra minţii cât şi asupra sufletului. Utilizat cu înţelepciune el ne tezeşte curajul, iniţiativa şi pasionalitatea elevată.
Poate fi utilizat ca şi stimulent digestiv şi antibiotic natural. Îl putem găsi în ceapă, usturoi, ghimbir, piper. În exces însă el ne induce gelozie şi invidie.

Gustul AMAR - pentru a dobândi cu uşurinţă detaşarea
Atunci când ne dorim să ne desprindem de aspectele comune să ieşim din ritmul cotidian şi să privim obiectiv şi "la rece"situaţiile cu care ne confruntăm putem apela la gustul amar. El ne va ajuta să ne trezim puterea de înţelegere superioară prin detaşare elevată.
El este un bun detoxifiant. Îl putem găsi în anghinare, frunze de păpădie, brusture. Excesul gustului amar ne conduce către suferinţă şi durere interioară.

Gustul ASTRINGENT - pentru interiorizare şi retagere în sine
Gustul astringent ne poate fi de folos atunci când dorim să ne cristalizăm gândurile şi sentimentele, să extragem esenţialul. Conferă fermitate minţii ajutându-ne să ne focalizăm atenţia către profunzimile fiinţei noastre, în timpul rugăciunilor sau al meditaţiilor pe care le facem.
"Astringentul" este un bun antiinflamator şi hemostatic. Îl găsim în urzică, frunze de zmeur, frunze de mesteacăn. În exces ne induce teamă, timiditate, neîncredere.

Lector Ayurveda, Vasile Cocor

Sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre gust