Louie Schwartzberg: Frumusetea ascunsa a polenizarii
Documentare
Polenizarea: este vitală pentru viața de pe Pământ, dar de obicei ascunsă pentru ochiul uman. Producătorul de filme Louie Schwartzberg ne arată lumea complexă a polenului și a polenizatorilor, cu minunate imagini de viteză mare din filmul lui "Aripile vieții", inspirat de dispariția albinei, una din principalii polenizatori ai naturii.
Știți, cred că au fost unele prezentări care m-au depășit, dar cele mai uimitoare concepte sunt cele de pe drumul meu. Lucrurile mărunte din viață, de care uităm uneori, pe care le luăm drept sigure, ca polenizarea. Și nu poți spune o poveste despre agenți polenizatori -- albine, lilieci, colibri, fluturi -- fără să spunem povestea despre invenția florilor și cum au evoluat ei împreună timp de 50 de milioane de ani.
Fac filmări lente ale florilor 24 ore pe zi, șapte zile pe săptămână, de peste 35 de ani. A le privi mișcarea este un dans de care nu mă voi sătura vreodată. Mă umple de uimire și îmi deschide inima. Frumusețea și seducția, cred că sunt uneltele de supraviețuire ale naturii, fiindcă vom proteja obiectul dragostei noastre. Relația lor este o poveste de dragoste care hrănește Pământul. Ne reamintește că facem parte din natură și nu suntem rupți de ea.
Când am auzit de albinele care dispar, de dispariția roiurilor de albine, asta m-a motivat să fac ceva. Depindem de agenții polenizatori pentru peste o treime din fructele și legumele pe care le consumăm. Și mulți oameni de știință cred că este problema cea mai serioasă a omenirii. Este ca și canarul din mina de cărbune. Dacă ei dispar, și noi dispărem. Ne reamintește că suntem parte a naturii și trebuie să avem grijă de ea.
Ceea ce m-a motivat să filmez comportarea lor a fost ceva ce i-am întrebat pe consilierii mei științifici: Ce-i motivează pe agenții polenizatori? Ei bine, răspunsul a fost, "E vorba despre risc și recompensă." Ca un copil cu ochii măriți, am spus: "De ce?" Iar ei au spus: "Fiindcă vor să supraviețuiască." Iar eu: "De ce?" "Pentru a se reproduce." "De ce?" Și am gândit că probabil vor spune: "Ei bine, totul este despre sex." Și Chip Taylor, expertul nostru în fluturi regali, a răspuns: "Nimic nu este veșnic. În univers totul se uzează."
Și asta m-a dat peste cap. Fiindcă am înțeles că natura a inventat reproducerea ca un mecanism de perpetuare a vieții, ca o forță vitală care trece direct prin noi și ne face o verigă în evoluția vieții. Foarte rar văzută de ochiul liber, această intersecție dintre lumea animalelor și cea a plantelor este cu adevărat un moment magic. Este momentul mistic unde viața se regenerează, din nou și din nou.
Iată deci niște nectar din filmul meu. Sper că-l veți gusta, veți ciripi și veți planta niște semințe pentru a poleniza o grădină prietenoasă. Și întotdeauna rezervați timp pentru a mirosi florile, și lăsați-vă umpluți de frumusețe, și redescoperiți sensul minunii.