facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Capsun

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Fragaria viridis Fam Rosaceae
Denumiri populare: capsun de gradina, fragi de gradina, pomite.

capsun1

In traditia populara: radacinile se fierbeau in vin, care se lua contra tusei. Radacinile si carceii se fierbeau inabusit, intr-o oala noua, cu vin alb care se dadea femeilor cand aveau dureri de pantece sau carcei. Ceaiul din tulpini si radacini se folosea in boli de rinichi.
Compozitia chimica: fruct- apa 90%, hidrati de carbon, protide, saruri minerale, fragarol, substante uleioase, acid salicilic, acid elagic, evercitrina, citrol, tanin, zaharuri, polifenoli, vitaminele: A, B, C, iod, brom,

Actiune farmacologica: antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic. Indicat chiar si in cancer pentru ca vitamina C este un puternic oxidant. De asemenea acidul elagic impiedica formarea celulei canceroase. Polifenolii de asemenea contribuie la proliferarea celulei canceroase. Mai contine tanin, ceea ce-l face astringent. Pectina reduce colesterolul si prin aceasta contribuie la vindecarea afectiunilor circulatorii sau de inima. Levuloza utila la diabet.

Produsele salicilice sunt foarte bine asimilate de organism si sunt utile in multe tratamente. Diminueaza acidul uric din urina, alcalinizant al sangelui. Contine iod foarte util la afectiunile tiroidiene impreuna cu brom.
Preparare si administrare: este normal ca fructele proaspete sunt cele mai indicate. Se pot consuma cat mai multe, indicat ar fi sa se consume minimum 300 g pe zi o perioada mai lunga. Acestea se vor consuma dimineata pe nemancate.
In cazurile in care nu se poate asigura o provizie suficienta de aceste fructe se pot face si siropuri (nu pentru diabetici) Acestea se vor face din suc proaspat de fructe bine filtrat in care se va pune zahar, pana se obtine o solutie saturata ( nu se mai topeste zaharul si ramane la fund). Inainte de a fi inchis in sticle se va pune sucul de la o lamaie la fiecare 500 ml suc. Apoi se inchid ermetic sigiland dopurile cu ceara topita sau parafina. In acest fel se pot pastra o perioada de 2 ani.
Se va lua cate o lingura din acest sirop de 3 ori pe zi.

Se pot face de asemenea si multe tratamente cosmetice, cu efecte foarte eficiente.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni tiroidiene (contin iod), afectiuni glandulare (le regleaza), amigdalite, astenie de primavara, ateroscleroza, avitaminoze, boli rectale si intestinale, cancer, colesterol in exces, constipatie, diabet zaharat (300 g zilnic- contine levuloza), diaree, eczeme, enterite acute, guta (diminueaza acidul uric), hemoragii uterine, hemoroizi (au actiune interna), hipertensiune, imunitatea organismului (alcalinizeaza sangele), intoxicatie tabacica si alcoolica, litiaze biliare si renale (diminueaza acidul uric), nefrite, nevroze, reumatism degenerativ (curata organismul de toxine), parazitoze intestinale (oxiuri), seboree, stomatite, TBC pulmonar (remineralizant), tulburari hepato-biliare, ulcer gastric, ulcer varicos.

Frunzele se pot folosi infuzie, pentru: diaree, inflamatia ficatului, rinichilor si vezicii urinare. 2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se pot consuma 2 cani pe zi.
Atentie! Pentru unele persoane aceste fructe sunt un adevarat chin producand alergii, urticarie, etc. Se vor testa inainte in acest sens.

capsun2

Articole despre


Articole din Plante medicinale