facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Patrunjelul - o farmacie in farfurie

Alimentatie si nutritie

Pe numele sau latin Petrosellinum crispus, patrunjelul este unul din cele mai cunoscute condimente, care pe langa calitatile sale nutritive importante prezinta si calitati terapeutice deosebite. Originar din zona Est Mediteraneana, numele sau deriva din grecescul ”petros” care inseamna piatra si „selinon” care inseamna telina. Asadar vechii greci il cunosteau ca si telina de stanca si ii acordau o atenţie si insemnatate deosebita.

patrunjel3

Era considerat o planta sacra dedicata lui Persefona si utilizata in ritualurile funerare si religioase ale vechilor greci, nefiind consumat in alimentatie, datorita acestor aspecte.
In vremurile noastre insa, planta este folosita cu preponderenta în alimentatie, iar atentia acordata de mediile stiintifice in ultimul timp, au relevat puterea terapeutica deosebita a plantei.

Ce contine patrunjelul
Toate cele trei parti ale sale: radacina, frunze si fruct (seminte) contin compuşi chimici deosebit de valorosi. Astfel semintele contin ulei volatil, in cantitati apreciabile, bogat in terpene si apiol, myristicina, cumarine, apiina, rezine, mucilagii si fier. Valoarea terapeutica deosebita a uleiului volatil este data de continutul in apiol. Radacina este bogata in mucilagii si carbohidrati, glucide, ulei volatil aromatic si apiină. Frunzele contin si ele o cantitate de ulei volatil aromatic si sunt foarte bogate in clorofila, flavonoide, vitamina C, A si E, precum si fier.

Proprietatile medicinale ale patrunjelului
Aperitiv, antioxidant, carminativ, diuretic, hemostatic, depurativ, antianemic, hipoglicemiant, antiinflamator, antiateroslerotic, hipocolesterolemiant, antibronsitic, antihipertensiv, antiviral, hepatotonic, hepatotrofic, nutritiv, imunostimulent, emenagog, tonic, vitaminizant.

Indicatiile terapeutice

Anemie - Prin continutul sau bogat in fier (5mg la 100g frunze) si clorofila, este foarte indicat la pacientii cu anemie feripriva si deficit de fier in organism, iar continutul sau in vitamina C , face acest element să fie mult mai usor absorbit de catre corp.
Raceli, gripa, infectii (in general)- Datorita continutului bogat in flavonoide si in vitamina C (de 3 ori mai mare decat la citrice), are rol de stimulare a imunitatii si de grabire a vindecarii in cazul infectiilor.
Hipertensiune arteriala– efectele sale diuretice, vasodilatatoare si calmante psihic, sunt de un real folos in cazul bolnavilor de hipertensiune arteriala, consumul frecvent al acestui produs scade valorile tensiunii arteriale si creşte elasticitatea  peretilor vasculari, fiind indicat si in varice ori probleme circulatorii.
Imunostimulent- Luteolina, o substanta extrasa din frunzele de patrunjel a dovedit calitati de stimulare a productiei leucocitare si alaturi de clorofila continuta, il face eficient în caz de scadere a imunitatii.
Afectiuni renale- Frunzele si radacina de patrunjel fiind bune diuretice si depurative, cresc cantitatea produsilor reziduali eliminati (urati, fosfati), au efecte de crestere a diurezei, fiind utile atat in prevenirea cat si tratarea litiazei renale si a cistitei.

Reglator al ciclului menstrual - Prin efectul emenagog si estrogenic, generat de apiolul din semintele si frunzele de patrunjel, este utilizat cu succes in caz de dismenoree, sindrom postmenopauza, infertilitate la femei, disfunctii sexuale. Apiolul are si efecte uterostimulente, fiind recomandat sa fie evitat de catre femeile insarcinate.
Reumatism, atrita si guta – Efectul diuretic datorat myristicinei din uleiul volatil, combinat cu efectul antiinflamator al flavonoidelor si cu efectul depurativ al clorofilei din frunze, face din patrunjel un excelent remediu impotriva reumatismului, artritei si gutei, atunci cand este consumat in doze terapeutice.
Indigestie şi alte probleme digestive- Este un bun carminativ, efect datorat componentelor din uleiul volatil si antispastic eficient, utilizat  in caz de crampe abdominale, indigestie si meteorism abdominal.
Cancer pulmonar – Cercetarile efectuate au aratat ca myristicina din uleiul volatil are calitati de inhibare a tumorior pulmonare, iar compusii sai antioxidanti protejeaza organismul impotriva poluantilor din aer, fiind util in caz de bronsita tabacica, astm alergic.

Cum se administreaza
Cea mai buna administrare a sa, este sub forma de suc din frunze de patrunjel, combinat cu suc de morcovi. De asemenea, se pot folosi frunzele verzi proaspete in salate, supe, ciorbe, sau uscate sub forma de pulbere, luata cate 1 g de trei ori pe zi, inaintea meselor. Uleiul volatil va fi folosit cu precautie, numai la recomandarea medicului fitoterapeut, datorita efectelor adverse care ar putea aparea la doze mari. Radacina se foloseste proaspata sau uscata, fiind foarte valoroasa atat nutritiv cat si terapeutic.

Precautii de utilizare
- Sucul de patrunjel poate genera tulburari digestive si de aceea nu se va folosi decat diluat cu suc de morcov.
- In doze mari sucul de patrunjel poate da hiperxcitabilitate nervoasa la copii şi adulti.
- Nu va fi utilizat in doze mari de catre femeile insarcinate (in special semintele) intrucat are efecte abortive.
- Uleiul volatil de patrunjel poate da reactii alergice pe piele la unele persoane sensibile.
Sursa: http://www.terapieholistica.ro

Articole despre patrunjel