Aditivii alimentari - nocivi sanatatii
Sanatate
Putem observa in listele cu ingrediente de pe diverse produse alimentare o succesiune de E-uri urmate de cifre. Acestea reprezinta aditivii utilizati in industria alimentara. Ceea ce nu se cunoaste prea bine este faptul ca o mare parte dintre aditivii alimentari sunt considerati toxici chiar de catre forurile internationale din domeniul sanatatii. Multi aditivi sunt chiar interzisi in unele tari.

Prezentam in continuare lista aditivilor recunoscuti ca fiind toxici. Lista de mai jos este un extras din raportul Oficiului Consumatorilor din Piata Comuna Europeana.
Aditivi alimentari care produc cancer:
E131 (Albastru patent), E142, E211 (benzoat de sodium), E213 (benzoat de calciu), E214 (p-hidroxibenzoat de etil), E215 (sarea de sodium a parahidroxibenzoatului de etil), E216 (parahidroxibenzoat de propil), E217 (sarea de sodium a parahidroxibenzoatului de propil), E218 (p-hidroxibenzoatului de metil), E239 (hexametilen tatra amina), E330 (acid citric).
Aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange:
E250 (nitrit de sodium), E251 (nitrat de sodium), E252 (nitrat de potasiu).
Aditivi alimentari care produc boli de piele:
E230 (difenil), E231 (ortofenil fenol), E232, E233 (thiabendasol).
Aditivi alimentari care ataca sistemul nervos:
E311 (galat de octal), E312 (galat de dodecil).
Aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale etc.):
E338 (acid fosforic), E339 (fosfat monosodic/disodic/trisodic), E340 (fosfat monopotasic/dipotasic/tripotasic), E341 (fosfat monocalcic/dicalcic/tricalcic), E463 (hidropropil celuloza), E465 (metil etil celuloza), E466 (carboximetil celuloza), E 450(difosfat disodic/trisodic/tetrasodic/dipotasic/tetrapotasic/dicalcic/biacid de calciu), E461, E407 (caragenan) din inghetata.
Aditivi care distrug vitamina B12:
E200 (acid ascorbic).
Aditivi care determina afectiuni intestinale:
E220 (sulfat anhidru), E221 (metabisulfit de potasiu), E222 (sulfit acid de sodiu), E223 (metabisulfit de sodiu), E224(metabisulfit de potasiu).
Aditivi care cresc nivelul colesterolului:
E320 (butil hidroxianisol BHA), E321 (Butil hidroxitoluen BHT).
Alti aditivi periculosi:
E120 (conselina, acid carminic), E124.
Aditivi suspecti:
E121, E141 (Verde brilliant), E150 (Caramel), E153, E171, E172, E240, E241, E477.
Cei mai periculosi aditivi alimentari:
E123 este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Acest aditiv se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branza topita si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. Din aceeasi categorie face parte si E110 care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca) colorandu-le.
E330 (acidul citric) produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune puternic cancerigena. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.
E102 (tartrazina) este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales budinci. Si el are actiune cancerigena.
Va recomandam sa utilizati aceasta lista a principalilor aditivi alimentari, spre a reduce gradat din alimentatie acesti factori foarte daunatori organismului.