facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cum sa va creati un organism care arde grasimile?

Sanatate

Doar pentru ca un lucru ii este benefic organismului nu inseamna ca o cantitate mai mare va fi si mai buna. Asadar, un program eficient de exercitii fizice trebuie sa se bazeze pe nevoile fiecarei persoane. Tipul si doza optima de efort fizic trebuie calculate in functie de nevoile fiecarei persoane.
sport4

Vom analiza impreuna, in detaliu, trei dintre cele mai mari greseli pe care le comit oamenii in ceea ce priveste exercitiile fizice.

1. In primul rand, un individ poate face miscare foarte rar sau chiar deloc. Studiile de specialitate au remarcat diferente semnificative ale ritmului de refacere intre bolnavii care au fost total inactivi, zacand intreaga zi in pat, si cei care au avut activitati fizice ce au presupus un efort minim, cum ar fi sa se ridice repede in picioare sau sa se plimbe prin camera. Bineinteles, foarte putini oameni dintre cei care nu sunt spitalizati sunt complet sedentari. Totusi, cei mai multi dintre noi nu reusim sa beneficiem la maxim de toate activitatile noastre zilnice, deoarece le executam haotic si fara sa ne concentram asupra lor. Beneficiile miscarii decurg mai mult din frecventa, decat din intensitate sau nivelul de performanta al exercitiilor fizice. Acesta este un aspect esential. Daca veti face o plimbare sau chiar veti alerga in jurul blocului o data pe saptamana, organismul dumneavoastra va avea un beneficiu minim sau chiar nul. Dar daca veti face o plimbare in jurul blocului in fiecare zi, combinata cu plimbari ocazionale mai lungi, metabolismul dumneavoastra se va imbunatati simtitor, iar aceasta schimbare poate avea un impact major asupra greutatii corporale. Multi oameni, obisnuti sa se gandeasca numai la calorii, isi imagineaza ca un efort scurt si intens ii ajuta sa slabeasca, deoarece ard un numar mare de calorii intr-un timp foarte scurt. Insa numarul caloriilor arse chiar si in urma celui mai intens efort posibil este irelevant pentru reducerea greutatii corporale. Ar trebui sa alergati ore intregi pentru a arde continutul caloric al unei singure cine la care ati mancat friptura. Un control eficient al greutatii corporale nu se obtine prin proportii simpliste de genul "calorii pe minut". Adevarata solutie consta in reconstruirea metabolismului, astfel incat functiile organismului sa se desfasoare la o "viteza" mai mare, chiar si atunci cand nu faceti efort fizic. Puteti reusi acest lucru daca faceti in mod regulat exercitii fizice care va stimuleaza, dar nu va surmeneaza organismul.

2. O a doua greseala frecventa pe care o fac oamenii o constituie practicarea unor exercitii nepotrivite pentru un anumit tip de organism. Natura functioneaza conform propriei logici, extrem de puternica, insa mecanismele acestei logici s-ar putea sa nu fie tocmai ceea ce sperati dumneavoastra. De exemplu, ar putea parea rezonabil ca o persoana supraponderala sa faca exercitii fizice cu un grad sporit de efort, fiindca straduinta ar trebui sa fie proportionala cu gravitatea problemei. In realitate, o persoana foarte grasa ar trebui sa faca exercitii fizice deosebit de usoare pe o perioada foarte lunga de timp. Este singurul mod prin care trupul unei persoane supraponderale va incepe sa arda grasimile. Studiile de specialitate demonstreaza faptul ca eforturile intense de scurta durata ard carbohidratii; dar este nevoie de mai mult timp si de exercitii fizice regulate pentru a arde grasimile. In plus, incercarea de a face exercitii fizice potrivite pentru un sportiv de performanta poate fi foarte descurajanta pentru cineva care nu are o conditie fizica la fel de buna - si va fi si mai descurajanta cand rezultatele mult visate vor intarzia sa apara.

3. Cea de-a treia greseala frecventa este aceea de a face prea multe exercitii fizice. Daca cereti prea mult de la trupul dumneavoastra, riscati sa suferiti accidente, de la intinderi musculare pana la infarcturi miocardice. Insa, dincolo de consecintele fizice posibile, volumul exagerat de exercitii fizice creeaza acel gen de presiune emotionala pe care ar trebui sa il evitati. Miscarea ar trebui sa fie o placere pentru dumneavoastra. Activitatea fizica nu ar trebui sa devina niciodata o corvoada. Este o realitate pe care oamenii extrem de disciplinati si ambitiosi reusesc sa o inteleaga cu greu, din moment ce deviza "fara efort nu exista castig" s-ar putea sa-i fi ajutat de multe ori in cariera. Pana si sintagma "exercitii fizice" ne duce cu gandul la efort fizic. Totusi, Ayurveda subliniaza ca beneficiile fizice si stresul mental nu pot coexista. Fiintele umane sunt sisteme minte-trup. Ceea ce reprezinta un beneficiu pentru o parte a organismului nu poate fi efort pentru alta.

Informatiile au fost preluate din cartea "Greutatea ideala" - Deepak Chopra - tradusa de Rocsana Nita, Editura Curtea vechea, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro

Articole despre exercitii fizice