facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dieta ayurvedica pentru zodia Berbec

Ayurveda

Simbolistica

Primul Semn zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Se spune că sigla lui reprezintă coarnele berbecului, dar şi sprâncenele şi nasul omenesc (Berbecul guvernează capul şi faţa), sau că este diagrama primitivă a imploziei şi a exploziei spiritului în şi din materie. Berbecul este Semn de Foc, cardinal şi dinamizează energia începutului, încrederea în forţele proprii, bucuria/plăcerea de a acţiona şi atitudinea idealistă, entuziastă.

Nativul Berbec, în aspectul lui armonios, manifestă iniţiativă, dragoste de libertate, spirit intens activ, fiind biruitor, neobosit, impulsiv, curajos, spontan, îndrăzneţ - având acele calităţi asociate cu Elementul Foc exprimând o încredere nestăvilită.

În aspectul lui dizarmonios, manifestă o natură distructivă inferioară, de tip dictatorial, fiind ranchiunos, agresiv, sarcastic, grosolan, certăreţ, violent, necontrolat, nerăbdător, insolent şi egoist.

Semnul zodiacal Berbec este guvernat de planeta Marte şi din punct de vedere anatomic guvernează, la rândul lui, capul ca întreg (faţa, nasul, gura, ochii, urechile, creierul şi nervii cerebrali, craniul şi oasele feţei).

Dieta ayurvedica pentru zodia Berbec


Greşeala spirituală

Semnul zodiacal Berbec este în analogie cu energia începutului. El aduce întotdeauna sau scoate la suprafaţă o imensa energie dornică de manifestare, care, lipsită de o orientare corespunzătoare, se poate risipi extrem de uşor. De aceea, nativii Berbec dizarmonioşi pot fi pe cât de spontani şi puternici, pe atât de lipsiţi de direcţie şi de rezistenţă, în primul rând fizică. Copleşiţi de propria lor energie, ei dispun de excelentul talent al epuizării. Nefiind preocupaţi de finalitatea acţiunii, de „direcţia” energiei pe care o pun în mişcare, ei se decuplează de la linia generală de evoluţie a evenimentelor şi pierd „ritmul divin”, ceea ce echivalează cu pierderea Sursei esenţiale de hrană energetică. Dornici de afirmarea impetuoasă, nativii, chiar dacă sunt, totuşi, dirijaţi şi îndreptaţi către un obiectiv concret, nu au răbdarea de a-l atinge sau de a munci pentru împlinirea lui. Lipsei de chibzuinţă şi de răbdare i se adaugă trufia (cel mai adesea inconştientă) de a fi primul şi orgoliul generat de natura lor marţiană, de strălucirea lor naturală, care îi face să uite că Cel Dintâi este numai Dumnezeu.

Atitudinea spirituală

Nativii Berbec sunt cel mai adesea numiţi „bebeluşii Zodiacului”, fapt care le atrage atenţia că trebuie să-şi dezvolte maturitatea, simţul responsabilităţii şi raportarea permanentă la ceilalţi şi la Dumnezeu. Dacă, dimpotrivă, realizează o corectă auto-cunoaştere şi dacă se deschid spiritual, sunt nativii care trăiesc cel mai plenar şi cel mai intens aspiraţia frenetică a contopirii cu Dumnezeu-Tatăl, pe care, într-un moment de maximă spontaneitate şi ardoare, sunt capabili s-o şi realizeze pentru totdeauna.

Din punctul de vedere al dietei, aceşti nativi pot consuma orice hrană, cu condiţia ca ea să fie curată şi proaspătă. Adoră mesele bune şi le place să împartă această „bucurie” cu prietenii, mai ales când aceştia sunt nativi Gemeni, Leu, Săgetător sau Vărsător. Dacă sunt gazde, pot pregăti o masă splendidă însă, singuri sau cu familia, uită aproape complet de aşa ceva.

Nativilor Berbec li se recomandă să mănânce mai puţin în a doua jumătate a vieţii şi să evite o alimentaţie bogată în grăsimi, întrucât sunt predispuşi la ateroscleroza şi la accidente vasculare cerebrale, cauzate de îngustarea şi, eventual, de blocarea micilor vase de sânge de la nivelul creierului. Dimineaţa pot bea o cană cu lapte la temperatura camerei, în care s-a amestecat un vârf de cuţit de ghimbir. Li se interzice total fumatul, prin definiţie foarte toxic şi una dintre modalităţile cele mai uşoare de rupere a legăturilor cu planurile divine ale Creaţiei.

Sarea caracteristică Semnului este fosfatul de potasiu, importantă pentru celulele sanguine şi ţesutul nervos. Deficitul acestui element nutritiv cauzează iritabilitate, dureri de cap şi risc de epuizare. Fosfatul de potasiu se găseşte în: sfeclă, ţelină, lăptuci, conopidă, spanac, ardei gras, hrean, morcovi, castraveţi, curmale, mere, nuci, lămâi, ridichi.

Fructul cel mai indicat în consumul zilnic este grapefruit-ul.

Plantele medicinale asociate Semnului zodiacal Berbec sunt: aloe, busuioc, oregano, mentă.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este fierul.

de astrolog Rodica Purniche

Articole despre Dieta ayurvedica