facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Diferenta dintre TRISTETE si DEPRESIE

Spiritualitate

 

De multe ori se poate confunda o stare de tristețe mai profundă cu o stare de deprimare sau cu depresia. Chiar dacă ambele sentimente au anumite caracteristici în comun, diferă totuși în unele aspecte punctuale.
În cazul depresiei, persoana în cauză nu găsește un motiv clar pentru starea sa de apatie, tocmai de aceea, necunoscând problema, nu poate găsi o soluție viabilă.

Conform psihologilor, tristețea este răspunsul natural la un eveniment mai puțin fericit sau reușit, la o situație pe care o considerăm negativă. Putem fi triști din cauza unei probleme sau rupturi relaționale, a unei dificultăți economice sau a imposibilității temporare de a îndeplini un anume obiectiv, ceea ce este normal, deoarece nu suntem nici roboți și nici mașini.

Odată cu trecerea timpului și mai ales dacă găsim o soluție viabilă la problema respectivă, sentimentele de tristețe sau apăsare sufletească dispar complet. Inclusiv atunci când o persoană iubită moare sau ne mutăm în alt loc, uneori total necunoscut sau trecem printr-un divorț, după o anumită perioadă de doliu sau de adaptare ne dăm seama că totuși viața își urmează cursul firesc.

Nici în aceste cazuri nu vorbim de depresie, ci de o tulburare sufletească normală și tranzitorie. În cazurile amintite anterior suferim deoarece avem sentimente și emoții, iar unele situații pot lăsa urme profunde în interiorul nostru. Uneori pe lângă stările de tristețe pot apărea și alte simptome precum apatia, insomnia, lipsa apetitului sau dureri de cap. Însă toate aceste simptome sunt diferite de depresie.

Diferența dintre tristețe și depresie

Ce este depresia?

În cele ce urmează, voi trece în revistă caracteristicile depresiei. În primul rând, conform definiției sale medicale, este vorba de o boală și de o tulburare profundă a stării de dispoziție. Depresia este considerată de către specialiștii în domeniu drept cea mai răspândită stare psihică patologică.

Depresia poate fi clasificată în diferite moduri conform simptomelor pe care le prezintă pacientul. Depresia se manifestă ca o stare de pesimism continuu, un dezinteres generalizat, lipsa puterii interioare și a dorinței de concentrare și de comunicare cu ceilalți.

Cauzele depresiei pot fi o pierdere importantă (de ordin relațional sau material), un stres accentuat sau prelungit, anumite eșecuri sau incapacități. Durata fiecărui episod depresiv poate varia de la câteva săptămâni la ani de zile. Persoanele care se confruntă cu această afecțiune psihică au nevoie de ajutorul unui medic specialist.

O consultație psihiatrică sau psihologică este vitală pentru ca persoana în cauză să poată să se bucure din nou de viață din toate punctele de vedere.

Pentru a fi diagnosticată ca depresivă, o persoană trebuie să prezinte cel puțin 5 dintre următoarele simptome (această listă este doar un ghid și bineînțeles că este necesar să se consulte un terapeut din domeniu):

- A avea o stare de iritabilitate aproape tot timpul;

- A se simți trist întreaga zi fără a avea vreun motiv aparent;

- Pierderea sau reducerea interesului față de activitățile cotidiene (mai ales în cazul acelor care erau considerate atractive și interesante în trecut);

- Schimbări bruște ale apetitului sau ale greutății corporale;

- Tulburări ale somnului sau necesitatea de a dormi prea mult;

- Senzația zilnică de neliniște și anxietate;

- Lentoare în mișcări și reflexe întârziate;

- Oboseală accentuată și un nivel scăzut de energie;

- Incapacitatea de a lua decizii;

- Sentimente de vinovăție și inutilitate;

- Probleme de concentrare și lipsă de creativitate.

Chiar dacă unele dintre aceste simptome pot apărea de asemenea atunci când suntem triști, diferența constă că în cazul depresiei nu cunoaștem cauza determinantă a acestora. În cazul tristeței, aceste simptome apar ca urmare a unei situații punctuale.

Cum se poate diferenția tristețea de depresie?

Cum poate fi definită tristețea? Pentru ca acest aspect să fie cât mai clar, tristețea este o stare emoțională naturală, mai exact, o reacție care este relaționată cu un episod sau cu o situație în particular. De exemplu, atunci când suntem decepționați, atunci când viața ne aduce situații dificile sau dureroase putem resimți pentru anumite perioade determinate stări de tristețe.

Este foarte important să clarificăm caracteristicile ambelor afecțiuni, respectiv tristețea și depresia, deoarece pot părea similare sau uneori nu știm să le deosebim.

Dacă se poate stabili cauza exactă a simptomelor, atunci este vorba de tristețe. Cu o reflectare adecvată asupra problemei respective și găsirea unor soluționări adecvate, emoțiile negative se pot transforma ușor în emoții pozitive. Tristețea poate fi combătută rapid prin căutarea unor rezolvări creative pentru situația dată.

În cazul depresiei, specialiștii afirmă că este vorba despre o tristețe cronică și generalizată. În acest caz specific, nu există un factor clar al originii acestui sentiment apăsător. Depresia afectează profund persoana în cauză și are repercusiuni asupra tuturor relațiilor (de cuplu, familia, prieteni, de serviciu, etc.).

Depresia face ca viața să devină mai puțin interesantă și mai puțin plăcută. Această afecțiune este sinonimă cu pierderea bunei-dispoziții, a entuziasmului, a speranței și afectează în sens negativ energia vitală.

Depresia înseamnă lipsă de motivație în toate domeniile vieții și transformă persoana în cauză într-o sursă de frustrare, non-conformism, neliniște și supărare continuă.

Multe persoane se întreabă: cum pot să știu dacă sunt deprimat? În principiu, pentru a se putea stabili că este vorba de această patologie, trebuie să fi trecut o perioadă mai lungă de timp de la apariția primelor simptome. Aceasta înseamnă că persoana

în cauză nu își dă seama imediat că se confruntă cu o tulburare emoțională.

Există un test numit Scala de Anxietate și Depresie a lui Goldberg pe care o folosesc psihologii pentru a determina starea pacienților lor, iar diagnosticul este pus pornind de la o serie de întrebări specifice.

De asemenea, în cazul terapiei se poate opta pentru un test mai complet cunoscut sub denumirea de Scala autoaplicată de Depresie a lui Zung care deschide puțin mai mult spectrul acestei afecțiuni.

Depresia nu trebuie să fie niciodată subestimată, deoarece este o boală care afectează aproximativ 5% din populația lumii (în principal femeile) și care poate conduce la probleme și mai grave, afectând profund atât persoana în cauză, cât și apropiații acesteia.

sursa: dr-catalin-luca.ro

Articole despre tristete, depresie