facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dieta ayurvedica pentru zodia Sagetator

Ayurveda

Simbolistica
Al noualea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare si nici ca intindere constelatiei omonime. Glifa sa reprezinta sageata dorintei trasa dintr-un arc obisnuit, dar foarte multi ocultisti sustin ideea crucii cu patru brate, sau faptul ca, odata cu sageata, materialitatea urca in lumile superioare, spiritualizandu-se. Un excelent simbol asadar pentru natura spiritual(izat)a si expansiva a acestui Semn. Sagetatorul apartine Elementului Foc si are calitatea de mutabil, influenta sa fiind intreprinzatoare, deschisa, optimista si independenta. Nativul Sagetator, in aspectul lui armonios, este entuziast, filosof, idealist, generos, deschis la minte, onest, franc, fara odihna - avand acele calitati care pot fi asociate cu Semnul de Foc lucrand sau actionand plin de aspiratie. In aspectul lui dizarmonios, nativul Sagetator tinde sa fie cheltuitor, indolent, suficient, interesat, dogmatic si aventurier. Acest Semn zodiacal este guvernat de planeta Jupiter si guverneaza, din punct de vedere anatomic, arterele, coapsele, femurul, fesele si ficatul.

citrice

Greseala spirituala
Odata cu acest Semn zodiacal, incepe distantarea de aspectul pasional al celorlalte Semne, aspect dat de implicarea lor in manifestare, in aspectul fizic al existentei, deoarece el este primul dintre cele patru Semne superioare care incheie drumul nostru evolutiv. Tocmai de aceea simbolistica astrologica il infatiseaza ca pe un Semn bicorporal - jumatate om, jumatate cal - ca simbol al fiintei umane spirituale care a depasit natura sa animala. Totusi, in acest proces evolutiv, nativii Sagetator sunt atat de preocupati de telurile lor inalte, metafizice, filosofice, incat uita, adesea, sa mai priveasca si in jos, la semenii care le asteapta natura optimista, benefica, increzatoare si, adeseori, calauzitoare. Atunci cand acesti nativi uita de semeni, ei cad prada egocentrismului si, asa cum ii este caracteristic unui Semn de Foc care are nevoie de combustibil (altfel - ce ar mai arde el?), sunt atenti numai la propriile nevoi. Daca soarta le mai rezerva si o viata imbelsugata (Sagetatorul este Casa lui Jupiter, marele benefic), atunci devin niste adevarati hedonisti, uitand complet de idealurile cu adevarat superioare ale vietii.

Atitudinea spirituala are in vedere tocmai aceasta capacitate jupiteriana de a traduce superiorul si abstractul in idei concrete si accesibile celor ce-si incep evolutia spirituala. De aceea, persoanele nascute sub acest Semn actioneaza cel mai bine cand invata ele insele care este esenta reala a existentei, invatandu-i pe ceilalti sa tinda catre adevarata Realitate. in acest fel, ei vor evita neatentia de orice fel si-si vor dezvolta auto-disciplina si perseverenta.

In viata zilnica, nativii Sagetator trebuie sa evite fumatul si socurile nervoase, iar din punct de vedere alimentar - consumul excesiv de alimente si de condimente. Altfel, atractia catre alimentele exotice si deserturile grandioase ii poate conduce, in timp, la afectiuni hepato-biliare grave sau la boli digestive.

Pentru a fi siguri ca ficatul isi indeplineste bine functia, ei trebuie sa-i asigure acestuia aportul de vitamine, adoptand o dieta bazata pe alimente naturale in stare proaspata (hrana vie) si renuntand pentru totdeauna la alimentele rafinate si sintetice. Lor le sunt recomandate dieto-terapia, curele alimentare depurative, sucurile de citrice si, pe perioada de iarna, andivele.

Mineralul caracteristic
Semnului zodiacal Sagetator este siliciul, care se gaseste, in forma lui naturala, in cuartul obisnuit.
Siliciul este prezent in oase si in tesutul conjunctiv care insoteste formatiunile nervoase. Deficitul de siliciu se caracterizeaza prin absenta luciului sanatos al parului, prin unghii moi si friabile, pleoape inflamate, gingii dureroase sau cu abcese. Sursele naturale de siliciu sunt: cojile comestibile ale fructelor si legumelor, stafidele, capsunile, prunele, orezul integral si ciresele.

Plantele medicinale specifice Semnului zodiacal al Sagetatorului sunt: tintaura, maghiranul, anghinarea, radacina de cioare si turita mare.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este staniul.


Nota:
Am acordat o atentie speciala alimentatiei deoarece, in sistemul medical multimilenar hindus Ayurveda (cuvant sanskrit care se traduce prin "stiinta vietii"), alimentatia este o modalitate esentiala de evolutie spirituala sau macar de mentinere a sanatatii. Suntem ceea ce mancam si mancam ceea ce gandim - iata o fraza extrem de simpla care spune totul despre noi si prin care va invitam sa va analizati, obtinand astfel o intelegere rapida a caracterului dvs. si o posibila imbunatatire a vietii dvs. daca veti aplica macar una dintre sugestiile continute in analiza zodiacala a Semnului zodiacal sub care v-ati nascut.

Un remediu general valabil pentru nativii fiecarei zodii este acela de purta pe mana stanga, sub forma de bratara spiralata, metalul corespunzator Semnului zodiacal natal, bratara care constitue astfel un rezonator energetic cu sfera de forta a planetei guvernatoare a Semnului.


astrolog Rodica Purniche

Articole despre Dieta ayurvedica