facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ritmurile vitale si sanatatea

Ayurveda

In AYURVEDA, cele 24 de ore ale unei zile sunt impartite in trei intervale diurne si trei intervale nocturne, fiecare dintre ele de cate 4 ore. Atat cele trei perioade de zi, cat si cele trei perioade de noapte sunt caracterizate de preponderenta cate uneia dintre cele trei energii vitale fundamentale KAPHA, PITTA si VATA. Cele sase perioade de cate 4 ore sunt numite in AYURVEDA, intervale de predominanta vitala.

Ritmurile vitale si sanatatea

Atunci cand natura actiunilor omului este in concordanta cu specificul energetic al perioadei vitale parcurse, starea de echilibru si armonie poate fi usor mentinuta. Adecvarea actiunilor la specificul perioadei vitale existente la un anumit moment dat, favorizeaza mentinerea nealterata a starii de sanatate, in timp ce inadecvarea poate sa conduca la dezechilibru si tulburare.

Exista trei forme principale de inadecvare a actiunilor curente ale unui om in raport cu specificul intervalului de predominanta vitala:

1. inadecvarea vitala prin exces

2. inadecvarea vitala prin deficit

3. inadecvarea vitala prin perturbare

La modul general, in AYURVEDA se afirma ca ziua este destinata pentru munca, seara pentru meditatie, iar noaptea pentru odihna. Cine cunoaste acesta si urmareste sa se adecveze acestui ritm vital esential, va avea cele mai mari sanse de a-si mentine nealterata starea de echilibru.

In schimb, cel care doarme in timpul zilei si munceste mai mereu toata noaptea, creeaza in fiinta sa premizele unei stari de dezechilibru vital, care se poate accentua alarmant daca el continua mai mult timp astfel. Daca in perioada diurna, cuprinsa intre momentul de rasarit si pana la apus, cineva aproape ca nu face nimic, neavand aproape nici o activitate mobilizatoare, aceasta reprezinta o inadecvare vitala prin deficit. Insa, daca cineva munceste din greu toata ziua si daca efortul depus este peste capacitatea sa de munca, atunci aceasta este o inadecvare vitala prin exces. Situatia in care cineva doarme de dimineata pana seara, fara intrerupere, reprezinta o forma de inadecvare vitala prin perturbare. In mod similar, lipsa de somn in timpul noptii este si ea o forma de inadecvare vitala prin deficit, in timp ce somnul prelungit e o forma de inadecvare vitala prin exces. A ramane treaz, atat ziua cat si noaptea, fara incetare, fiind aflat intr-o stare de surescitare, este o forma de inadecvare vitala prin perturbare.

Pornind de la aceste exemple simple ne putem da seama ca fiecare perioada a zilei are specificul ei vital. Inadecvarea actiunilor in raport cu predominanta vitala tinde sa imprime o tendinta catre dezechilibru. Daca o asemenea inadecvare devine un obicei, acesta poate conduce la perturbari accentuate, care pot contribui apoi la declansarea feluritelor boli.

sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre


Articole din Ayurveda