Cum sa vindeci SINDROMUL OBOSELII CRONICE
Sanatate
Suferi din cauza OBOSELII CRONICE? Iata cum o poti vindeca
Sindromul OBOSELII CRONICE nu este nimic nou, acesta afectand mii de oameni, de mult timp incoace. Si-a facut aparitia la sfarsitul anilor 70', odata cu stresul, care pare sa fi devenit o parte predominanta din viata omului modern.
Daca ai analiza saliva unui om obisnuit, ai putea constata ca aceasta contine sute de agenti patogeni. Acestia sunt mereu prezenti in corpul nostru, dar sunt tinuti sub control de catre sistemul nostru imunitar.
Stresul slabeste sistemul imunitar, iar acesta nu mai poate sa lupte cu virusii si bacteriile existente in corp, multe dintre acestea reusind sa cauzeze tot felul de boli cronice, in cele din urma.
Stresul determina interactiunea diversilor patogeni existenti in corp, care pot crea tot felul de boli cronice. De exemplu, patogenul A + B = Boala C, dar patogenii C + E + Q + D = Boala V, iar aceste combinatii pot duce la tot felul de infectii si boli, toate avand simptome diferite.
Acei oameni care sunt stresati, aceia care au avut multe experiente de viata negative, au acumulat foarte mult stres, asa ca sistemul lor imunitar devine "depresiv", adica slabit si neputincios...
Oamenii care au avut parinti afectati din punct de vedere emotionali, devin si ei, la randul lor, foarte sensibili la stres. In caz ca nu stiai, chiar si fatul preia starea de spirit a mamei, de aceea este indicat ca femeile insarcinate sa fie cat mai relaxate, pentru a nu transmite bebelusului emotii negative.
Suntem din ce in ce mai stresati, iar trupurile noastre nu s-au adaptat la aceasta schimbare a starii de spirit. Schimbarile la nivel comportamental pot dura zeci de ani.
Practic, ne confruntam cu un sistem imunitar deficitar, fapt care ne conduce la bolile autoimune.
De multe ori, Sindromul Oboselii Cronice este confundat cu Sindromul suprasolicitarii glandei suprarenale, ambele afectiuni avand aceeasi cauza: un sistem imunitar deficitar.
Care este solutia?
Cum poti vindeca SINDROMUL OBOSELII CRONICE:
1. SOMNUL. Dormi atat cat ai nevoie si tine minte ca sistemul imunitar are nevoie de aproximativ 7-8 ore pentru a functiona corect si a putea lupta cu bolile. Trezeste-te la 6 dimineata si culca-te la ora 10 seara, daca este posibil. Daca ne impotrivim acestui ritm, nu facem altceva decat sa ne scurtam vietile...
2. INTUNERICUL. De asemenea, avem nevoie de 12 ore de lumina si 12 ore de intuneric, altfel sistemul imunitar va fi "depresiv" si nu mai poate lupta corespunzator impotriva bolilor. Cine lucreaza noaptea sau pur si simplu sta treaz in timpul orelor de somn, folosindu-se de lumina artificiala, se indreapta spre boli.
3. APA. Consuma cat mai multa apa, cel putin 10 pahare pe zi. Bea doar apa plata sau filtrata, altfel rinichii tai vor fi afectati. Orice medic te poate informa cu privire la importanta calitatii apei.
4. SUC "VERDE". Bea 3 pahare de suc verde pe zi, compus din legume proaspete, salata ( kale), sflecla sau orice alte "verzituri" pe care le poti gasi, in functie de sezon.
5. CHLORELLA. Ar fi bine sa iei aproximativ 3 tablete de Chlorella pe zi, aceasta alga fiind o adevarata minune pentru trupul nostru. Cumpara tablete de aproximativ 1000 mg, acestea continand peste 60 de nutrienti ideali pentru trupul tau.
6. MEDITATIA. Ce ar fi daca ai incerca sa-ti linistesti mintea? Incearca sa meditezi dimineata, concentrandu-te asupra respiratiei, observa cum inspiri, apoi expiri, acesta fiind cel mai simplu mod de a medita. De fiecare data cand iti va veni un gand in minte, incearca sa-l ignori, nu te "agata" de el, ci intoarce-te din nou la procesul respirator. Ar fi minunat daca ai putea medita aproximativ 30 de minute. Meditatia nu este recomandata din considerente spirituale, efectele sale asupra sanatatii fiind recunoscute chiar si de oamenii de stiinta. Cand meditezi, reusesti sa-ti eliberezi mintea, care de cele mai multe ori ramane activa chiar si in timpul somnului.
7. MICUL DEJUN. Ar fi ideal daca dimineata ai putea realiza urmatoarea reteta: jumatate de fruct ( la alegere), jumatate de pahar de lapte de migdale si jumatate de cana de fulgi de cereale ( de ovaz, de exemplu). Cerealele trebuie usor inabusite, dupa care vei amesteca ingredientele de mai sus. Poti sa adaugi putina miere. Acest mic dejun este foarte benefic sanatatii tale, gratie enzimelor vii si a fibrelor pe care le contine.
8. MANANCA in proportie de 80% ALIMENTE CRUDE. Mancarea gatita poate fi excelenta, dar ii lipsesc enzimele vii si o buna parte din nutrienti, atat de importanti pentru buna functionare a organismului nostru. Este recomandat sa mananci alimente crude la micul dejun, la pranz plus cateva fructe si legume crude de-a lungul zilei. Seara poti servi o mancare gatita, atat timp cat este ceva usor de digerat. Nu uita ca nu este bine sa mananci cu mai putin de 4 ore inainte de culcare.
Exemple pentru masa de pranz: o salata generoasa, cu toate legumele specifice sezonului, totul negatit. Dupa cum stii, acum exista multe variante pentru cei care doresc sa manance totul crud, supele si mancarurile raw fiind mult mai usor de gasit. Poti gati cu usurinta astfel de retete, care se pregatesc foarte usor.
Exemple pentru masa de seara: poti manca o tocanita de legume, pe care nu ai lasat-o sa fiarba prea mult timp in prealabil. Nu uita sa nu folosesti prea mult ulei si incearca sa nu calesti legumele inainte, altfel nu vei mai putea beneficia de enzimele lor.
Daca vrei ceva dulce.. te poti bucura, din cand in cand, de putin serbet. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iei cateva banane inghetate (sau orice alt fruct) si sa le mixezi in blender, vei obtine un super desert. Poti sa adaugi sirop de stevie, agave sau putina miere, daca nu ti se pare suficient de dulce.
Mai adauga cateva plante, esentiale dietei tale: gheara pisicii, echinaceea, frunze de maslin, lemn dulce, astragalus, toate sunt excelente si ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.
Nu ar fi rau sa iei si suplimente de melatonina, pentru a te putea bucura de un somn linistit. Odata cu varsta, organismul tau produce din ce in ce mai putina melatonina, asa ca este bine sa iei astfel de suplimente.
Ginsengul este excelent in cazul Sindromului Oboselii Cronice, deoarece este un energizant natural, ajutand sistemul imunitar sa functioneze cat mai bine.
Usturoiul si turmericul sunt de asemenea excelente pentru sistemul tau imunitar, ajutandu-l sa lupte si sa previna bolile.
Suplimentele pe baza de ciuperci ( sau chiar ciupercile in sine) au un efect pozitiv asupra organismului, atenuand simptomele oboselii cronice. Este vorba despre ciuperci ca rieshi, shitake si maitake, mai greu de gasit in Romania.
Probioticele sunt esentiale pentru sistemul tau imunitar. Aceste bacterii "prietenoase" sunt nepretuite, de aceea este important ca acestea sa se regaseasca la nivelul colonului. Incearca sa mananci muraturi, ceaiul Kombucha, laptele de soia, etc.
9. EFORTUL FIZIC. Este foarte important sa faci miscare in fiecare zi, in aer liber, daca este posibil. Mersul pe jos, alergatul si inotul sunt cele mai bune variante, in acest fel vei activa cea mai mare parte a muschilor. Yoga, pilates si chiar gradinaritul sunt alte activitati sportive pe care le poti practica.
10. SCHIMBA-TI MODUL DE A GANDI. Tine minte ca este important sa ai o gandire pozitiva, pana si oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie. Asa ca ai grija la ce te gandesti, ca s-ar putea sa se intample.
Nu uita sa razi in fiecare zi, bucuria atrage dupa ea...si mai multe bucurii. Te vei vindeca atat la nivelul mintii cat si a corpului.
Tine minte sa "Iarta, uita si mergi mai departe" - Iertarea este unul dintre cele mai importante procese, niciodata nu tine resentimentele si furia in interiorul tau. Te vor imbolnavi atat la nivel fizic, cat si psihic.
11. ELIMINA: carnea de pui, pestele, fructele de mare, ouale, branza, mancarea "de-a gata", aromele artificiale, chimicalele. De asemenea ar fi indicat sa elimini alcoolul, mancarurile picante, foarte sarate sau procesate. Incearca sa mananci cat mai putina paine, iar daca poti face rost de alimentele organice, va fi cu atat mai bine.
Cel mai bine ar fi sa mananci alimente ca: tofu, fasole, nuci, seminte, etc. In acest fel, vei beneficia de proteinele necesare.
Dupa cum vezi, nu este chiar atat de greu sa ai grija de tine, trebuie doar sa urmezi cateva principii simple de viata.
Sindromul Oboselii Cronice poate fi tratat cu usurinta, este necesar doar sa-ti schimbi modul in care privesti viata.