facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Oregano are multiple beneficii asupra sanatatii

Alimentatie si nutritie

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?

Oregano are multiple beneficii asupra sănătății Oregano este o plantă minunată, atât pentru utilizarea sa terapeutică cât și pentru a fi folosită în bucătărie ca și condiment, după cum este necesar. Numele său înseamnă "bucuria munților", iar oregano era venerat ca un simbol al fericirii de către vechii greci și romani.

Oregano este foarte popular în bucătăria mediteraneană, de exemplu în Statele Unite în general este cunoscut doar ca și condiment pentru pizza.

oregano

Oregano este o plantă valoroasă foarte apreciată, care conține vitaminele A, C, E și K, precum și fibre, folat, fier, magneziu, vitamina B6, calciu și potasiu. În plus, oregano, care uneori este numit "măghiran" în Europa, conține substanțe fitochimice puternice care oferă multe beneficii pentru sănătate.

Cele 5 beneficii principale ale plantei oregano asupra sănătății

1. Oregano contine antioxidanți pentru întărirea sistemului imunitar

Un agent activ al plantei oregano este acidul rozmarinic, care este un antioxidant puternic și care poate întări capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Oregano are una din ratele cele mai ridicate de activitate antioxidantă, de exemplu are o putere antioxidantă de 42 de ori mai mare decât cea a merelor. Conform unui studiu medical efectuat recent:

"…consumul de plante medicinale [inclusiv oregano] ar putea contribui în mod semnificativ la consumul total de antioxidanți de origine vegetală și poate fi o sursă mai bună de antioxidanți alimentari decât multe alte grupe de alimente precum fructele, fructele de pădure, cerealele și vegetalele."

2. Oregano este antifungic, antibacterian și ar putea distruge inclusiv MRSA

Carvacolul și timolul, două substanțe fitochimice din oregano, sunt factori antimicrobieni puternici. Diverse cercetări medicale efectuate până în prezent au demonstrat că uleiul esențial de oregano poate distruge agenții patogeni transmiși prin alimente precum listeria și superbacteria MRSA (uleiul esențial de oregano este un ingredient foarte recomandat pentru săpunuri și soluții dezinfectante pentru mâini). Conform unuia dintre cercetătorii studiului efectuat asupra MRSA:

"Am făcut teste preliminarii și am descoperit că uleiul esențial de oregano distruge MRSA atât în soluție lichidă, cât și sub formă de vapori, iar activitatea sa antimicrobiană nu se reduce dacă uleiul este adăugat în apă fierbinte."

Studiile medicale au demonstrat de asemenea că uleiurile esențiale sunt utile și pentru combaterea anumitor tipuri de candida.

3. Oregano are proprietăți antiinflamatorii

Oregano conține beta-cariofilină (E-BCP), o substanță care inhibă inflamația din organism și care este de asemenea benefică pentru tratarea bolilor precum osteoporoza și arterioscleroza, precum și a sindromului metabolic.

4. Oregano se folosește pentru tratarea bolilor din tractul respirator superior

Oregano are o puternică acțiune antivirală și s-a descoperit că un aerosol care conține uleiuri esențiale aromatice din cinci plante medicinale, inclusiv din oregano, ameliorează în mod semnificativ simptomele în cazul infecțiilor tractului respirator superior.

Dacă suferiți de gripă sau răceală, uleiul de oregano vă poate fi de un real folos. În general, cu cât este mai ridicată concentrația de carvacol, cu atât uleiul va fi mai eficient. Trebuie să aveți în vedere faptul că oregano crește producerea transpirației ca un mod de dezintoxicare, iar ingerarea acestuia poate ajuta corpul să elimine excesul de mucozități din plămâni.

5. Oregano are efecte care combat cancerul

S-a demonstrat că extractul de oregano "produce oprirea creșterii celulelor canceroase și apoptoza (moartea celulară) în funcție de timpul de administrare și dozare în cazul cancerului de colon. O substanță fitochimică din oregano, carnosolul, a fost de asemenea "evaluat datorită proprietăților sale anticancerigene în cazul cancerului de prostată, de sân, de piele, leucemie și cancer de colon, obținându-se rezultate promițătoare."

15 boli și afecțiuni care pot beneficia de de pe urma folosirii uleiului esențial de oregano, respectiv:

Răceli
Dureri musculare
Acnee
Caspa
Bronșită
Dureri de dinți
Distensie
Dureri de cap
Boli cardiace
Alergii
Paraziți intestinale
Dureri de urechi
Oboseală
Alungă insectele
Dureri menstruale

De ce e bine să folosim oregano ca și condiment?

Gustul specific și deosebit de aromat de oregano se potrivește bine cu alimentele (nu doar pentru mâncărurile tipice bucătăriei italiene). Puteți adăuga oregano, pentru un plus de savoare și sănătate în salate, tocănițe, preparate din ouă, paste, etc.

Un studiu medical a descoperit că adăugându-se un amestec de condimente bogate în antioxidanți inclusiv oregano, la carne înainte de a o găti, s-a redus nivelul de malondialdehidă (un marcator chimic pentru oxidare) din carne cu aproximativ 71%, iar în nivelele de urină ale participanților la acest studiu cu aproximativ 49%. Cercetătorii au folosit în cadrul acestui studiu un amestec de condimente format din:

Cuișoare
Scorțișoară
Oregano
Rozmarin
Ghimbir
Piper negru
Piper alb
Usturoi

Chiar dacă nu sunteți o persoană cu cunoștințe despre agricultură, oregano este o plantă care se poate cultiva cu ușurință chiar și acasă, în jardiniere sau pe balcon. Mai mult, oregano este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că continuă să crească an după an (crește bine dacă se cultivă în ghivece).

Atunci când doriți să consumați oregano cultivat chiar de voi, tăiați din plantă doar cât aveți nevoie să folosiți și puteți să o folosiți proaspătă ca adaos la diverse preparate sau să o uscați (oregano uscat face parte din amestecul popular numit "ierburi sau condimente de Provence"). Păstrați oregano uscat într-un recipient ermetic și într-un loc întunecat și răcoros.

Atunci când cumpărați oregano, este probabil că veți găsi două varietăți: oregano mediteranean (cunoscut și ca oregano grecesc, oregano turcesc și oregano european) și oregano mexican.

Cu toate că aroma sa este foarte asemănătoare, oregano mediteranean și oregano mexican provin din plante diferite. Oregano mexican are o aromă puternică, mai picantă și mai puțin dulce decât oregano mediteranean. Ambele tipuri de oregano se poate folosi cu succes pentru condimentarea multor feluri de mâncare, atât pentru preparatele crude cât și pentru cele gătite.

Uleiul de oregano este foarte folositor ca remediu natural

Pe lângă folosirea sa culinară, uleiul de oregano poate fi util de asemenea pentru a combate multe tipuri de infecții, oregano fiind un remediu natural foarte util. De exemplu, proprietățile antibacteriene, antivirale și antifungice ale uleiului de oregano pot folosi la:

- Inhibarea creșterii bacteriilor Klebsiella pneumoniae și Staphylococcus aureus, care cauzează adeseori infecții respiratorii. Uleiul de oregano poate combate de asemenea anumite bacterii rezistente la medicamente.

- Tratarea infecțiilor tractului urinar (ITU), deoarece uleiul de oregano inhibă creșterea bacteriilor E. Coli, Proteus și Pseudomonas aeruginosa, bacterii care cauzează acest gen de infecții.

- Tratarea infecțiilor cauzate de ciuperci, inclusiv a celor rezistente la medicamentul Diflucan.

- Tratarea infecțiilor parazitare. S-a demonstrat că uleiul de oregano este mai eficient contra parazitului Giardia decât medicamentul clasic numit tinidazol.

- Tratarea toxiinfecțiilor alimentare. Mulți germeni patogeni transmiși prin alimente incluzând aici listeria, salmonella, E. Coli și Shidella dysenteria sunt inhibate de uleiul de oregano. A adăuga ulei de oregano la alimente ajută atât la distrugerea acestor bacterii, dar poate fi utilizat și pentru tratarea simptomelor cauzate de o toxiinfecție alimentară.

Uleiul de oregano poate fi folosit în multe alte moduri diferite, în funcție de problemele de sănătate:

- Pentru afecțiunea numită picior de atlet și micozele unghiilor, se recomandă să faceți băi de picioare în apă în care ați adăugat câteva lingurițe de ulei de oregano sau masați câteva picături de ulei diluat (1 picătură de ulei într-o linguriță de ulei de cocos sau de măsline) pe unghii sau piele.

- Inhalați ulei de oregano pentru a trata infecțiile sinusurilor nazale sau răcelile. Adăugați câteva picături de ulei de oregano într-o oală cu apă fierbinte, acoperiți atât capul cât și oala cu un prosop și inhalați. Aveți grijă ca aburii să nu fie prea fierbinți ca să nu vă ardeți.

- Pentru tratarea infecțiilor sau paraziților se folosește ulei de oregano sublingual. Diluați uleiul (1 picătură de ulei de oregano într-o linguriță de ulei de bază) și puneți una sau două picături sub limbă. Mențineți-o astfel câteva minute și repetați acest procedeu de până la patru ori pe zi.

Articole despre oregano, ulei de oregano


Articole din Alimentatie si nutritie