facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cura cu polen

Cure

De culoare galben sau brun-inchis, cu un parfum special si un gust foarte aromat, cele cateva grame de polen pe care este bine sa le consumam zilnic reprezinta esenta vindecatoare a mai multe sute de flori, combinata cu munca asidua a zeci de albine. Este unul dintre alimentele cele mai pure si sanatoase, fiind un adevarat remediu vindecator in multe afectiuni si tulburari ce pornesc de la o stare de oboseala accentuata sau epuizare nervoasa si merg pana la cazurile grave ale unor boli respiratorii sau chiar scleroza in placi.

Ce trebuie sa stim despre polen

Compozitie
Apa - 12-20%, proteine sub forma de substante albuminoide - 7-30%, aminoacizi - polenul contine intreaga gama de aminoacizi necesari vietii, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina 13%, glucide 25-48%, vitamine: B1, B2, PP, C, acid pantotenic, acid folic si biotina, rutina, un antibiotic, un factor de crestere. Astfel, polenul este unul dintre alimentele complete, de baza in majoritatea dietelor naturale, util in egala masura copiilor, adultilor si varstnicilor, persoanelor sanatoase ca si celor convalescente sau bolnave.

polen


Pastrarea si depozitarea polenului
Trebuie realizata in asa fel incat sa fie ferit de degradarile ulterioare si sa fie eliminati parazitii care-l pot ataca.

Este indicata alegerea unor borcane etanse din sticla cu capac (cu conditia ca polenul sa fie perfect uscat). De asemenea este bine ca el sa fie tinut la loc uscat si intunecos, la rece. Pastrat la temperaturi mai mari de 10-15 grade in el se dezvolta deja anumiti paraziti care il altereaza si il fac inutilizabil.

Termenul de valabilitate
Poate sa difere mult in functie de conditiile de pastrare. Cu toate acestea este ideal sa nu consumam polen care este mai vechi de 1 an. Un polen care incepe sa se altereze capata in general fie un gust mai acid fie da senzatia de ars. Din punct de vedere al aspectului el trebuie sa se prezinte sub forma unor bobite bine formate, uscate (cu exceptia polenului proaspat), sa nu aiba pe cat posibil impuritati, sa nu fie foarte faramitat sau sa prezinte mici “atisoare” – cauzate de paraziti. Daca aceste conditii sunt indeplinite, nu mai ramane decat sa il consumam consecvent pentru ca rezultatele terapeutice vor apare neindoielnic.

Utilizarea culinara si terapeutica
Pentru asigurarea necesarului de aminoacizi a organismului ar trebui sa consumam zilnic 32 de grame de polen. Totusi, deoarece in alimentatia noastra se mai gasesc si alte surse de aminoacizi, pentru intretinerea organismului sunt suficiente 20 de grame. Pentru copii de la 3 la 5 ani este nevoie de 12 grame pe zi, iar pentru copii de la 6 la 12 ani este nevoie de 16 grame pe zi.

Persoanele cu afectiuni hepatice grave vor consuma doar 5 grame pe zi in cure de 2 saptamani, urmate de doua saptamani de pauza.

Ingerarea polenului este bine sa se faca dimineata, pe stomacul gol, cu aproximativ o jumatate de ora inainte de masa. De asemenea, este indicat sa se mestece foarte bine, pana cand devine fluid si sa se tina cat mai mult timp in gura, pentru a se putea asimila cat mai bine elementele nutritive. In timpul zilei poate fi de asemenea consumat, inainte cu 20-30 de minute inainte de fiecare masa.

Pentru copii, este recomandat ca doza de polen sa se imparta in 2 sau 3 portii, care sa fie luate inainte de mesele din timpul zilei.

In ceea ce priveste perioada de timp pentru care trebuie sa fie consumat polenul, este bine sa avem in vedere ca efectele cele mai intense apar in cazul unui consum constant, zilnic, pe perioade cuprinse intre 7 si 30 de zile. Cura poate sa dureze chiar mai mult, polenul devenind astfel un supliment natural obisnuit al alimentatiei de fiecare zi.

De retinut!
1. La persoanele sensibile, polenul poate declansa uneori stari alergice puternice, de aceea se recomanda ca inainte de folosirea unor doze mai mari sa se faca un test simplu prin ingerarea unei cantitati de un varf de cutit de polen. Daca intr-un interval de 20-30 de minute nu apare nici un efecte negativ, putem trece gradat sa utilizam si doze mai mari.

2. In cazul persoanelor cu o sensibilitate digestiva crescuta, pot sa apara la inceputul consumului de polen unele dureri in epigastru. Daca acest fenomen apare, dar nu este insotit de alte stari neplacute, este bine sa se reduca doza de polen utilizata (ajungand chiar pana la un varf de cutit pe zi), dar SA NU SE INTRERUPA CURA pentru ca in final organismul va fi revigorat si purificat, iar starile neplacute nu vor mai apare deloc nici in cazul cantitatilor mai mari de polen!

3. In cazul in care gustul polenului este mai greu de suportat la inceput (datorita lipsei obisnuintei), el poate fi amestecat cu miere sau dizolvat in lapte sau ceai

Efectele deosebite ale curelor cu polen
- Polenul reface pofta de mancare, datorita actiunii sale asupra functiei gastrice.
- Polenul intensifica metabolismul si pofta de mancare, combate anorexia si este un revitalizant redutabil.
- Vindeca constipatiile cele mai rebele fara nici o durere si fara nici un rau. Amelioreaza anumite cazuri de diaree persistenta, enterite, enterocolite, colibaciloze si alte infectii neplacute cauzate de dezvoltarea in intestin a florei sau a unor microbi patogeni periculosi.
- Racelile, gripele frecvente, amigdalitele, sinuzitele sau chiar unele afectiuni pulmonare recidivante pot beneficia de realizarea curelor indelungate cu polen apicol de calitate buna.
- Dupa numai 8 zile, cura cu polen restabileste moralul, cei care au experimentat aceasta cura au declarat ca se simt mai putin nervosi, mai putin iritabili, ca au mai multa intelegere fata de ceilalti, sunt mai amabili.
- Datorita cantitatii mari de aminoacizi pe care ii contine, are un efect cu totul deosebit asupra activitatii creierului. Cura cu polen imbunatateste puterea de memorare, limpezeste mintea, mareste puterea de concentrare si tonifica activitatea cerebrala in general. In special polenul de hrisca are actiune curativa asupra hemoragiilor cerebrale, reticulare si ale inimii.
- Extractele de polen au un efect deosebit asupra tulburarilor prostatei si in special asupra adenomului de prostata. Se recomanda in aceste cazuri asocierea curelor cu polen cu plante medicinale adecvate cum ar fi ghimpele si pufulita cu flori mici.
sursa: kamala.ro

Articole despre polen


Articole din Cure