facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Nuci de Brazilia - continut mare de seleniu

Alimentatie si nutritie

Seleniul ne ajută să luptăm contra cancerului
Seleniul conţinut în două nuci de Brazilia asigură peste 60% din necesarul zilnic de seleniu. Astfel, nucile de Brazilia sunt superioare suplimentelor alimentare cu seleniu.
nuci-brazilia

Christine Thomson şi un grup de colaboratori de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au monitorizat timp de 12 săptămâni 59 de persoane, sub aspectul nivelului de seleniu din sânge. Cele 59 de persoane au fost împărţite în trei grupe. Prima grupă consuma două nuci de Brazilia zilnic, echivalente cu 53 de micrograme de seleniu. Participanţilor din cea de-a doua grupă li se administrau 100 de micrograme de selenometionină, forma de seleniu cea mai frecventă din compoziţia unor suplimente alimentare. Iar voluntarii din cea de-a treia grupă au primit un tratament placebo.

Cercetătorii neozeelandezi au comparat în final nivelul seleniului tuturor celor 59 de voluntari incluşi în studiu. Rezultatul: o creştere a nivelului de seleniu din sânge de 64,2% în cazul subiecţilor din prima grupă, respectiv cea unde au fost consumate nuci de Brazilia; cu 61% mai mult seleniu în grupa care a primit selenometionina şi o creştere de doar 7,6% în grupa placebo. Astfel, cercetătorii de la Universitatea Otago au ajuns la concluzia că biodisponibilitatea seleniului din nucile de Brazilia este superioară celei oferite de suplimentele alimentare, cum ar fi selenometionina.

Introduceţi nucile de Brazilia în alimentaţia curentă şi nu mai este necesar să apelaţi la suplimente, spune Christine Thomson. Acest studiu publicat în numărul din februarie 2008 al American Journal of Clinical Nutrition ar putea avea o influenţă pozitivă asupra europenilor, care au un nivel scăzut de seleniu în sânge. Astfel, în timp ce recomandările specialiştilor sunt de aproximativ 65 de micrograme de seleniu zilnic, în multe ţări europene, chiar dintre cele mai dezvoltate, aportul este mult mai mic. Persoanele stresate, femeile gravide, bolnavii cronic au nevoie de un aport constant de seleniu. Seleniul este un oligoelement pe care organismul nu are capacitatea de a-l sintetiza. Tocmai de aceea suntem obligaţi să asigurăm necesarul de seleniu din alimentaţie.

Seleniul contribuie la reducerea riscului de cancer, al bolilor cardiovasculare. "În această perioadă putem mânca în jur de 40-50 de grame de nuci pe zi. O persoană care depune efort fizic intens, o persoană care are o masă musculară importantă poate depăşi uşor această cantitate", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Proteinele, aminoacizii esenţiali apropie nucile de Brazilia de carne sau peşte, tocmai de aceea consumul lor este binevenit în perioadele de post. Mai trebuie reţinut încă un amănunt. Nucile de Brazilia – ca de altfel toate soiurile de nuci, ca şi alunele etc. au valoare calorică deosebită. Astfel, 100 de grame de nuci de Brazilia asigură 680 de calorii.
Sursa: jurnalul.ro

Articole despre


Articole din Alimentatie si nutritie