Lycium (catina de gard) - secretul tibetan si chinez al sanatatii
Fitoterapie
Se poate observa o tendinta generala de degradare a sanatatii la nivel mondial. Din ce in ce mai multi oameni mor din cauza bolilor sistemului cardiorespirator, sau boli mult mai grave cum ar fi cancerul. Insa oare de ce nu ne punem intrebarea cum de am ajuns in aceasta situatie dramatica? Exista o cale de iesire totusi, iar raspunsul il gasim la vechile civilizatii tibetane si chineze, si acesta este catina de garduri (un arbust care creste in Asia de Nord).
Aceasta este cea mai concentrata planta in substante nutritive din cate exista pe pamant. Cunoscuta sub denumirea stiintifica Lycium Barbarum, este folosita de mii de ani de terapeutii chinezi si cei tibetani, ca un izvor de sanatate.
Lycium este o adevarata comoara nationala pentru China si este folosita in medicina traditionala de mai mult de 5000 de ani. Textele antice referitoare la medicina chineza celebrau aceasta planta pentru larga sa intrebuintare inclusiv pentru proprietatea de intarire a fortei vitale a oganismului. Oamenii care consumau fructele de catina de gard, se pare ca nu erau atinsi de boli precum artrita, cancer sau diabet.
Mai mult, speranta de viata a acestora a atins varsta de 100 de ani. In 1988 s-a realizat la Beijing un studiu asupra continutului chimic al fructelor uscate de lycium. Iata ce s-a descoperit, spre uimirea tuturor: pe langa o cantitate considerabila de vitamina B1 si B6 (de care organismul are nevoie pentru a transforma hrana in energie) dar si vitamina E (care nu a mai fost gasita in nici un alt fruct pana in prezent), aceste fructe contin mai multe proteine decat graul, 18 aminoacizi (8 dintre acestia esentiali vietii), 21 de minerale (inclusiv cantitati semnificative de zinc, fier, cupru, calciu, seleniu, fosfor si germaniu - ultimul fiind un agent anticancerigen aproape niciodata gasit in alimente), mai mult betacaroten decat in morcovi, de 500 de ori mai multa vitamina C decat in portocale, acizi grasi esentiali (necesari pentru producerea de hormoni si pentru functionarea normala a creierului si sistemului nervos) si, de asemenea este sursa cea mai bogata in carotenoide (pigmenti grasi naturali solubili care joaca un rol critic in activitatea vitaminei A in organism) decat orice alt aliment de pe glob.
Si inca nu este tot. Lycium Barbarum mai contine o serie de compusi care concura la mentinerea sanatatii:
- Beta-sitosterol - un agent antiinflamator care ajuta la reducerea nivelului de colesterol si, de asemenea, adjuvant in tratarea impotentei si a afectiunilor prostatei
- Zeaxatin si lutin - cu rol important in protejarea ochilor
- Betaina - folosita de ficat pentru a realiza reactiile de detoxifiere; acest compus este cunoscut ca un protector al ADN-ului, imbunatateste memoria, ajuta la dezvoltarea masei musculare.
- Cyperon - este un compus utilizat in tratamentul cancerului cervical; este folosit de asemenea in problemele circulatorii dar si cele aparute la menstruatie.
- Solavetivona - este un puternic agent antifungic si antibacterial.
- Fisalin - un compus natural care intareste sistemul imunitar, si care este eficient in tratamentul leucemiei, hepatitei B si a cancerului.
Destul de recent a fost dezvoltata o procedura de laborator prin care se poate determina cantitatea de antioxidanti pe care o contine hrana consumata. Procedura poarta denumirea de capacitate de absortie a radicallilor de oxigen (ORAC). Metoda ORAC este cea mai precisa si de incredere metoda de masurare a capacitatii antioxidantilor de a absorbi radicalii liberi. Este singurul test in care se iau in considerare atat timpul cat si gradul de inhibare a radicalilor liberi. Conform rezultatelor, o persoana de varsta medie are nevoie de 3000-5000 de unitati ORAC pe zi pentru ca antioxidantii sa aiba un efect semnificativ asupra plasmei si tesutului. Trei gustari zilnice constand in fructe furnizeaza aproximativ 1200.
Acest lucru inseamna ca o persoana este privata de aproape 3800 de unitati pe zi, depinde de fructele si legumele consumate si de necesitatile fiecarui organism. Pentru a recupera diferenta, expertii recomanda suplimentele nutritive. Lycium Barbarum a fost apreciat ca fiind alimentul cu cea mai mare capacitate de antioxidant cu o valoare de aproape 3472 unitati ORAC. Insa trebuie amintita si vitamina E uleioasa cu o valoare de 3309, rodiile cu 3037, afinele cu 2400 si zmeura cu 1220.
Catina de gard s-a descoperit ca are in compozitia sa o cantitate foarte mare de polizaharide imunostimulatoare. Acum cativa ani in urma, cercetatori germani au izolat polizaharidele din Echinacea purpurea (foarte folosita in formulele medicinale) si le-au amesecat cu celule albe din sange in eprubete. Au descoperit faptul ca polizaharidele activeaza profund celulele albe, stimulandu-le sa distruga efectiv celulele tumorale.
Fructele de lycium sunt folosite si in combinatii cu diferite alte plante pentru a mentine sanatatea generala si pentru a preveni afectiunile cronice precum slabirea articulatiilor, ameteli, degradarea vazului, dureri de cap, insomnie, boli cronice ale ficatului, diabet, tiuberculoza si hipertensiune.
Rezultatele studierii acestei plante releva urmatoarele actiuni:
- sustine un sistem imunitar sanatos;
- are proprietati de incetinire a proceselor de imbatranire datorita compusilor antioxidanti;
- previne aparitia tumorilor canceroase;
- are un rol important de protectie hepatica;
- ajuta la imbunatatirea acuitatii vizuale;
- au proprietate de intensificare nutritionala si atletica.