Porumbul MG prezinta semne de toxicitate
De evitat
Greenpeace cere retragerea imediată de pe piaţă a OMG cu riscuri ridicate
Berlin/Paris, 13 martie 2007 – Pentru prima dată de la autorizarea organismelor modificate genetic (OMG) pentru alimentaţie, un studiu publicat astăzi (1) arată semne de toxicitate în ficatul şi rinichii cobailor hrăniţi cu porumbul MG produs de Monsanto.
Studiul, publicat astăzi în jurnalul intitulat „Archives of Environmental Contamination and Toxicology“ (Arhivele de Contaminare şi Toxicologie ale Mediului) a analizat rezultatele testelor de siguranţă depuse de Monsanto la Comisia Europeană pe vremea când compania căuta să-şi autorizeze pe piaţa Europeană porumbul MG MON863 (2).
Datele arată că MON863 prezintă riscuri semnificative pentru sănătate. Cu toate acestea, Comisia Europeană l-a autorizat pentru producerea de alimente şi furaje (3). Dovezile incriminatoare au fost obţinute de Greenpeace ca urmare a unui proces în justiţie (4), şi înmânate spre evaluare unei echipe de experţi conduşi de Profesorul Gilles Eric Séralini, un expert guvernamental în tehnici de inginerie genetică de la Universitatea Caen (5).
Cu ocazia conferinţei de presă ţinută astăzi de Greenpeace la Berlin, Profesorul Séralini a spus: „Analizele Monsanto nu sînt riguroase, iar protocoalele statistice sînt cu totul incerte. Mai grav, compania nu a desfăşurat analize suficiente asupra diferenţei de greutate ale animalelor testate. Date cruciale de la analizele urinei, care indică toxicitate în rinichi, au fost oferite de înseşi publicaţiile companiei.“
Greenpeace cere retragerea imediată şi completă de pe piaţa mondială a porumbului MON863 produs de Monsanto şi solicită Guvernelor din întreaga lume să ia măsuri urgente de reevaluare a riscurilor pentru toate OMG autorizate şi o revizuire strictă a metodelor actuale de testare.
„Acesta este ultimul cui bătut în coşciugul credibilităţii actualului sistem de autorizare pentru produsele MG. Odată ce s-a dovedit că un sistem menit să protejeze sănătatea oamenilor şi a animalelor a permis autorizarea unui produs cu riscuri ridicate, în pofida clarelor evidenţe ale pericolelor, trebuie iniţiat un control minuţios asupra tuturor produselor MG de pe piaţă şi să se renunţe imediat la actuala procedura superficială de autorizare“, a spus Christoph Then, Coordonator Campanii Greenpeace International.
Datele vizate au fost subiect de dezbateri intense începând cu 2003, când au fost identificate schimbări semnificative în sângele animalelor testate şi hranite cu MON863. Soiul a fost autorizat de Comisia Europeană, deşi majoritatea Statelor Membre s-au opus şi şi-au prezentat îngrijorările cu privire la siguranţa acestui porumb. Analiza Profesorului Seralini confirmă astazi şi din punct de vedere ştiinţific aceste îngrijorări. Aşa cum susţine studiul, „actualele date sunt complet insuficiente pentru a concluziona că porumbul MG este un produs sigur“. Cu toate acestea, MON863 a fost autorizat pentru comercializare în UE, Australia, Canada, China, Japonia, Mexic, Filipine şi SUA.
„Aceasta este o alertă internaţională care necesită un răspuns global. Doar o retragere completă de pe piaţă va putea reduce posibilele pagube“, a concluzionat Gabriel Păun, coordonator campanii Greenpeace în România.
Note:
1. Articolul este publicat de Jurnalul American de Contaminare şi Toxicologie ale Mediului la www.springerlink.com/content/1432-0703 şi va fi imprimat în luna mai. Rezumatul studiului este disponibil la http://www.greenpeace.org/international/press/reports/gp_briefing_seralini_study
2. Porumbul MG numit MON863 produce un insecticid nou numit “Crz3Bb1” şi care este capabil să ucidă o insectă dăunătoare din sol (Diabrotica virgifera). Acest porumb MG conţine şi o gena pentru rezistenţă la antibiotice.
3. Comisia Europeană a acordat autorizaţia pentru utilizarea MON863 ca furaj în august 2005 şi pentru alimentaţie în ianuarie 2006.
4. Pentru detalii, puteţi consulta documentul Greenpeace „Cazul MON863 – cronica unei decepţii sistematice“ http://www.greenpeace.org/international/press/reports/mon863_chronicle_of_deception
5. Echipa de analiză a fost condusă de Profesorul Séralini de la Universitatea Caen şi a inclus experţi ai organizaţiei ştiinţifice independente CRIIGEN.
sursa: http://www.greenpeace.ro/home/story/story_205.html