facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Lamaia

Fructe

Lamaiul este unul din cei mai vechi pomi fructiferi cultivati si este originar din India. Astazi lamaiul creste in zonele cu clima subtropicala in toata lumea in special Florida (SUA) si zona mediteraneana.

lamaia

Desi fructul si sucul lui au un gust acru, lamaia este un excelent amortizor (tampon) in corp si poate sa reduca hiperaciditatea din stomac. Sucul de lamaie si coaja au efect antiseptic iar frunzele de lamai sunt folosite pentru reducerea febrei. Lamaia este bogata in vitamina C care intareste sistemul imunitar si se comporta ca un antioxidant, protejand celulele de la vatamari radicale.

Lamaia are un efect antiinflamator si ajuta la dezinfectarea corpului prin marirea transpiratiei si actioneaza ca un diuretic natural. Lamaile stimuleaza apetitul, ajuta la digestie, intareste sistemul de aparare al corpului, alina crampele si dilateaza vasele de sange.

Lamaile sunt cunoscute ca remedii utile impotriva gutei, retentiei de urina, artritei, in insuficienta de vitamina C, inflamatiile gurii si gatului, raguseala, boli digetive, astm, nervozitate, insomnie, palpitatiile inimii si ajuta organismul in boli de stomac, intestine si ficat.

Utilizari

Infuzie cu frunze de lamai
Turnati o cana de apa fierbinte peste trei lingurite de frunze uscate si lasati-le acoperite timp de 10 minute. Pentru reducerea febrei si alinarea crampelor, se beau doua cani pe zi.

Indulcit cu miere acest ceai ajuta la tuse si astm.

Este de asemenea un remediu pentru insomnie. Relaxeaza si induce somnul adanc. Beti o cana de ceai inainte de culcare.

Cojile de lamaie
Folosite pentru usurarea durerilor de articulatii si calmarea nervilor. Uleiurile volatile care se gasesc in coaja de lamaie ajuta la relaxarea vaselor de sange si au efect anti-inflamator.
Razuiti atent  coaja de pe lamaie ca sa luati doar partea galbena fara maduva alba dedesubt. Stergeti cu partea razuita zona dureroasa si infasurati-o cu un bandaj (de preferinta din bumbac). Tineti bandajul timp de o ora sau doua.

Sucul de lamaie
Calmeaza insolatiile. Tamponati zona arsa de soare cu suc de lamaie diluat. Sucul are actiune astringenta si calmeaza durerea.
Este un bun dezinfectant, folosit in cazurile de leziuni minore, leziuni in gura sau in gat (precum ulceratiile). Aplicati suc diluat pe zonele afectate de cateva ori pe zi.
Alina ranile din gat si raguselile. Stoarceti o lamaie si diluati sucul cu o cana de apa calda. Faceti gargara de trei ori pe zi cu sucul preparat.

Sucul de lamaie si apa
Opreste epitaxisul (sangerare a nasului)
Picurati cateva picaturi de suc de lamaie diluat pe un tampon de vata si atingeti usor de cateva ori membrana mucoasei nazale. Efectul astringent al lamaiei conduce la strangerea tesuturilor.

Alegeti lamaile organice, mai ales  daca aveti de gand sa le folositi coaja. Lamaile organice sunt stralucitoare si solide si cu o coaja granulata. O coaja groasa arata ca acea lamaie nu este zemoasa. Lamaile mari tind sa aiba o coaja groasa. O lamaie care pare grea desi are coaja subtire inseamna ca este zemoasa.

 

Articole despre lamaia


Articole din Fructe