facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Starea de ARMONIE in viziunea sistemului Ayurveda

Ayurveda

In viziunea sistemului traditional AYURVEDA, starea de sanatate perfecta inseamna in primul rand o deplina stare de armonie. Telul principal al acestui sistem de vindecare este nu doar acela de a reda fiintei umane aflate in suferinta o stare temporara de confort fizic, psihic sau mintal, deoarece starea de sanatate a unei fiinte umane nu poate fi redusa doar la o simpla stare de confort sau de bine.

floare12

Aceasta stiinta milenara - AYURVEDA - urmareste sa trezeasca in fiecare fiinta umana aspiratia autentica catre o stare de armonie profunda si deplina. Aceasta aspiratie constant mentinuta reprezinta in realitate fundamentul starii veritabile de sanatate.

Starea de ARMONIE

Starea de armonie reprezinta o concordanta, un acord, o potrivire a elementelor componente ale unui intreg. In contextul notiunilor incluse in stiinta milenara a sistemului AYURVEDA, intregul caruia urmarim sa-i cunoastem starea de armonie specifica poate fi ori fiinta umana, ori o anumita structura vie (a unei plante, spre exemplu), ori o anumita forta vitala sau energie subtila, ori un anumit constituent corporal sau o anumita substanta fizica.

ARMONIA este o categorie filozofica ce exprima aderenta partilor, coerenta interiorului si a exteriorului, unitatea continutului si a formei, impacarea contrariilor. Analizata pe larg in istoria esteticii, ARMONIA este adesea considerata ca fiind un temei, atribut sau efect al frumosului.

"Cele opuse se completeaza si se acorda si din cele discordante rezulta prin proportionare cea mai frumoasa armonie"  (Heraclit).

ARMONIA "consta, pe de o parte, in totalitatea integrata a unor laturi esentiale, iar pe de alta parte, in pura opozitie rezolvata a acestora, prin ceea ce ele reveleaza ca apartenenta reciproca, legatura interioara, ca unitate a lor. In acest sens vorbim de armonia formelor, culorilor, tonurilor etc." (Hegel).

In muzica, ARMONIA este combinarea simultana, imbinarea melodioasa a mai multor sunete, in conformitate cu anumite legi, care se ocupa cu studiul acordurilor in compozitie. Tot astfel, in celelalte arte, armonia este apropiata de ordine, masura, proportionalitate, unitate constructiva sau compozitionala.

Stiinta straveche a sistemului traditional AYURVEDA porneste de la premiza esentiala conform careia starea de sanatate veritabila a unei fiinte umane este intotdeauna expresia unei armonii depline, care se manifesta atunci in toate planurile. Privind lucrurile din aceasta perspectiva, starea de armonie constituie punctul de referinta al oricarei evaluari a starilor fizice, psihice sau mentale ale fiintei umane.

Armonia si vindecarea naturala

Toti cei care au cunoscut si au urmat principiile acestui sistem traditional au putut verifica la scurt timp dupa aceea acest adevar si l-au putut confirma, in acelasi timp, chiar prin practica lor. Mai mult decat atat, toti cei care au atins aceasta stare si-au putut da seama ca nu exista in realitate nici un sfarsit sau, cu alte cuvinte, nici un asa-zis grad ultim al ARMONIEI pe care o fiinta umana il poate atinge atunci cand se decide sa urmeze consecvent principiile de viata ale Ayurvedei. Aceasta modalitate de a trai pune accentul mult mai mult pe prevenirea afectiunilor decat pe tratament, fara a neglija insa, atunci cand este cazul, o cura de vindecare naturala.

Procesul de armonizare, realizat prin metodele traditionale ayurvedice, reprezinta chiar o parte integranta a vindecarii, mai ales astazi, cand majoritatea dintre noi suferim de nenumarate si variate afectiuni, datorate oboselii, stresului si care, marea majoritate,  au drept cauza principala graba nejustificata, care ajunge in prezent chiar sa ne angoaseze clipa de clipa, fara incetare.

Sistemul traditional AYURVEDA echilibreaza si reintinereste organismul fiintei umane, reducand astfel susceptibilitatea de boala, mai ales prin intarirea imunitatii si puterii de autoregenerare a acestuia si totodata prin dezvoltarea unei capacitati naturale de a preveni aparitia eventualelor noi afectiuni, simultan cu stoparea procesului de agravare sau dezvoltare a acelor afectiuni deja existente.

sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre


Articole din Ayurveda