facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Arteroscleroza: curatarea arterelor in mod natural

Sanatate

 

Depozitele din artere sunt considerate o cauză importantă a bolilor cardiovasculare care pun în pericol viața. Cu toate acestea, studiile indică acum că anumite alimente sau suplimente alimentare pot curăța arterele, adică le pot menține fără depuneri.

Curățarea arterelor - prevenirea arterosclerozei

Deoarece arteroscleroza (întărirea arterelor) este considerată incurabilă, afirmația că cineva își poate curăța arterele cu mijloace simple sună oarecum neverosimil. Cu toate acestea, chiar factorii care duc la apariția temutei depuneri în vasele de sânge și la întărirea arterelor pot fi preveniți printr-o anumită dietă și un anumit stil de viață sau - dacă depunerile sunt deja prezente - în unele cazuri chiar reduse într-o anumită măsură.

Atunci când pereții arterelor se întăresc și se formează depozite în vasele de sânge, ceea ce duce la constricție și, în cel mai rău caz, la blocarea vaselor de sânge, acest lucru este cunoscut sub numele de arteroscleroză. Arteroscleroza, la rândul său, este motivul pentru care atât de mulți oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare. Pentru ca vasele să se îmbolnăvească în mod corespunzător și pentru ca depozitele problematice să se formeze, trebuie îndeplinite anumite condiții: nivelul lipidelor din sânge cresc, există stres oxidativ, procesele inflamatorii cronice sunt în curs de desfășurare și formarea de oxid nitric propriu organismului este perturbată (de exemplu, din cauza unei deficiențe de L-arginină).Cu toate acestea, toți acești factori pot fi influențați foarte bine de fiecare persoană, astfel încât se poate preveni procesul de arteroscleroză sau se pot curăța din nou arterele.

arteroscleroza

Vitaminele B îți curăță arterele

Un supliment alimentar important pentru a ajuta la curățarea arterelor este complexul de vitamine B. Într-un studiu randomizat dublu-orb din 2005, publicat în revista Atherosclerosis, s-a descoperit că administrarea a 2,5 mg de acid folic, 25 mg de vitamina B6 și 0,5 mg de vitamina B12 timp de 1 an a redus semnificativ grosimea pereților vaselor de sânge.Chiar și vitamina B3 sau acidul folic - fiecare luat singur - au avut un efect de reducere a intaririi pereților vaselor, dar în fiecare caz în doze foarte mari, care ar trebui, desigur, să fie discutate cu medicul sau cu practicianul alternativ.

Într-un studiu din 2010, de exemplu, s-a afirmat că un nivel excesiv de ridicat de homocisteină este asociat cu un risc crescut de atac de cord și de accident vascular cerebral.

Homocisteina este un produs intermediar al metabolismului proteinelor care este descompus la persoanele sănătoase. În caz contrar, deteriorează pereții vaselor de sânge. La aproape jumătate dintre pacienții cu arteroscleroză, nivelurile de homocisteină sunt prea ridicate. Motivul invocat este lipsa vitaminei B6, a vitaminei B12 și a acidului folic.

Vitamina C îmbunătățește funcția vasculară

Persoanele care au o dietă bogată în vitamina C au un risc mai mic de boli cardiovasculare. În 2014, a fost publicată o revizuire majoră a efectului vitaminei C asupra sănătății vasculare. Analiza a 44 de studii clinice a arătat un efect pozitiv semnificativ al suplimentării cu vitamina C asupra funcției vasculare la persoanele cu arteroscleroză, la diabetici și la persoanele cu insuficiență cardiacă. Cu cât riscul cardiovascular al unei persoane este mai mare și cu cât doza de vitamina C administrată este mai mare, cu atât efectul vitaminei este mai bun.

Usturoiul descompune depozitele din artere

Usturoiul este un remediu de casă foarte cunoscut pentru bolile cardiovasculare. De mult timp, capsulele de usturoi sunt recomandate împotriva colesterolului sau a nivelului ridicat de grăsimi din sânge și pentru prevenirea arterosclerozei. Mulți oameni iau, de asemenea, usturoi pentru a scădea tensiunea arterială și pentru a subția sângele. Cu toate acestea, diverse studii indică, de asemenea, că usturoiul poate ajuta la descompunerea depozitelor deja existente în vasele de sânge. Extractul de usturoi matur este mai eficient în ceea ce privește curățarea arterelor, deoarece pare să fie capabil să reducă depozitele bogate în lipide, dar sărace în calciu, despre care se crede că sporesc riscul de atac de cord chiar mai mult decât depozitele care conțin calciu. Ingredientele active din usturoiul matur se găsesc și în usturoiul negru.

Rodiile reduc grosimea pereților vaselor de sânge

Rodiile scad tensiunea arterială ridicată, a constatat un studiu din 2012 - poate pentru că rodiile curăță arterele, permițând sângelui să curgă mai ușor și, ulterior, să se refacă. Studii anterioare din 2004 și 2009 au arătat că sucul de rodie poate reduce grosimea pereților vaselor de sânge. În cadrul studiului din 2004, participanții au băut doar 50 ml de suc de rodie zilnic, timp de un an, și au reușit să reducă grosimea pereților vaselor de sânge cu până la 30%, în timp ce grosimea din grupul de control (care nu a băut suc de rodie) a crescut cu 9%. Sucul de rodie a fost capabil să reducă oxidarea dăunătoare a colesterolului, să scadă tensiunea arterială și să crească nivelul de antioxidanți din sânge cu 130%.

Kimchi oprește arteroscleroza

Varza fermentată, cum ar fi varza murată sau chiar kimchi (un tip de varză coreeană) ar putea avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra sănătății arteriale. Într-un studiu, s-a demonstrat că kimchi a oprit formarea plăcii arterosclerotice la modelele animale. Kimchi a fost, de asemenea, capabil să descompună substanțele chimice toxice care altfel ar fi avut efecte dăunătoare asupra organismului. 

L-Arginina curăță arterele

L-arginina este un aminoacid care a fost folosit de mult timp în medicina naturală pentru a reduce tensiunea arterială ridicată. Acest lucru se datorează faptului că L-arginina crește formarea de oxid nitric de către organism - iar oxidul nitric este responsabil pentru dilatarea vaselor de sânge. L-arginina a fost, de asemenea, capabilă să reducă în mod specific îngroșarea pereților arteriali cu până la 24% într-un studiu (pe modele animale).

Deja în 1999 s-a citit într-o publicație științifică a profesorului de medicină și expert în boli vasculare și cardiace, Dr. Arnon Blum, că L-Arginina inhibă, de asemenea, activarea genelor care promovează inflamația în peretele vaselor de sânge prin formarea crescută de monoxid de azot. Potrivit lui Blum, studiile clinice au arătat deja că L-arginina facilitează dilatarea vaselor de sânge. În alte studii, L-arginina a fost chiar capabilă să inverseze acumularea de monocite pe peretele vaselor (un proces de formare a arteriosclerozei) la bărbații cu vase coronariene deja îngustate și să normalizeze coagularea sângelui (subțierea sângelui).

Din 2005, un studiu a arătat că administrarea zilnică a 2,5 % L-arginină timp de 6 luni (la maimuțe) a redus destul de semnificativ grosimea pereților vaselor, a inhibat formarea de depozite suplimentare, a prevenit dezvoltarea stresului oxidativ și a menținut funcția vasculară. În general, oamenii iau 1000 bs 2000 mg de L-arginină pe zi.

Curcumina îmbunătățește sănătatea vasculară

Curcumina este complexul de ingrediente active care se găsește în turmeric (curcuma), componenta galbenă a binecunoscutului amestec de condimente curry. Curcumina este, de asemenea, considerată o substanță importantă în prevenirea bolilor cardiovasculare. Peste 30 de studii au demonstrat deja potențialul de protecție a inimii al rădăcinii galbene. În studiile pe animale, curcumina a inhibat formarea depozitelor în artere sau îngroșarea pereților arteriali, de exemplu într-un studiu din 2006.În 2016, a apărut un studiu randomizat, controlat, dublu-orb care arată cât de bine ar putea curcumina să îmbunătățească funcția vaselor de sânge (cu cât vasele de sânge se pot dilata și constrânge mai bine, cu atât este mai puțin probabil să formeze depozite). 59 de persoane au primit 50 mg de curcumină, 200 mg de curcumină sau un preparat placebo zilnic, timp de opt săptămâni.

Administrarea a 200 mg de curcumină a dus la o îmbunătățire semnificativă a funcției vasculare, astfel încât vasele s-au dilatat din nou mai bine și sângele a circulat mai ușor. Cu toate acestea, 50 mg de curcumină a îmbunătățit, de asemenea, funcția vasculară în comparație cu preparatul placebo, dar nu la fel de mult ca 200 mg. A fost utilizat un preparat de curcumină solubil în apă, care are o biodisponibilitate mai mare decât preparatele obișnuite de curcumină, astfel încât și dozele mai mici au fost eficiente. În mod normal, se iau (din preparatele de curcumină liposolubile) 2000 mg pe zi.

Aproape și mai interesant, un studiu din 2014 a descoperit că sănătatea vaselor de sânge s-a îmbunătățit în mod măsurabil după o singură masă care conține curry ( la persoane sănătoase). Participanții la studiu au primit o masă de orez (180 g cu 500 kcal) condimentată cu următorul amestec de curry:

0,09 g de pudră de ardei iute
0,9 g pulbere de cuișoare
0,9 g de pudră de chimen
1,8 g pulbere de coriandru
2,7 g pulbere de ghimbir
3,6 g praf de usturoi
4,5 g pulbere de turmeric

În plus, 9 g de ceapă au fost prăjite scurt.(Deoarece este dificil să cântăriți aceste cantități pe porție, puteți cântări de zece ori cantitatea și folosiți doar o zecime din aceasta pe porție).

Comparativ cu starea vaselor de sânge înainte de masă, capacitatea de dilatare a vaselor de sânge s-a îmbunătățit cu 5,2% în grupul de curry, în timp ce în grupul de control s-a înrăutățit cu 5,8%. Deci, puteți vedea ce puteți obține în ceea ce privește sănătatea arterială cu un amestec potrivit de condimente.

Susanul previne depunerile

Susanul este un aliment care duce o existență obscură la latitudinile noastre. Poate că semințele mici pot fi găsite pe una sau alta dintre chiflele de pâine, dar numai câțiva folosesc susanul în mod regulat în bucătărie - de exemplu ca tahini (piure de susan), care este minunat de potrivit pentru sosuri, dresinguri, hummus, smoothie-uri și multe altele.

Un studiu din 2013 a arătat deja că osteoartrita genunchiului se ameliorează dacă se consumă 40 g de susan pe zi.Dar, de asemenea, primele studii pe animale au arătat că susanul ar putea inhiba formarea de depozite arteriosclerotice în vasele de sânge. Într-un studiu clinic, s-a observat, de asemenea, că un consum zilnic de 28 g de susan timp de 6 săptămâni ar putea îmbunătăți parametrii tipici (măsurători) care indică arteroscleroza. 

Nattokinaza, subțiitorul natural al sângelui

Nattokinaza este considerată un anticoagulant natural și fără efecte secundare. Enzima provine din natto, un aliment din Japonia care constă în boabe de soia fermentate. Pulverizată și umplută în capsule, nattokinaza este disponibilă de mult timp ca supliment alimentar.

Mai multe studii au arătat că nattokinaza inhibă formarea cheagurilor de sânge și menține fluiditatea sângelui. Nattokinaza poate fi, prin urmare, administrată foarte bine pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, inclusiv a arterosclerozei. Cu toate acestea, dacă luați deja medicamente, cum ar fi anticoagulantele, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea Nattokinase.

Sport și arteroscleroză

În general, sportul este considerat o parte importantă a unui stil de viață sănătos și preventiv. Cu toate acestea, într-o analiză publicată în aprilie 2020 în revista Circulation, s-a constatat că sportivii mai în vârstă au avut chiar mai multe depozite în artere decât non-atleții. Chiar și în grupul sportivilor, au existat diferențe semnificative. Cei care au făcut exerciții fizice mai intense aveau, de asemenea, mai multe depozite arteriosclerotice decât sportivii care erau doar moderat de activi. Așadar, este mai bine să ne retragem pe canapea decât să ne punem pantofii de alergare? Nu!

Pentru că rezultatul de mai sus este mai degrabă o surpriză, deoarece se știe că sportivii suferă de evenimente cardiovasculare acute mai puțin frecvent decât non-atleții (infarct, accident vascular cerebral). Explicația pentru acest lucru se pare că depozitele din arterele sportivilor au un conținut mai mare de calciu și sunt, prin urmare, mai stabile, adică nu se desprind atât de ușor de pereții vaselor de sânge și, prin urmare, sunt mai puțin susceptibile de a declanșa un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Așadar, depunerile din artere nu trebuie să fie întotdeauna un semn de pericol iminent pentru viață.

Cu toate acestea, cel mai bine este să le combinați pe cele două: Alimentele și suplimentele menționate mai sus cu exerciții fizice regulate!

Chiar dacă suferiți deja de arteroscleroză și nu ați făcut sport până acum, ar trebui să începeți să faceți acest lucru (bineînțeles, cu consultarea medicului dumneavoastră), deoarece depozitele existente pot fi, de asemenea, stabilizate prin sport.

Curățați arterele într-un mod natural.

Așadar, riscul de boli cardiovasculare poate fi în mod clar influențat de fiecare individ în parte. Dacă doriți să încorporați sfaturile de mai sus în rutina dvs. zilnică, atunci ați putea rezuma, de exemplu, în felul următor:

- Aveți grijă de un aport bun de vitamina B, de exemplu, luând un complex de vitamina B.

- Luați în mod regulat cura de usturoi cu lămâie și folosiți usturoiul în mâncare.

- Luați usturoi negru și curcumină sub formă de supliment alimentar.

- Beți regulat suc de rodie, cel puțin 50 ml pe zi.

- Folosiți semințele de susan și tahini la gătit.

- Se condimentează cu turmeric și cu condimentele menționate mai sus.

- Bucurați-vă de varză proaspătă (de preferință crudă) sau de kimchi ori de câte ori aveți ocazia.

- Luați nattokinază dacă este necesar și în urma consultării cu medicul dumneavoastră.

- Fiți activi în sport! Mergeți pe bicicletă, alergați, înscrieți-vă la sala de sport sau cumpărați un echipament adecvat (de exemplu, bicicletă de spinning, bandă de alergare, trambulină, cross-trainer etc.)

Sursa: zentrum-der-gesundheit.de

Traducere: Cris Rakoczy

Articole despre arteroscleroza


Articole din Sanatate