facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ayurveda descopera trei tipuri de frumusete

Ayurveda

Frumuseţea este cheia magică ce deschide orice poartă. Este acel „Sesam deschide-te!”. Frumuseţea nu are nevoie de cuvinte pentru a se face remarcată, întrucât se distinge înaintea altor înzestrări pe care le avem.
floare20

Multe fiinţe ridică la rang superior frumuseţea exterioară şi sunt dispuse să plătească orice preţ pentru a o conserva. În întreaga lume, profesionişti din diferite domenii creează cele mai bune produse cosmetice, cele mai potrivite accesorii şi articole vestimentare, cele mai complexe programe de gimnastică de întreţinere.

Iată, însă, că medicina tradiţională indiană Ayurveda ne revelează că frumuseţea are trei tipuri care o întregesc, astfel că ea nu este numai exterioară, ci şi interioară, şi ultimă.

Cine nu s-a oprit măcar o dată, zilnic, în faţa oglinzii pentru a-şi studia trăsăturile corpului, expresia feţei, privirea? Cu siguranţă că şi tu ai făcut-o, observând frumuseţea şi lumina pe care le iradiai în zilele tale "bune", dar şi lipsa de strălucire din momentele tensionate, în care te lăsai pradă frământărilor.

Din perspectiva medicinei tradiţionale indiene, Ayurveda, aceste schimbări ale aparenţei fizice sunt pur şi simplu expresii ale stărilor tale interioare: mentale, emoţionale, spirituale.

"Oamenii trebuie să realizeze că pielea sănătoasă şi frumuseţea vin în primul rând dinăuntru, şi de-abia apoi, într-o mai mică măsură, ele ţin de suprafaţă" - spune dr. Rama Kant Mishra, un ayurvedist din Bihar, India, specializat în dermatologie. El aparţine unei vechi familii de medici care au tratat timp de mii de ani afecţiunile cutanate ale împăraţilor Indiei şi ale rudelor acestora.

Dr. Mishra conduce în prezent o echipă de cercetători botanişti din Delphi care, în laboratoarele lor dotate după ultimele standarde mondiale, analizează vechile amestecuri din plante şi prepară, prin presare la rece, reţete diverse care au darul să întreţină sau să creeze ceea ce cu toţii ne dorim: frumuseţea fiinţei.

În cartea sa, "The Maharishi Ayur-Ved Way of Beauty from Within", publicată în 1996, dr. Mishra expune pe larg teoria ayurvedică a celor trei forme de frumuseţe: roopam - frumuseţea exterioară, gunam - frumuseţea interioară şi vayastayag - frumuseţea ultimă. Scopul tratamentelor şi practicilor prezentate în carte este de a crea subhanga karanam, termen sanscrit care desemnează "bunăstarea tuturor părţilor corpului", incluzând nu numai armonia fizică, ci şi armonia psiho-mentală, tradusă prin: putere de caracter, încredere în sine, fericire.

Roopam - frumuseţea exterioară
Roopam se referă la frumuseţea exterioară exprimată prin următoarele semne: piele şi păr strălucitoare, faţă îmbujorată, curăţenie fizică. La acest nivel superficial se rezumă tratamentul cosmetic modern. Medicina indiană îşi propune însă un scop mai profund.

Conform Ayurvedei, există trei principii vitale - dosha - în natură: Vata, Pitta şi Kapha. Tipul tău de piele este determinat de dosha predominantă din propria ta fiinţă.

Pielea tip Vata este uscată şi rece, având o nuanţă mai întunecată, tendinţa de a se crăpa, necesitând o terapie emolientă şi nutritivă.

Pielea tip Pitta este grasă, seboreică şi caldă, tinde să fie foarte sensibilă, mai ales la expunerea la soare, se irită şi se înroşeşte uşor, e predispusă la acnee, şi necesită răcorire şi uscare.

Predominanţa constitutivă a lui Kapha se asociază cu o piele uleioasă, rece, palidă, tendinţă la dilatarea şi blocarea porilor, motiv pentru care beneficiază de tratamentele care usucă şi purifică.

Pentru pacificarea dosha-urilor şi întreţinerea unui ten sănătos sunt recomandate plante în administrare orală, dar şi unele măşti naturale, băi de aburi, masaj cu diverse uleiuri în funcţie de constituţie.

Regimul alimentar lacto-vegetarian, bazat pe crudităţi (care sunt sattva-ice şi au un conţinut mare de Prana) este extrem de important pentru menţinerea sănătăţii pielii. Una dintre cele mai bune modalităţi de a metaboliza corect hrana este să se mănânce la aceeaşi oră în fiecare zi. Masa de prânz trebuie să fie cea mai consistentă, întrucât în acest moment al zilei focul digestiv, Agni, atinge maximumul de activitate. Produsul final al digestiei este Ojas, un fluid subtil vital care se împrăştie în tot corpul, revitalizându-l şi conferindu-i prospeţime şi frumuseţe.

Alimentele care produc Ojas sunt: orezul alb, migdalele, ghimbirul (consumat moderat înainte de mese), laptele cald cu ghee, fructele şi vegetalele proaspete (în special sparanghelul), apa caldă băută cu înghiţituri mici.

Un Agni echilibrat conferă o capacitate sporită de a arde toxinele care ar putea perturba sănătatea pielii. Alegerea condimentelor conform tipului tău constituţional este o metodă simplă de normalizare a focului digestiv.

Roopam se referă, de asemenea, la acel gen de frumuseţe care permite unei persoane să iasă uşor în evidenţă, să se distingă într-o mulţime, graţie strălucirii sale aurice. Există plante speciale care au darul de a favoriza aceasta, amplificând rezonanţa cu starea de frumuseţe perfectă: rozmarin, cătuşnică, lemn dulce, neem, sarsaparilla indiană, santal roşu.

Gunam - frumuseţea interioară
Gunam, frumuseţea interioară, este rezultatul purităţii minţii, încrederii în forţele proprii, efortului de autocunoaştere şi conştientizare a propriilor valori.
Această frumuseţe este vizibilă la oamenii care iradiază iubire şi care, prin simpla lor prezenţă, transformă totul în jur. Cei care îşi plâng de milă, centraţi pe propriul ego, indiferent de cât de "lustruiţi" sunt la suprafaţă, nu pot fi frumoşi. Centrarea în propria fiinţă practicată dimineaţa şi seara (înainte de cină) este modalitatea cea mai simplă de a atinge gunam, folosind în paralel plante tonice nervoase, care să ajute amplificarea memoriei şi relaxarea tensiunilor psihice (obligeană, roiniţă, salvie, coriandru).

Vayastayag - frumuseţea ultimă
Vayastayag, frumuseţea ultimă, este rezultatul conştientizării naturii noastre profunde. Ea transcende orice limitări cronologice, nealterând-o odată cu înaintarea în vârstă. Fiinţele care îşi păstrează tinereţea psihică şi mintea pură ca a unui copil iradiază aceeaşi frumuseţe, indiferent de anii care trec. Ele au descoperit un mare secret, pe care îl trăiesc cu toată fiinţa lor: Adevărata frumuseţe apare atunci când laşi bunătatea să strălucească în tine.

Ayurveda îşi dovedeşte valoarea unică şi în acest context, atingând punctul culminant prin ştiinţa reîntineririi. Celebrele remedii Rasayana (tonice regenerante) revitalizează chiar esenţa fiinţei noastre, ajutându-ne să trăim mult-visata tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte.

Articole despre


Articole din Ayurveda