facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Sofranas

Plante medicinale

Carthamnus tinctorius. Fam. Compositae.
Denumiri populare: crapusnic, pintenoaga, sofran, sofranel-rosu, sofranel-prost.

 

sofranas1

sofranas1_1

In traditia populara: cultivata mult pentru calitatile tinctoriale. Florile servesc la obtinerea unui colorant galben sau portocaliu folosit in industria de medicamente si alimentara. Se folosea pentru vopsit in diferite nuante de galben. Se folosea ca si sofranul contra galbinarii, iar cu alte plante se folosea pentru rani, taieturi. Decoctul florilor se lua de catre femei la nastere pentru a naste mai usor.

Compozitie chimica:
semintele contin ulei gras, acizii linoleic, oleic, substante peptice, substante extractive neazotate, substante minerale.

Actiune farmacologica: se folosesc florile si fructele. Ajuta ca emolient si antiseptic in afectiunile bronhice, prin fluidificarea si eliminarea sputei, antiinflamatoare, bacteriostatic, behic, antitusiv, laxativa si chiar purgativ(uleiul). Elimina apa in exces prin eliminare urinara.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: ascita, bronsita, boli intestinale, constipatie, rani, reumatism, tuse.


Preparare:

1 lingurita de flori uscate si maruntite se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in afectiunile de mai sus.
-Ulei 500 ml peste care se va pune 50 g de flori maruntite se pune la soare timp de 4 saptamani. Se va strecura apoi si se poate folosi extern.

sofranas2

Articole despre


Articole din Plante medicinale