facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Diagnosticat cu cancer de colon stadiul 3, Chris a invins cancerul

Sanatate

 

Sper să vă inspire povestea emoționantă a lui Chris Wark care, în 2003, la 26 de ani, a fost diagnosticat cu o boala incurabila la colon în stadiul III. După operație, el a refuzat chimioterapia și a utilizat diete și terapii naturale pentru a se vindeca. A înființat blogul ”Chris Beat Cancer” (Chris a învins cancerul - www.chrisbeatcancer.com) în 2010, pentru a încuraja oamenii să preia controlul asupra propriei sănătăți și să inverseze cursul bolii, schimbându-și radical dieta și stilul de viață. Vă puteți inspira de pe blogul său.

Mai jos mărturia sa din cadrul Summit Heal 2000

Chris a învins cancerul

"Primești diagnosticul și ești trimis la tratament înainte să știi despre boală, despre cauza bolii, ce opțiuni de tratament există. 

Așadar, eram un pacient obișnuit bolnav de cancer, care a primit diagnosticul și a fost trimis la tăiere.M-am internat, mi-au tăiat o treime din intestinul gros, unde se afla tumora și câțiva ganglioni limfatici. 

Când m-am trezit, au spus că e mai rău decât credeau. Atunci mi-au spus că am cancer în stadiul III. Stadiul III înseamnă că a afectat și ganglionii limfatici. Cancerul se răspândea către ficat. Și fiindcă eram stadiul III mi-au spus că următorul pas este să fac 9 – 12 luni de chimioterapie. 

M-am gândit cum va fi viața mea cu chimioterapie. Ideea de a mă otrăvi ca să mă însănătoșesc nu făcea sens pentru mine. M-am rugat la Dumnezeu să îmi arate dacă mai există și altă cale decât chimioterapia, iar in 2 zile am primit o carte în care era prezentată povestea autorului care avusese, de asemenea, cancer de colon și apelase la un prieten nutriționist care i-a spus că trebuie să se întoarcă la Grădina Raiului și să mănânce fructe și legume crude.

Peste noapte mi-am schimbat stilul de viață. Dacă am contribuit la îmbolnăvire, poate pot contribui și la vindecare. Și m-am gândit cum ar fi dacă nu aș mai mânca toate produsele procesate, ci le-aș înlocui cu fructe și legume?

Așa că m-am lăsat purtat de val, dar familia mă presa așa că am fost să vizitez un oncolog care mi-a răsfoit robotic fișa medicală și mi-a spus că trebuie să fac chimioterapie și am șanse de 60% să mai trăiesc 5 ani, adică aproape de 50%... deci eram cumva la mâna destinului. Apoi l-am întrebat de dieta vegană crudă și mi-a spus că nu pot face asta fiindcă oprește chimioterapia.

Am întrebat dacă există și alte alternative, moment în care medicul a devenit arogant și condescentent și mi-a spus că sunt nebun dacă nu fac chimioterapia. Și-a continuat pledoaria în același fel și m-am lăsat cuprins de frică. M-am programat pentru chimioterapie. Foarte mulți pacienți sunt manipulați de teamă. Când sunt temători, hormonii de stres pompează și sunt luate decizii impulsive, iraționale, ilogice. Mai aveam 3 săptămâni până să merg la chimioterapie, timp în care mi-am continuat regimul cu sucuri, am continuat să citesc și să mă rog pentru că nu știam ce altceva să fac.

Și m-am trezit în ziua programării și mi-am spus că nu vreau să fac asta. Cel puțin nu atunci pentru că nu eram pregătit.

Aveam 2 opțiuni înfricoșătoare – să merg pe calea bătătorită cu 60% șanse spre care toată lumea mă încuraja, sau să merg pe un drum întunecat, singur prin junglă.

Am simțit că dacă reușesc singur prin junglă am să pot arăta și altora cum să reziste. Nu știam care va fi rezultatul, dar aveam încredere că Dumnezeu mă va călăuzi. Voiam să trăiesc sau să mor după voința mea.

Am găsit un medic integrativ, un doctor naturopat și mi-am creat un sistem de sprijin cu oameni care înțelegeau. 

Sistemul imunitar este crucial. Sistemul imunitar este cheia supraviețuirii, a sănătății, vindecării și prevenției.

Știam că este important să îmi schimb radical stilul de viață, că nu o să mă vindec cu o cură de sucuri de 14 zile. Trebuia să îmi reconstruiesc corpul. Corpul meu trebuia să devină un loc în care cancerul nu se mai poate dezvolta. Iar asta durează.

Avem trilioane de celule care mor și se regenerează. Dacă ani de zile ți-ai otrăvit corpul (țigări, alcool, dietă nepotrivită, droguri etc), îți ia timp ca să repari pagubele.

Am avut o perspectivă de vindecare pe termen lung. Beam foarte multe sucuri, mâncam salate cu ingrediente despre care știam că sunt puternic anticancerigene (broccoli, conopidă, varză, ciuperci, ardei, usturoi). Făceam smoothie-uri cu afine.

Dar există și aspectul mental, emoțional și spiritual. Am început să fac sport care e fantastic. Micșorează riscul de cancer și crește șansele de supraviețuire.

Îmi creasem o mantră pe care mi-o repetam mereu – sunt vindecat, sunt sănătos, sunt bine.

Am dezvoltat un mindset care să mă ajute să înving cancerul. O strategie foarte simplă: fac orice este nevoie ca să mă însănătoșesc și să îmi asum complet responsabilitatea pentru propria sănătate. Nu aveam loc de scuze. Dacă sunt hotărât să trăiesc, sunt dispus să fac orice.

Mi-am verificat emoțiile și am constatat că în anii mei de formare devenisem foarte nesigur, critic, plin de prejudecăți și nemulțumiți de alți oameni. Foloseam umorul ca mecanism de protecție.

Mi-am dat seama că am mult de muncă, să schimb cum mă gândesc la mine însumi și la ceilalți.

Am folosit atenția conștientă („prinde fiecare gând”). Îți conștientizezi gândurile negative și alegi să gândești altfel. Când mă simțeam nesigur, când îmi era frică, Încredințam frica lui Dumnezeu (Doamne, ia frica asta. Eu nu o voi purta cu mine. Am încredere în Tine. Eu nu mă voi teme.)

Schimbând gând cu gând, caci nu suntem ceea ce gândim, ci ceea ce alegem să gândim, am făcut un pas imens. Mi-am schimbat concepțiile, atitudinea și emoțiile. 

Toate emoțiile negative creează stres mental, care se traduce prin stres la nivelul corpului. Când nivelul hormonilor de stres crește, se creează un mediu propice pentru cancer și boală în general. Hormonii de stres cresc inflamația și suprimă funcția imunitară. Dacă emoții de furie și resentimente m-au adus în această situație, trebuie să rezolv aceste emoții.

Așa că am început să mă gândesc la ce nu voiam să mă gândesc (oameni care m-au rănit, resentimente, probleme. Toți avem de lucru. Toți purtăm în noi suferință.

Am decis să iert pe toți care m-au rănit vreodată. Ceea ce a fost revelator pentru mine este că iertarea nu este un sentiment. Ne gândim că vom ierta când nu vom mai fi supărați, când nu vom mai suferi. Dar iertarea este o alegere.

Când ierți, alegi să te eliberezi. Alegi să nu mai porți pică. Sentimentele ți se schimbă după ce faci alegerea. Oamenii care nu iartă rămân într-o buclă continuă de suferință, de resentimente, de supărare crezând că vor ieși din această buclă, fără să realizeze că iertarea este o alegere. Iertarea îți vindecă inima.

Mă gândeam la fiecare persoană care m-a rănit, poate ceva minor sau la prieteni care m-au trădat și spuneam – Doamne, știi ce mi-au făcut, știi cât m-a durut, aleg să mă detașez și îți încredințez Ție toată suferința mea. Și, deși aș prefera poate un fulger către ei, te rog să îi binecuvântezi, pe ei, familiile lor, afacerile lor etc. Se întâmplă ceva uimitor când ceri, în plus, ca aceste persoane să fie binecuvântate.

Ajungi să vezi oamenii așa cum îi vede Dumnezeu, capeți compasiune pentru ei, chiar dacă te-au rănit. Iertarea e o manieră de a te elibera, de a duce gunoiul la ghenă. Acesta este cel mai puternic mod de a te vindeca de suferință. Am văzut oameni care au mers poate pe metoda clasică de vindecare, sau pe metode alternative, dar nu au iertat... și nu s-au însănătoșit."

Articole despre vindecarea cancerului, cancer de colon, chris wark