facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ginkgo Biloba - un arbore de 40 de taleri?

Fitoterapie

Prin unele grădini botanice, prin parcuri ori pe alei, se întâlneşte un arbore falnic, care creşte necultivat doar în China, Japonia şi Coreea, având locul său de origine Extremul Orient. Acest arbore - Ginkgo biloba - a fost importat pe tot globul. El poate fi întâlnit în America de Sud şi în oraşe de pe tot cuprinsul Statelor Unite. În Europa este cunoscut şi sub numele de "Arborele de 40 de taleri" sau "Arborele celor 40 de steme". În Japonia i se mai spune şi "Bradul sacru", "Părul fecioarei", "Arborele templier", "Arborele vieţii" sau "Arborele pagodelor" şi se consideră că are o sacralitate şi o putere curativă extraordinară el fiind folosit ca medicament de peste 5000 de ani.
ginkgo

Unii autori pretind chiar că, în urmă cu milenii, cultura arborelui era interzisă în afara rezervaţiilor oficiale chineze, frunzele sale fiind considerate chiar monedă de schimb! Europa l-a cunoscut abia în 1710, când a fost adus în Grădina Botanică din Utrecht (Olanda), plătindu-se pentru un puiet 40 de taleri de aur, de aici venindu-i numele de "Arborele de 40 de taleri" (Botanica distractivă Tudor Opriş, Albatros 1973) .

Seminţele acestui arbore care se consideră ca a supraveţuit de la ultima glaciaţiune până în prezent sunt utilizate în Orientul îndepărtat în tratamentul a numeroase afecţiuni, între care şi în boala canceroasă.

Ginkgo biloba este un arbore cu o origine foarte veche, fiind unicul reprezentant al unui mare număr de specii de arbori dispăruţi, care au trăit odinioară, în mezozoic. El a supravieţuit de-a lungul perioadelor geologice, înfruntând vreo 350.000.000 de ani (prin datarea cu C14, s-a determinat vechimea unor frunze fosilizate de Gingko 250.000.000). Putem spune deci că el este, ca şi Sequoia, o "fosilă vie".

Mult timp ginkgo biloba a fost clasat în marea familie a coniferelor, dar deoarece caracteristicile sale botanice îl diferenţiază de gimnospermele clasice - bradul, pinul, chiparosul etc. - s-a creat pentru el ordinul Ginkgoales. De fapt o singură privire este de ajuns pentru a constata că frunzele lui nu sunt aciforme, ca ale coniferelor, ci seamă foarte mult cu ale foioaselor. Ele au un peţiol lung, în prelungirea căruia limbul se desfăşoară ca un evantai triunghiular, delimitat în 2-3 lobi. Nervurile sunt, de asemenea, distribuite prin limb ca un evantai (nervaţiune dicotonică), punctul lor de pornire fiind locul de unire al peţiolului cu limbul. Frunzele sunt semitari, lucitoare, de un verde sclipitor, iar nervurile lor sunt dispuse la fel cum sunt aşezate crengile pe trunchi, fiind încă o mărturie a faptului că "totul este în parte şi partea în tot". Toamna ele cad, nu înainte însă de a deveni galbene ca aurul. Ginkgo poate ajunge pînă la 40 m înălţime şi se caracterizează prin ramurile care sugerează forma acoperişului pagodelor.

Ginkgo este o plantă dioică, adică organele sexuale feminine şi masculine se găsesc pe arbori separaţi. Fecundaţia florilor femeieşti se produce după pătrunderea polenului în ovule. Seminţele sunt cărnoase şi rotunde, având în ele toate gusturile, ele sunt mari cât o cireaşă, de culoare galben-pământiu şi foarte zemoase. Deşi seamănă cu o drupă, sunt de fapt un fruct fals, numit galbulă. Japonezii numesc acest fruct yin-kuo - "caisă de aur", el fiind capabil să realizeze echilibrul dintre cer şi pământ.

În ţările de origine ginkgo creşte luxuriant, izolat sau în pâlcuri, atingând grosimi apreciabile şi vârste matusalemice. Spre deosebire de conifere, este foarte ramificat, crengile măsurând chiar 10 m lungime. Se înmulţeşte prin butaşi şi seminţe (se sădesc cu două zile înainte de lună plină, seminţele fiind orientate cu germenul spre nord).

Un alt aspect care este demn de remarcat e faptul că paraziţii şi agenţi poluanţi din aer nu îl afectează de loc. Ca drept dovadă un mic arbore de ginkgo a răsărit la mai puţin de 30 de metri de "punctul zero" în primăvara de după lansarea bombei atomice de la Hiroşima.

Unele arhive medicale chineze, care datează din anul 2800 î.e.n., atestă folosirea extractului de ginkgo în tratarea multor probleme legate de vârstă, inclusiv problemele circulatorii, pierderea memoriei şi deteriorare mentală. Tot aici de peste 5000 de ani el este folosit pentru tratarea bolilor de grave de plămâni. În vechime ei fierbeau frunzele şi tratau cu succes orice formă de răceală. Deci el era folosit ca tuberculostatic, antiasmatic, antibronşic, antigonoreic (fructe).

Astăzi este foarte folosit în medicina ayurvedică a Indiei şi în Mexic şi Europa. În ultimii câţiva ani au fost publicate 134 de studii importante asupra potenţialului curativ a lui ginkgo.

Pentru că ginkgo biloba măreşte oxigenarea ţesuturilor cerebrale, s-a dovedit a fi folositor pentru cei care suferă de un aflux sangvin redus în zona creierului.

Compoziţia chimică

Frunzele:
- substanţe flavonice: - glicozide ale kempferolului, cvercetolului şi luteolului
- substanţe biflavonoide: - ginkgetolul, izoginkgetolul
- aproape toate catehinele
- leucoantocianidoli
- procianidoli - dimeri (W. Baker şi colab., 1963)
- sciadopitizina - tot o biflavonă, descoperită în 1971 (B. K. Handa şi colab.)
- lactone diterpenice
- ginkgolidele A, B şi C
- 2 lactone sescviterpenice: - bilobalidul şi bilobanona (Kimura, 1962)
- Ca, Fe, vit C
- b -sitosteril-glucozida
- acid sikimic
- pinitol

Fructe:
- acizi alchil fenolici, ca acidul ginkgolic şi fenolii: bilobol şi ginkgol

Ca şi la Crataegus, acţiunea frunzelor revine unui fitocomplex, cu predominanţă acţiunii flavonoidelor.

Acţiuni şi întrebuinţări
Ginkgo acţionează în primul rând ca angioactivator. El poate fi considerat un fitogeriatric (afecţiunile bătrânilor). Sunt puse în evidenţă 3 acţiuni de bază ale preparatelor pe bază de Ginkgo:
1. acţiuni asupra microcirculaţiei
2. acţiuni asupra circulaţiei periferice
3. acţiuni asupra circulaţiei venoase

ginkgoExtractul din frunze proaspete (TEBONIN) sau tinctura mamă are acţiune vasodilatatoare şi proprietăţi de stimulare a circulaţiei, mai ales la nivelul arterelor mici şi medii, din zonele mai profunde. Viteza de circulaţie în zona capilară cât şi în porţiunile terminale ale capilarelor creşte.

Se administrează în tulburările circulatorii de gradul 1 şi 2.

Mai este folosit în:
- claudicatio intermitens;
- maladia Raynaud şi alte stări spastice ale vaselor, unde se produc ameliorări subiective;
- ameţeală la persoanele mai în vârstă;
- îmbunătăţeşte memoria.
Activează nu doar circulaţia periferică ci şi pe cea cerebrală, în special în scleroza cerebrală.

Constatările chimice arată că influenţează favorabil: simptomatologia psihică, labilitatea afectivă, capacitatea de reţinere, rezistenţa la efort şi la oboseală, măreşte vitalitatea pe multiple planuri.

El este un remediu în angiopatia diabetică, atât de greu influenţabilă pe cale medicamentoasă. În afecţiunile venoase (ghimpe, sulfină, castan) unde efectul nu se produce doar asupra arteriolelor ci şi asupra capilarelor şi venulelor fiind recomandat în tratamentul complexului varicos, sindromului post trombotic şi ulcus cruris varicos.

Trebuie specificat faptul că lipsa de toxicitate dă posibilitatea unui dozaj convenabil.

Putem spune că Crataegus şi Arnica influenţează coronarele, iar usturoiul şi Ginkgo - vasele periferice. Toate stimulează circulaţia cerebrală, însă dintre ele Ginkgo este cea mai activă

Mai este utilizat în insuficienţa circulatorie cerebrală, sechele după accidente vasculare cerebrale, traumatisme craniene (şi nu numai), tulburări vasculare periferice, afecţiuni neuro-senzoriale de origine circulatorie.

Cercetările privind repartiţia compuşilor bioactivi din ginkgo biloba au arătat că cea mai mare parte a acestora se găseşte în diferite compartimente cerebrale (cortex, cerebel, trunchiul cerebral), cu o acţiune îndelungată. Ei se mai găsesc în aceeaşi măsură şi în tiroidă şi suprarenale.

Pe pacienţi voluntari în grupe de vârstă, între 57 şi 77 ani, s-a dovedit o îmbunătăţire vizibilă a timpului de reacţie în testele de inteligenţă şi o creştere a vigilenţei, şi a atenţiei. Se pare că, cu cât pacientul este mai în vârstă cu atât eficienţa remediului este mai mare. De fapt s-a dovedit că există o acţiune mult mai evidentă la bolnavi (acţiune în sensul pozitiv) decât la subiecţii sănătoşi.

ginkgoExtractul de gingko s-a dovedit a fi, în urma testelor din toată lumea, un inhibitor eficient al îmbătrânirii. El acţionează lărgind vasele de sânge care duc spre creier, inimă şi extremităţi, şi are un rol de protejare împotriva radicalilor liberi, care pot provoca degradări la nivelul ţesuturilor.

Se pare că preparatele din Ginkgo inhibă activitatea unor dehidrogenaze.

În martie 1988, în The New York Times s-a afirmat că ginkgo are multe şanse pentru lupta împotriva bolii lui Alzheimer şi a numeroase probleme circulatorii. Astăzi se ştie că multe probleme circulatorii pot fi eliminate cu ajutorul lui. Rapoarte ale Dr. J. L. Wood arată că ginkgo reduce simptomele unor maladii cum e cea a lui Alzheimer. Demn de remarcat este şi faptul că în urma unui experiment pe bolnavi de Alzheimer care a durat şase luni, Dr. A. Little a raportat că tratamentul a înbunătăţit vizibil memoria pacienţilor săi.

Dr. Ross Pelton afirmă că testele făcute pe subiecţii sănătoşi au demonstrat că, după administrarea unor doze de ginkgo biloba, pacienţii prezentau o cpacitate de memorare şi concentrare sporită. Testele privind memorarea de scurtă durată şi memorarea de cuvinte abstracte, înainte şi după tratamnetul cu ginkgo, au demonstrat o ameliorare în ambele direcţii după încheierea tratamentului.

Dr. C. H. Warden a declarat în The Journal of Biological Chemistry că extractul de ginkgo biloba, corect dozat previne cu succes scleroza arterială.

Un alt experiment dublu-orb făcut pe subiecţi în vârstă , descris de doctorul Bauer în Arzneimittel - Forschung (Cercetarea farmaceutică) scoate şi ea în evidenţă performanţe intelectuale îmbunătăţite la cei care ingerau extractul o perioadă de timp îndelungată.

Doctorul Schafler a întreprins un alt experiment dublu-orb pe bărbaţii tineri, sănătoşi, supuşi experimental unor condiţii cu oxigen scăzut. El declara în aceiaşi revistă medicală, că răspunsurile neurologice ale participanţilor care au primit extractul au fost semnificativ mai bune decât ale celor care au ingerat un placebo.

Alte mecanisme care acţionează includ prevenirea şi remedierea efectelor negative ale radicalilor liberi asupra creierului, creşterea transmiterii de impulsuri nervoase şi îmbunătăţirea metabolismului glucozei la nivel cerebral.

Mecanismul prin care se realizează creşterea acuităţii intelectuale pare să fie legat de capacitatea extractului de ginkgo de a modifica frecvenţele undelor cerebrale. În cartea sa, " Mind Food and Smart Pills " doctorul Pelton descrie un experiment dublu-orb în care participanţii erau conectaţi la monitoare EEG. Cei care au luat extractul au arătat unde alfa mai intense - undele arată o minte relaxată, dar alertă şi clar focalizată - în comparaţie cu cei care au luat un placebo.

Prin conţinutul în substanţe flavonoide, preparatele dau bune rezultate şi în cosmetică, favorizând secreţia sebacee a pielii uscate sau deshidratate (P. Rosvesti, 1974). Stimulează secreţia prostaciclinelor din pereţii vaselor şi acţionează în sensul inhibării sintezei de tromboxan.

Lucru uluitor care s-a evidenţiat în ceea ce priveşte extractele de ginkgo este acela că iniţial s-a considerat că prinicipiul activ vasotonic şi vasodilatator al frunzelor de Ginkgo biloba ar fi ginkgetol-ul, apoi, mai de curând, un grup de diterpene denumite ginkgloide.

De fapt activitatea cea mai înaltă şi cea mai completă o au extractele care conţin totalitatea substanţelor flavonoidice şi diterpenice din produsul vegetal. Acesta este fitocomplexul frunzelor de Ginkgo şi care se ridică, în urma ultimilor cercetări, la caa. 200 substanţe în extract şi peste 2000 în frunzele întregi. Pulberea de frunze de gingko are o putere curativă mult mai mare decât orice extract farmaceutic realizat din frunze. Este important să ştim că acest lucru este intenţionat ocolit să fie spus. Astfel încât legea ignoranţei care caracterizează cei mai mulţi oameni le răpeşte dreptul de a se salva (consumând direct frunze de ginkgo) de la îmbătrânire şi bolile ei devastatoare într-un mod foarte eftin şi eficient. Dacă ne gândim că extractele din frunze de ginkgo se întrebuinţează cu succes în Europa şi Asia fiind unul din cele mai prescrise medicamente; numai în Europa, vânzările acestui extract totalizează 500 milioane dolari pe an; vânzările pe reţetă în Franţa reprezintă 1,5% din toate reţetele prescrise pe an, iar pe plan mondial, în 1989 au fost scrise 10 milioane de reţete pentru extractul de ginkgo, atunci vom înţelege de ce nimeni nu are interesul să ne îndrume să consumăm direct frunze proaspete sau pulbere din frunze uscate de ginkgo. Marile companii farmaceutice câştigă sume imense din vânzarea medicamentelor de sinteză şi a produselor pe bază de ginkgo datorită ignoranţei noastre şi încrederi pe care le-o acordăm unor astfel de instituţii. Unele dintre ele sub masca unui ajutor pentru vindecarea trupului au grijă să ne stoarcă de bani prin preţurile astronomice pe care le practică. Totuşi demn de remarcat este faptul că unele dintre ele au ales această variantă de câştig (prin vânzarea de produse terapeutice naturale) faţă de altele care ne oferă medicamente de sinteză cu mult mai scumpe şi cu efecte adverse de cele mai multe ori devastatoare.

Este uluitor că la ora actuală nimeni nu ne învaţă cum să cultivăm acest arbore şi cum să ne folosim de el. De altfel marile companii farmaceutice nu au nici un interes de a exista astfel de informaţii privind administrarea frunzelor netoxice atât ale acestui arbore cât şi a altor plante curative excepţionale, netoxice. De multe ori iniţiativa minunată de a învăţa oamenii arta prevenirii bolilor şi ai educa în direcţia folosirii directe a plantelor medicinale în caz de boală este catalogată imediat de unii medici şi farmacişti ca fiind periculoasă. Asta nu pentru că ar fi neapărat aşa; ci pentru că atunci când oamenii s-ar reîntoarce la natură medicii şi farmaciştii care nu ar studia şi ei în această direcţie ar fi în pragul falimentului. Unele companii farmaceutice din S.U.A. au cheltuit anul trecut peste 10 miliarde de dolari pentru "publicitatea medicamentelor ". Aceşti dolari au fost şi ei incluşi în costul medicamentelor şi cheltuiala a fost pusă tot pe portofelul "clientului". Ne întrebăm câţi dolari au fost cheltuiţi prin mas-media (pentru informarea precisă a omului care suferă) privind administrarea corectă a unor plante?

Este foarte posibil ca în sec XXI oamenii să aibă o altă viziune asupra plantelor şi de ce nu fiecare în curtea casei sale să aibă plantat câte un arbore falnic de ginkgo biloba, de aceea vă invităm să fiţi primii care îl plantează.

Principiile active se găsesc în: ginkgo- frunze şi fructe

Acţiuni farmacologice (Dr Liliana Puiu)
1. Stimulează sinteza de prostacicline
- angioactivator
- frunze proaspete - acţiune vasodilatatoare, stimulare a circulaţiei (arterele medii şi mici din zonele profunde). Viteza de circulaţie în zona capilară cât şi în porţiunile terminale ale capilarelor creşte.
2. - stimulează circulaţia venoasă - varice, tromboze venoase, tulburări trofice datorită varicelor (ulcer varicos), inhibă sinteza de tromboxoni
3. - acţionează pe microcirculaţie, pe circulaţia periferică, pe circulaţia venoasă - claudicaţie intermitentă, boala şi sindromul Raynaud, stări spastice ale vaselor
4. - acţionează pe circulaţia cerebrală - ATS cerebrală, ameţeli la persoanele în vârstă (insuficienţă vertebro-bazilară), îmbunătăţeşte memoria, măreşte vitalitatea pe multiple planuri, influenţează favorabil psihicul, combate stresul, măreşte capacitatea de reţinere, rezistenţa la efort şi la oboseală, angiopatia diabetică (ghimpe, sulfină, castan)
5. - tuberculostatic în orice formă de răceală, antibronşitic, antiasmatic, antigonoreic (fructe), inhibă activitatea unor dehidrogenaze - reînteneritor

Sânge
- insuficienţă circulatorie, cerebrală, accident vascular cerebral (AVC), traumatisme craniene
- paralizii

Aparatul circulator
- tulburări vasculare periferice
- claudicaţii intermitente
- boala şi sindromul Raynaud
- stări spastice ale venelor
- varice, tromboze venoase
- angiopatie diabetică

Psihic
- îmbunătăţirea timpilor de reacţie în testele de inteligenţă
- creştere a vigilenţei şi a atenţiei
- creşte puterea de pătrundere mentală
- facilitează memorarea

Reîntineritor minune
Pentru reîntinere, vitalizare, destressare cât şi pentru potenţarea unor efectelor sale terapeutice remarcabile recomandăm următoarea tinctură mamă. Se va toca mărunt şi combina 150g. de frunze verzi de ginkgo cu 100g. de frunze de orz verde (Hordeum vulgare) după care se vor pune 10 zile la macerat în 800ml. alcool de 40-50 ° . Tinctura obţinută astfel se va admnistra câte 20 - 30pic. x 3/zi.

Tonic antidepresiv
Pentru combaterea depresiilor de natură afectivă, mentală sau de oricare altă cauză se va lua câte 20-30pic. x 3/zi din următoarea tinctură: - se pune la macerat în părţi egale frunze verzi de ginkgo şi cu sunătoare (partea aeriană verde). Tinctura va fi de 20% şi se va macera în alcool de 40-50 ° timp de zece zile. Această tinctură se va folosi doar în cazuri mai grave. În cele în care persoana are momente clare de luciditate se va folosi pulberea din frunzele de ginkgo şi florile şi frunzele de la sunătoare (Hypericum perforatum). Pentru aceasta după uscare se vor face pulbere şi se va administra câte o linguriţă cu vârf de 4 ori pe zi. Pulberea se va face pentru maxim o săptămână şi se va ţine într-un borcan de sticlă închis ermetic.

Pentru o bună purificare a sângelui
Brusture rădăcină făcută pulbere plus gingko-biloba frunze. Amestec în părţi egale se va lua câte o linguriţă sublingual de patru ori pe zi minim 21 de zile.

Mod de utilizare pentru tinctura de ginkgo
- tinctură mamă 10-20%: - 10-15 pic. de 4 ori pe zi (20 %)
- 15-20 pic. de 5 ori pe zi (10%)

SUBTIL creează rezonanţa cu:
- starea de mulţumire
- starea de iubire fără obiect
- eliberarea de ataşamente afective egotice prin detaşare şi pace lăuntrică
- induce starea de transcendere a timpului
- induce starea de meditaţie
- ne pune în rezonanţă cu energia începutului - de obicei atitudinea cu care începem un lucru este foarte importantă deoarece noi în jurul ei gravităm şi o hrănim; ginkgo ne ajută să intrăm în rezonanţă cu aspectele pozitive (deschidere, dorinţă de cunoaştere, efervescenţă creatoare, entuziasm debordant, dorinţa de autodepăşire, curiozitate trează, transfigurare; atitudinea corectă fiind de fapt cea a unui copil) care ne pot susţine şi care există la începutul unei acţiuni sau relaţii.
- clarifică şi defineşte sentimentele
- asccensionează şi sublimează energiile de-a lungul coloanei
- împreună cu păducelul armonizează şi induce în cuplu starea de iubire divină a tot transfiguratoare
- optimism şi bună dispoziţie pură
- căldură sufletească, intimitate, apropiere
- elimină stressurile afective de orice natură (de exemplu, pierderea unei fiinţe dragi, despărţirea de iubit(ă) etc.)
- ne pune în rezonanţă cu energiile eternităţii
- acţionează global pe toţi centri dar mai ales pe anahata, ajna, sahashrara
- dinamizeaza si trezeste cele cinci energii specifice ale vantului in structura respectivă : prana, apana, viana, udana si samana vayu
- fructele având toate gusturile au o energie potenţială foarte mare specifică celor trei tipuri constituţionale
- claritate mentală şi afectivă, creşte inteligenţa naturală, atenţia, puterea de pătrundere mentală
- reîntinereşte şi dă o forma de vitalitate subtila
- este sattvică

Efecte secundare (la bătrâni în special şi în doze foarte mari)

Greaţă, vomă, salivaţie abundentă, anorexie, dureri de cap, ameţeli, hipertensiune ortostatică.

Contraindicaţii : Sarcină şi VataDosha în exces

Notă: Ginkgo Biloba şi Arnica sunt plante rare şi ocrotite de lege, recoltarea lor este limitată sau interzisă.

Un articol scris de Ionică Spiridon

Sursa: fundatia-sundari.ro

Articole despre


Articole din Fitoterapie