facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cretisoara

Plante medicinale

Denumire stiintifica: Alchemilla vulgaris Fam. Rosaceae

cretisoara1

Denumiri populare: brumarel, brumarie, cretarel, faina de in, palasca, pleasca, rotunjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei.
In traditia populara: frunzele se puneau pe bube, iar fierte in lapte se luau contra durerilor de cap.
Compozitia chimica: tanin 6-8%, saponine si flavonoide cu structura particulara, acid elagic si luteic. Substante grase formate din acid stearic, palmitic. Fitosteroli, saruri minerale.


Actiune farmaceutica:

astringente, antidiareica, antiseptice, diuretice, antiinflamatorie. Datorita taninului este antihemoragica si antidiareica. Se poate de asemenea folosi cu mare succes in afectiunile ginecologice in care se doreste reducerea secretiilor ca de exemplu in metroragii. Are puternice efecte stomahice reducand aciditatea stomacala lucru ce o face utila si in afectiunile digestive. Se mai foloseste la afectiunile bucale, sau ajuta femeilor care nu pot duce sarcina la capat. Se poate folosi si in diferite combinatii de plante.


Mod de preparare si administrare:


-2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 1-2 cani pe zi.
-Praf din planta obtinut cu rasnita de cafea. Se va lua un varf de cutit care se pune sub limba. Se va tine apoi timp de 10 minute, dupa care se inghite. Se face de 3 ori pe zi.
-Tinctura din 50 g de praf care se pune cu 250 ml alcool alimentar de 70° si se va tine timp de 15 zile agitand des. Se va tine inchis ermetic la temperatura camerei. Se strecoara si se pune in recipiente mai mici. Se va lua de la 10 picaturi pana la 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluata cu putina apa.


-Unguent- se ia unt care se va pune la fiert. Se va arunca apoi spuma care se formeaza la suprafata si de asemeni se va separa de depunerile de pe fund. Cu acest unt 1 parte si 1 parte praf de planta se pot face unguentele in mai multe feluri:
Se amesteca in parti egale praf de planta cu unt pana la omogenizare.
Se pune la fiert pe baia de apa pentru 3 ore apoi se filtreaza. In ambele cazuri se unge local de 2 ori in strat subtire. Se poate folosi orice baza grasa: untura de porc nesarata, seu, vaselina, lanolina, etc.


Se poate utiliza la urmatoarele afectiuni:

afectiuni genitale, afte, anemie, anorexie, atonii musculare, cicatrizarea ranilor, diaree, diabet zaharat, dureri abdominale, dureri de cap, enterocolita, fixarea sarcinii, fracturi, hemoragii uterine, hemoroizi, hipermenoree, metroragie, dismenoree, laringite, leucoree, migrena, nervozitate, otita, plagi ulcerate, pregatirea interventiilor chirurgicale in sfera ORL, prurit vulvar, rani, regurgitari, slabiciune musculara, scorbut, sani vestejiti atoni, stomatite, tulburari menstruale, ulcere varicoase, vergeturi.

cretisoara2

Articole despre


Articole din Plante medicinale