facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Maceratele la rece din plante

Fitoterapie

Alaturi de tincturile concentrate si pulberile din plante uscate, maceratele la rece reprezinta o alternativa valoroasa fata de metodele de preparare prin fierbere. Plantele prezinta caracteristici biochimice, energetice si informationale care sunt iremediabil distruse de anumiti agenti externi, temperatura ridicata (peste 40 de grade) fiind un factor principal. Din aceasta perspectiva, devine necesara utilizarea metodelor de extractie a principiilor active vindecatoare din plante care nu folosesc fierberea, incalzirea, contactul sau prelucrarea cu ajutorul unor solventi chimici.

ceai2

O modalitate straveche de extractie este aceea de a mentine plantele un anumit timp in contact cu o substanta-suport in care extractia se va face la rece. Pentru aceeasi planta, proprietatile maceratelor pot sa difere foarte mult in functie de suportul folosit pentru extractie. Desi cel mai frecvent, mai rapid si mai simplu de realizat sunt maceratele la rece in apa, macerarea se poate realiza si in alcool (atunci este vorba de tincturi), in miere, in ulei (se obtin uleiurile medicinale), in lapte, in seva unor plante, etc.

Maceratele la rece in apa se folosesc mai ales pentru plantele ale caror principii sunt hidrosolubile (cu alte cuvinte se extrag in apa) si mai putin pentru plantele care au alte tipuri de principii active (uleiuri grase, uleiuri volatile, taninuri, etc.) Maceratul pastreaza si pune in valoare in mod ideal toate savorile si proprietatile plantelor. Spre exemplu, un macerat la rece din catina sau macese poate fi de-a dreptul delicios, comparativ cu ceaiul realizat prin metoda clasica (fierbere) din aceleasi fructe. Prezentam in cele ce urmeaza ingredientele folosite si modul de preparare a maceratelor pentru uz intern si extern.

Planta folosita

Ca in cazul oricaror preparate naturale eficiente, este necesar ca planta sa fie de calitate cat mai buna (sa nu fie mai veche de 1-2 ani). In cazul maceratelor se pot folosi atat plantele uscate, sub forma de pulbere, cat si cele proaspete, maruntite cu ajutorul unui cutit.

Pentru plantele uscate

Cantitatile utilizate pentru o doza depind mult de tipul de planta folosita si efectul pe care il urmarim. La plantele medicinale comune (care nu prezinta restrictii la doze mari) se folosesc pentru uz intern doze de 1-3 grame (1-2 lingurite de pulbere) pentru o cana cu apa (200 ml). In uz extern, maceratele pot sa fie folosite pentru realizarea compreselor, spalaturilor, clismelor, dozele fiind marite in mod corespunzator. Pentru cele mai multe plante, utilizarea externa presupune o concentratie mai mare – aproximativ 40-50 de grame de pulbere pentru un litru de apa.

Pentru plantele verzi

Cantitatea de planta folosita va fi de 2-3 ori mai mare decat in cazurile in care folosim planta uscata, avand in vedere existenta unei cantitati considerabile de apa care se gaseste inca in tesuturile plantei. Recomandarea se aplica atat in ceea ce priveste uzul intern, cat si cel extern.

Apa

Ideal este sa folosim pentru prepararea maceratelor apa plata sau apa de izvor dintr-o sursa nepoluata. Apele minerale nu sunt in general recomandate. In cazul in care nu avem la dispozitie nici unul dintre aceste tipuri de apa, putem sa apelam si la apa de la robinet.

Un sfat util, mai ales pentru cei care locuiesc in zone in care apa potabila curenta are un gust neplacut sau contine multe substante chimice, este ca pentru baut sa foloseasca un macerat slab din busuioc, obtinut prin lasarea unei crengute de busuioc, proaspat sau uscat, in vasul cu apa pentru baut. Acesta va crea un gust fin, mult mai agreabil, dar si efecte antiseptice si purificatoare.

Apa folosita pentru realizarea maceratelor nu se incalzeste, ci se foloseste la temperatura camerei. O exceptie o constituie maceratele pentru clisma sau irigatii vaginale unde, dupa extractia completa, se poate incalzi foarte usor apa, astfel incat sa ajunga la temperatura corpului, spre a fi suportabila.

Timpul de macerare

Plantele impreuna cu apa se lasa in contact, intr-un vas de sticla sau ceramica, pentru un interval de timp cuprins intre 6 si 8 ore. Pentru radacini si scoarte, timpul de macerare este de 12 ore. Pentru intregul interval de timp, vasul cu maceratul din plante se mentine la temperatura camerei.

Filtrarea si administrarea

Dupa incheierea timpului de macerare, preparatul se filtreaza printr-un tifon des. Reziduul de planta poate fi, de la caz la caz, aruncat sau utilizat pentru aplicatii externe (cataplasme).

In ceea ce priveste administrarea maceratelor, aceasta se va face intotdeauna pe stomacul gol, cu 15-30 de minute inainte de masa, de 1-4 ori pe zi. Pentru maceratele folosite ca bauturi racoritoare, tonice sau afrodisiace, precum si in cazul administrarii pentru copii se poate adauga, daca este cazul, miere de albine.

Atentie! Maceratele la rece au un timp redus de conservare, de aceea ele trebuie sa fie preparate zilnic. Nu se pastreaza mai mult de 24 de ore nici macar la rece, in frigider!

Folosirea maceratelor

In afara afectiunilor manifestate cu retentie de lichide sau acolo unde aportul de lichide este limitat, nu exista practic boli in care ele sa nu poata fi folosite. Spre deosebire de administrarea plantelor sub forma de pulberi, comprimate sau casete, maceratele prezinta un efect depurativ mai puternic, ajutand in mod natural procesele de eliminare a toxinelor din organism. In cazul copiilor mici, in unele afectiuni ale ficatului, in cancer si alte boli grave, precum si in toate cazurile in care alcoolul din tincturi nu este suportat sau este daunator, maceratele pot reprezenta o solutie salvatoare.

Cateva retete originale de preparare a unor macerate cu efecte vindecatoare remarcabile:

*Cantitatile de planta sunt date pentru 1 litru de apa.

1. Macerat revigorant pentru femei
Ingrediente: Scortisoara (1/2 lingurita), cardamon (1 lingurita), sovarf (1 lingurita), marar sau fenicul (2 lingurite), menta (2 lingurite), radacina de lemn dulce (1 lingurita). In final, se poate adauga miere dupa gust. Timpul de macerare este de 7 ore. Are efecte tonice, revitalizante, de reducere a starilor de stres si tensiune launtrica, amplifica starea de buna dispozitie, este afrodisiac si prin utilizare constanta prezinta chiar unele efecte de crestere a volumului si dimensiunilor sanilor. Nu se recomanda utilizarea lui in perioada ciclului menstrual.

2. Macerat revigorant pentru barbati
Ingrediente: Cardamon (1/2 lingurita), coriandru (2 lingurite), busuioc (2 lingurite). In final se poate adauga miere dupa gust. Timpul de macerare este de 7 ore. Acest preparat amplifica vitalitatea, inlatura starile de slabiciune si oboseala, fiind totodata tonic si afrodisiac. Nu se consuma in exces.

3. Maceratul vitaminizant
Ingrediente: Catina (2 lingurite), macese (2 lingurite), coacaze negre (2 lingurite). Timpul de macerare este de 6-8 ore. In final se amesteca cu miere dupa gust si se administreaza pe parcursul unei zile. In cazul copiilor mici, nu se consuma la inceput mai mult de 1 cana pe zi. Reziduul de planta rezultat in urma macerarii poate fi, de asemenea, consumat in amestec cu miere. Acest macerat reprezinta un adevarat concentrat natural de vitamine, ce poate fi utilizat in stari de anemie, slabiciune, avitaminoze, convalescenta, batranete, stress, oboseala accentuata, devitalizare etc.

4. “Apa tonica” naturala
Ingrediente: Frunze de papadie (2 lingurite), coaja de salcie (1/2 lingurita), coaja de lamaie (numai partea alba a cojii – 1 lingurita). Timpul de macerare este de 5-6 ore. Foarte agreabil pentru cei care prefera gustul amar; este totodata racoritor, tonic si regenerant. Se poate consuma ca apa tonica inainte de masa in zilele toride.

5. Maceratul depurativ
Ingrediente: Anghinare (2 lingurite), angelica (2 lingurite), trei frati patati (4 lingurite), volbura (1 lingurita), soc (flori – 2 lingurite). Timpul de macerare este de 8 ore. Este mai mult o bautura terapeutica decat una culinara, avand ca efecte eliminarea starilor congestive din zona stomacului si ficatului; elimina prompt starile de constipatie, ajuta la reducerea tesutului adipos, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism atat prin marirea diurezei, cat si prin transpiratie. Se administreaza cate 1 cana de 3-4 ori pe zi. Se reduce doza in cazurile in care se declanseaza diaree sau alte eliminari foarte puternice. Pentru o purificare ampla a organismului se poate face o cura cu acest preparat, pentru un interval de 3 saptamani.

6. Bautura racoritoare obtinuta prin macerare
Ingrediente: frunze de menta (4 lingurite), zeama de lamaie (1 lingurita), catina (3 lingurite), maghiran (2 lingurite). In final se filtreaza, se adauga 1 lingura de miere lichida si se amesteca foarte bine. Timpul de macerare este de 5-6 ore. Prezinta efecte tonice, racoritoare, usor calmante, creste usor apetitul si puterea digestiva.

Articol aparut in revista "Elixirium", preluat in lucrarea "Principii si directii in vindecarea naturala" , ed. Kamala.

Articole despre


Articole din Fitoterapie