facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Fructele naturale si starile benefice

Ayurveda

AYURVEDA ne ajuta sa intelegem misterioasele efecte pe care le are consumul adecvat constitutiei si realizat la momentul potrivit al unor alimente pe care in mod normal le consideram comune si obisnuite.

fructe5

Astfel, spre exemplu una sau doua banane proaspete, consumate pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de masa, atunci cand ne confruntam cu o stare de tristete, de mahnire sau de suprasolicitare are darul de a ne readuce starea de incredere si de a ne alunga tristetea si oboseala.

De asemenea, cateva prune dulci bine coapte (10-20) consumate in stare proaspata, dimineata inainte de masa, ne pot conferi o stare de bunadispozitie si multumire. Vom putea constata dupa aceea, poate surprinsi, ca avem mult mai multa incredere in resursele noastre vitale si ca putem face fata mult mai bine solicitarilor de peste zi.

Perele au la randul lor anumite efecte surprinzatoare. Atunci cand suntem nervosi, iritati, nemultumiti de modul in care s-au produs anumite evenimente neplacute de peste zi, cateva pere dulci si zemoase, consumate proaspete ne vor reda bunadispozitie si ne vor alunga ca prin farmec nemultumirea, dar mai ales iritarea si tensiunea nervoasa acumulata. Alaturi de mere, perele reprezinta o minunata sursa de vitamine ce poate fi folosita cu succes in perioada de iarna.

Piersicile bine coapte si dulci au darul de a alunga starile de oboseala sau de epuizare care apar mai ales pe vreme calda sau fierbinte. Atunci cand dupa un efort de durata (spre exemplu examenele din sesiunea de vara) resimtim inca tensiunea, incordarea, stressul si chiar o anumita senzatie de uscaciune si rigiditate, daca vom consuma pentru cateva zile piersici bine coapte si dulci vom putea constat cum starea nostra tensionata se destrama si cum devenim aproape pe negandite relaxati, destinsi si mai ales destresati.

De asemenea, ciresele proaspete, bine coapte si dulci ne retrezesc starea de voiosie si de bucurie. Prin insasi forma, culoarea, stralucirea si netezimea lor, ciresele trezesc si rafineaza senzualitatea, ele fiind de un real folos atunci cand dorim sa ne trezim si sa ne amplificam tandretea si afectivitatea fata de fiinta iubita. Ciresele ne atrag si ne farmeca si tot ele, atunci cand le consumam in stare proapsata, ne confera farmecul si atractivitatea ce le este caracteristica.

Vara, atunci cand caldura soarelui ne copleseste, bogatul pepene rosu ne da posibilitatea sa traim incantarea racorii naturale reconfortante. Consumat intotdeuna inainte de masa cu cel putin o jumatate de ora, pepenele rosu ne daruieste din dulceata si racoarea lui bine ascunse sub coaja puternica si tare, usurand atat caldura coplesitoare de afara, cat si dizolvand eventualele stari de iritare, furie sau nervozitate cu care ne-am confruntat peste zi. Cateva felii racoroase si dulci de pepene rosu consumat in stare proaspata dizolva ca prin minune supararea, incordarea sau chiar furia care ne mai poate cuprinde uneori.

Poate mai putin cunoscute de catre marea majoritate a oamenilor, fructele de catina alba sunt foarte utile in cazurile de devitalizare. Atunci cand suntem coplesiti de griji, atunci cand nu ne descurcam in noianul de solicitari ale unei zile aglomerate, atunci cand suntem obligati sa realizam un efort mai mare si cand ne dorim sa fim mai insufletiti si mai eficienti in ceea ce intreprindem, cateva bobite de fructe de catina pot da rezultate miraculoase. Gustul lor acrisor este stimulant si astfel micile fructe portocalii ne pot conferi aproape instantaneu starea de vigoare, de mobilizare si insufletire de care aveam atata nevoie.

Intocmai ca si fructele de catina alba, visinele ne pot aduce beneficii deosebite in cazurile de depresie, moleseala sau atunci cand ne simtim uneori "depasiti de situatie". Visinele sunt veritabile energizante fizice dar mai ales psihice, aroma si savoarea lor cu totul speciala avand darul de a trezi disponibilitatile noastre ascunse, de a ne pune in valoare inzestrarile naturale, de a ne amplifica puterea de actiune, increderea, tonusul si de a trezi in noi optimismul debordant. Visinele trezesc in universul nostru psihic romantismul si tineretea, invigorandu-ne mintea si psihicul.

sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre fructe