facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Bacteriile intestinale controleaza creierul si influenteaza starea de spirit

Sanatate

Cercetatorii de la University of Exeter Medical School si University of Zaragoz din Spania au descoperit un nou mod in care comunitatea de microorganisme care trăieste în simbioză în intestinul uman poate contribui la reglarea proceselor chimice din creier. Studiul a fost publicat in revista PLoS ONE.

Intestinul uman singur găzduiește aproximativ 100 de trilioane de bacterii si a alti microbi din mai multe specii diferite, care sunt în mod colectiv cunoscute sub numele de microbiom intestinal sau microflora (microbiomul de ansamblu al corpului nostru include, de asemenea, microbi care trăiesc pe piele și în alte părți ale corpului). Studiile au aratat ca microbiomul intestinal joaca un rol cheie in reglarea tuturor proceselor, de la digestia si metabolism la functia imune si chiar starea de spirit, dar mecanismele acestei acțiuni rămân în mare parte un mister.

intestin

Microbii manipuleaza nivelul serotoninei

Studiile anterioare au aratat ca o microbiomul perturbat poate contribui la dezvoltarea bolilor inflamatorii, inclusiv a bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa. Cercetările au confirmat, de asemenea, ca persoanele cu afectiuni inflamatorii intestinale au o compoziție diferită de microbiom intestinal fata de oamenii sanatosi.

Studiul actual a fost finantat de Fundatia pentru Studiul bolilor inflamatorii intestinale din Aragon, Spania (ARAINF), în scopul de a studia în continuare această conexiune. Cercetatorii au concentrat investigațiile pe o proteina cunoscuta sub numele de TLR2, care este un marker-cheie al prezenței unor microbi în intestine. Studiile au sugerat, de asemenea, ca bolile inflamatorii intestinale pot fi declanșate atunci cand TLR2 nu funcționeaza corect.

În experimentele efectuate, cercetatorii au descoperit ca de fapt, TLR2 ajuta la reglarea nivelului de serotonina. Desi este cunoscuta mai mult ca si neurotransmitator care transporta semnale pentru creier, serotonina joacă, de asemenea, un rol-cheie in reglarea functiei intestinale.

Cercetarile sugereaza faptul ca anumiti microbi intestinali, prin acțiunea TLR2, pot modula nivelurile de serotonina si, prin urmare, influențează în mod direct fiziologia umana si chimia creierului.

Ar putea microbiomul intestinal modifica, de asemenea, nivelul serotoninei pentru a provoca modificări ale funcției cerebrale sau ale starii de spirit? Un studiu din 2014 publicat in revista BioEssais, a ajuns la concluzia că există un puternic suport teoretic in sprijinul acestei idei, dar că dovezile rămâne circumstanțiale. De exemplu, studiile sugereaza ca unii microbi pot elibera substanțe chimice care modifică activitatea nervului vag, care se intinde de la intestin la creier.

"Microbii au capacitatea de a manipula comportamentul si starea de spirit prin modificarea semnalelor neuronale in nervul vag, schimband receptorii de gust, producand toxine care ne fac să se simtim rău și eliberand substrante chimice care ne fac sa ne simtim bine", a declarat autorul principal Athena Aktipis.

Un studiu publicat in 2015 in revista Nature a găsit un alt mecanism prin care microbii intestinali ar putea influența fiziologia umană. Acel studiu a arătat că ingrediente din industria alimentara cunoscute sub numele de emulgatori (utilizați pentru a îmbunătăți textura și durata de viață a produselor alimentare) produc schimbări în microbiomul intestinal care duc la mai multe inflamatii asociate cu bolile inflamatorii intestinale si sindromul metabolic.

Sindromul metabolic este un grup de simptoame fiziologice asociate cu un risc mai mare de boli de inima, diabet, boli de ficat si a boala Alzheimer. Acesta este asociat cu un nivel ridicat de inflamatie sistemica. Bolile inflamatorii intestinale, la rândul lor, sunt caracterizate prin inflamația anormală a tractului digestiv. Ambele afectiuni au crescut în mod dramatic odata cu raspandirea pe scară largă a aditivilor alimentari.

Inflamația este un răspuns imun, sugerând astfel cel puțin un mecanism prin care microbii intestinali interactioneaza direct cu sistemul imunitar.

Un alt studiu recent coreleaza microbiomul intestinal cu dezvoltarea bolii Parkinson, în timp ce altele au corelat un microbiom perturbat cu dezvoltarea autismului.
http://www.naturalnews.com/2017-01-28-new-study-finds-how-microorganisms-living-in-thehuman-gut-could-affect-your-physiology.html

Articole despre intestin, bacterii intestinale, microbiom intestinal


Articole din Sanatate