Fructele uscate in dieta ayurvedica
Ayurveda
Fructele uscate sunt frecvent folosite in retetele ayurvedice. Stafidele, curmalele, smochinele, ananasul, papaya, bananele, mango, pepenele galben, merele, perele, caisele, capsunii, nuca de cocos, prunele, afinele, coacazele, pana chiar si radacina de ghimbir pot avea utilizari alimentare dintre cele mai diverse si atractive, unele dintre ele neobisnuite.
Dulciuri
De obicei, fructele uscate, intregi ori taiate bucati mari sau mai mici sunt folosite la prepararea dulciurilor, fiind adaugate in checuri, cozonaci, prajituri, ori in salate de fructe proaspete sau chiar in inghetata de casa. Imaginati-va o inghetata de vanilie, cu bucati mari de ananas confiat in ea! Mmm...
Asa ca toate aceste fructe uscate, fie ele bucati de ananas, papaya, pepene galben, smochine sau stafide, maruntite in bucati mai mici sau mai mari, pot fi adaugate unor sucuri de fructe proaspete, preparate la mixer. Ce parere aveti de perspectiva unui suc proaspat de mar, preparat la mixer, caruia ii adaugati bucati de capsuni uscate sau bucati dulci si picante de ghimbir? Sau cum ar fi niste felii de mere uscate, ori bucati de caise, smochine sau ananas adaugate unor turtite crocante sau unor biscuiti ori fusecuri, dintre cel mai variate si delicioase. De obicei, cu ajutorul cireselor sau a capsunilor uscate pot fi ornate cele mai fine fursecuri.
Micul dejun
Insa, aproape toate fructele uscate pot constitui ingredientele ideale pentru un mic dejun rapid sau chiar pentru o gustare dulce, pe care vrem sa o pregatim in cel mai scurt timp posibil. De ce nu, fructele uscate pot fi consumate ca atare, direct, fara nici un alt adaos. De exemplu, doi biscuiti si o rondela de ananas, ori cateva bucati de capsuni uscate pot fi un excelent desert. O felie mare de papaya uscata impreuna cu o felie de cozonac sau de chec este si gustoasa si satioasa. N-ar fi buna la micul dejun?
Mancarurile de cereale
In mod curent, fructe uscate cum sunt stafidele, ananasul, curmalele si smochinele sunt usor de folosit impreuna cu fulgii de ovaz sau impreuna cu alti fulgi de cereale, ori cu musli. Ele pot fi incluse si in placintele cu crema, pot fi folosite pentru ornarea tartelor sau pot fi adaugate in bauturile racoritoare ori coctailuri.
Salate cu fructe uscate
Fructele uscate usor acrisoare (stafide, caise, ananas, coacaze) pot fi adaugate si in salatele de verdeturi. De asemenea, ele pot fi folosite si la mancarurile de ciuperci, in omlete sau in mancarurile de cereale fierte (terciurile de cereale). Ele pot fi folosite in unele salate proaspete de legume, la preparea unor sosuri, in alcatuirea unor garnituri sau in mancarurile de cereale sau de legume. Cu stafide, smochine, curmale, radacina de ghimibir sau pere uscate se pot prepara excelente sarmale de orez sau soteuri de legume.
Asadar, fructele uscate constituie ingrediente care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o bucatarie in care sa se poata exprima nestingherita creativitatea gustativa sanatoasa.
Mai jos, prezentam principalele calitati energetice ale unor fructe:
afine - Afinele imbunatatesc vederea nocturna
ananas - Nutritiv si vitaminizant. Pt 28 g 70 de kcal, o,56 proteine, carbohidrati 17,70, apa 8,71, colesterol 0, vitamina A 1,43
banane - Tonic regenerator
caise - Caisele sunt cunoscute de mii de ani, fiind folosite de mult timp in China. Sunt bogate in vitamina A si sunt de asemenea o sursa de calciu si fier
capsuni - Aperitiv
cirese - Tonic digestiv
coacaze - Antianemice
curmale - Nu au colseterol si sunt o bogata sursa de fibre
ghimbir - Bun digestiv
mango - Regenerator si afrodiziac
mere - Spre deosebire de merele crude, merele uscate sunt accesibile in tot cursul anului
nuca de cocos - Racoritor
papaya - Armonizator
pepene galben - Extrem de placut si hranitor
pere - Contine fosfor si vitamina A
prune - Tonic intestinal
smochine - Sursa de fier, calciu si fosfor
stafide - Tonic intestinal, vitaminizant
profesor de AYURVEDA
ayurvedaromania.ro