De ce mi-e numai mie frig?
Sanatate
Mănuși? Am. Caciula? Am. Straturi termice? Am. Dar de ce sunt eu singurul pregătit pentru gerul Bobotezei? Frigul ne afectează pe fiecare diferit.
Pe măsură ce iarna începe să prindă emisfera nordică, este timpul să ne imbracam cu haine groase. Dar nu toată lumea percepe frigul la fel.În timp ce mulți dintre noi ne putem bucura să petrecem timp în aer liber într-o zi de iarnă, puțini oameni se bucură să simtă frigul.
Abilitatea noastră de a sesiza schimbările de temperatură este esențială pentru supraviețuirea noastră. Micile schimbări ale temperaturii de bază pot avea efecte dăunătoare, ceea ce ne pune în pericol de apariția unui atac de căldură vara sau hipotermie iarna.
Pentru a menține o temperatură constantă a corpului, organismele noastre au dezvoltat mecanisme sofisticate pentru a sesiza și a răspunde la fluctuațiile de temperatură.
Nervii din pielea noastră sunt prima noastră linie de apărare. Ei recepteaza schimbările de temperatură și transmit aceste informații creierului.
Cu toate acestea, percepția noastră despre frig este foarte subiectivă. De ce unii oameni încep să tremure la simpla gândire a temperaturilor scăzute, în timp ce alții ezita sa se înfofoleasca cu haine groase?
Ce se întâmplă când ne este frig?
După ce creierul a fost informat de o scădere a temperaturii, trimite semnale vaselor noastre de sânge pentru a restricționa fluxul de sânge pe piele.
John Castellani, Ph.D., și Andrew Young, Ph.D. - amandoi din Divizia de Medicină Monatana si Termică din cadrul Institutului de Cercetări de Medicină a Mediului din Natick, MA - Armata S.U.A. - explică cum acest proces de vasoconstricție previne pierderea de căldură suplimentară și protejează interiorul corpului.
Vasoconstricția la nivelul degetelor de la maini si de la picioare este senzația cu care mulți sunt probabil deja familiarizați.
Pe lângă limitarea fluxului de sânge din piele, începem să tremurăm. Aceste contracții involuntare și ritmice ale mușchilor degaja căldura pentru a ne încălzi corpul.
Aceste răspunsuri fiziologice sunt conectate în sistemul nostru, dar variază de la o persoană la alta. Deci, ce influențează modul în care răspundem la frig?
Forma corpului
Mărimea contează într-adevăr când vine vorba de frig. Cu cât suprafața corpului unei persoane este mai mare, cu atât pierde mai multă căldură.
Aceasta este strâns legată de dimensiunea țesutului adipos subcutanat sau a grăsimii de sub suprafața pielii. Grăsimea este un material de izolare excelent. Cu cât o persoană are mai multă grăsime subcutanată, cu atât va fi rezista mai bine la frig.
Diferența dintre modul în care bărbații și femeile răspund la frig se datorează în mare parte formei corpului.
Să luăm un bărbat și o femeie cu aceeași masă corporală și suprafață comparabilă. Deoarece femeia va avea probabil mai multe grăsimi subcutanate, va fi mai bine izolată de frig.
Dacă comparăm acest scenariu cu un bărbat și o femeie cu aceeași cantitate de grăsime subcutanată, este probabil că femeia va avea o suprafață mai mare, dar o masă corporală mai mică și va pierde căldura mai repede.
Sexul și vârsta
Cu toate acestea, sexul joaca un rol important atunci când vine vorba de extremitățile noastre, unde vasoconstricția este mai accentuată la femei. De fapt, există dovezi dintr-un studiu amplu care a implicat gemeni care sugerează că degetele reci de la maini si de la picioare sunt, în parte, determinate de genele noastre.
Fluctuațiile hormonilor contribuie, de asemenea, la modul în care simțim frigul. Răspunsurile femeilor la frig variază în timpul ciclurilor menstruale. La bărbați, nivelurile mai ridicate de testosteron pot reduce sensibilitatea la frig prin desensibilizarea unuia dintre receptorii principali ai răcelii, TRPM8, la nivelul pielii.
În jurul vârstei de 60 de ani, capacitatea corpului nostru de a conserva căldura și de a simți frigul începe să scadă.
De asemenea, persoanele în vârstă nu încep să tremure până când temperatura este mult mai scăzută, în comparație cu omologii lor mai tineri și au, de asemenea, probleme cu încălzirea.
Cum să te obișnuiești cu frigul
Când corpurile noastre sunt expuse în mod repetat la temperaturi reci, în cele din urmă se regleaza. Dar nu vorbim despre a iesi afară timp de 5 minute o dată pe zi, în timp ce restul timpului stam la caldurica.
Mulți dintre cei care trăiesc în regiunile polare au un răspuns mai puțin pronunțat la frig, Drs. Castellani și Young explică. Tot tremură și restricționează fluxul de sânge la nivelul pielii, dar într-o măsură mai mică.
Există alte două moduri prin care organismul se poate adapta la temperaturi mai scazute: prin creșterea producției metabolice de căldură sau a conservării căldurii.
Modul în care un individ va reacționa la frigul repetat este, probabil, în măsura pierderii de căldură din corp, dar există încă multe lucruri pe care cercetătorii nu le știu despre cum simte corpul nostru și cum se adaptează la temperaturile reci.
Așadar, dacă ai tendința să simți frigul mai tare decat ceilalti, ai putea încerca să petreci timp pe afară pentru a-ți intari rezistenta la frig.