Ulei esential de IENUPAR
Uleiuri esentiale
Ienupărul este unul din cele mai bune diuretice, antiinfecţioase reno-urinare şi antireumatice naturale existe în lume. Acţionează foarte eficient în toate afecţiunile aparatului urinar, fiind extrem de puternic în asociere cu cimbrul şi menta, cu care se combină foarte bine.
ACŢIUNI:
INTERN: Antigutos, antireumatic bun, antiseptic general puternic, antiseptic pulmonar mediu, antiseptic genito-urinar foarte puternic, antiseptic intestinal puternic, antispasmodic mediu-slab, bronhodilatator bun, diuretic foarte puternic, stimulent general mediu, antidiabetic mediu-slab, stimulent cerebral puternic, stomahic mediu.
EXTERN: antiseptic general mediu, antiastmatic puternic, antireumatic puternic, antiseptic respirator mediu-slab, antiseptic la nivelul pielii bun, bactericid mediu, bronhodilatator bun, fungicid slab, stimulent general mediu, tonic nervos bun, dinamizant mental (inhalarea acestui uler volatil stimulează activitatea cerebrală).
Uleiul de ienupar este indicat in urmatoarele cazuri:
INTERN:
- cistită, infecţii ale aparatului urinar - 2 picături de 4-5 ori pe zi, cu câte o linguriţă de miere. Se administrează în cure de 10 zile, cu 3-4 zile pauză.
- litiază urinară (pentru mărunţirea calculilor) - 3 picături de ulei volatil de ienupăr se administrează pe o linguriţă de pulbere din frunze de mesteacăn, de 4 ori pe zi.
- digestie lentă, infecţii ale tubului digestiv, fermentaţii intestinale - 3 picături de 3 ori pe zi, administrate pe o bucăţică de pâine.
- diabet - o picătură de 4 ori pe zi. Se aplică direct la nivelul limbii.
- anorexie - o picătură înainte de mesele principale ale zilei. Se consumă cu puţină miere.
- bronşită, gripă, tuse - în fazele acute se administrează în prima zi câte 1-2 picături din 2 în 2 ore, iar în zilele următoare se continuă cu 3 picături de 4 ori pe zi. Se asociază foarte bine cu uleiul volatil de mentă
şi cel de brad sau pin.
- astenie nervoasă - 2-3 picături înainte de mesele principale ale zilei, consumate în amestec cu câte o linguriţă de miere de albine.
- stări astenice, depresii, timiditate, labilitate psihomentală - se administrează câte o picătură de 4 ori pe zi, în cură de o lună.
- reumatism, artrită - 2-3 picături de 4 ori pe zi. Se administrează împreună cu o linguriţă de miere
- epilepsie - 2-3 picături de 4 ori pe zi. Se administrează într—o linguriţă de miere.
Alte indicaţii: acest ulei volatil se foloseşte în uz intern ca adjuvant în cazurile de ciroză, hidropizie, în profilaxia bolilor contagioase, gută, menstre dureroase.
EXTERN:
- prurit, dermatoze, eczeme - se aplică pe zonele afectate o cantitate mică dintr-un amestec preparat din ulei de volatil de ienupăr (1 ml) cu tinctură de tătăneasă (50 ml). Pentru efecte mai puternice se adaugă ulei volatil de mentă.
- tuse convulsivă - inhalaţii, realizate de 2 ori pe zi.
- epilepsie - pulverizări în încăpere; se foloseşte zilnic, pentru mai multe săptămâni.
- migrene - pulverizări în încăpere.
- stări astenice, timiditate, labilitate psihomentală - aromatizări ale încăperii
- stări depresive - se vor face aromatizări ale spaţiului în care dormim, mai ales în perioada nopţii.
- reumatism - se vor face băi cu ulei de ienupăr, de 2 ori pe săptămână. Se poate aplica şi extern un unguent natural preparat cu ulei volatil de ienupăr.
- adjuvant în leucoree, infecţie gonococică (gonoree) - 2 picături de ulei volatil se dizolvă în 10 ml de extract fluid obţinut din tinctură de creţişoară sau coada racului. Intreaga cantitate se diluează cu 200
ml de apă şi se fac spălaturi intravaginale. Se administrează zilnic, timp de minim 3 săptămâni.
Uleiul de ienupar poate fi preparat si administrat astfel:
INTERN
Administrarea orală se va face cu multă atenţie, datorită acţiunii intense a uleiurilor volatile. Se iau de regulă 2-3 picături de 3 ori pe zi amestecate cu puţină miere, pe pâine sau pe o pulbere din plante medicinale. Se administrează pe stomacul gol, cu minim 15 minute înainte de a mânca.
EXTERN
INHALAŢIILE - se vor folosi 5 picături de ulei volatil la un pahar cu apă fierbinte. Uleiul volatil se adaugă în apă clocotită. Ne acoperim apoi capul cu un prosop suficient de mare astfel încât aburii degajaţi să nu se risipească în încăpere. Vom inhala astfel 5-10 minute, fără a menţine (mai ales la început) capul prea aproape de vasul pentru inhalaţii. Este de asemenea recomandat ca ochii să fie păstraţi închişi pe întreaga durată a inhalaţiei cu uleiuri volatile.
MASAJUL - preparatul pentru masaj se obţine amestecând uleiul volatil cu un ulei vegetal natural obţinut prin presare la rece (floarea soarelui, măsline, susan, alune, migdale, avocado). In cazul uleiului de ienupăr cantitatea necesară este de 1 ml de ulei volatil la 10 ml de ulei gras.
AROMATIZAREA - pentru aceasta se poate utiliza o lampă de aromoterapie (se procură de la magazinele naturiste). Varianta cea mai eficientă din punct de vedere terapeutic constă însă în folosirea unui pulverizator, ce permite difuzarea în atmosferă a uleiului volatil, fără încălzirea acestuia.
BAIA TERAPEUTICĂ - în apa caldă de baie se vor pune 10-15 picături de ulei volatil pentru o cadă cu apă.
CONTRAINDICAŢII:
In uz intern, uleiurile volatile sunt contraindicate persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă sau hipertensiune în forme grave.
EFECTE ASUPRA PSIHICULUI ŞI MENTALULUI
Uleiul volatil de ienupăr ne ajută să depăşim stările de greutate, inerţie, de nehotărâre sau depresie deoarece "aprinde" focul interior care „arde" astfel de stări nefaste, ne smulge din aceste tendinţe inerţiale şi ne deschide noi perspective.
Acest ulei volatil îndeamnă la acţiune plină de entuziasm, curaj şi impetuozitate. Amplifică forţa interioară, încrederea în sine. Imprimă o stare de stabilitate emoţională.
Extras din "Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei", de Ilie Tudor, Mihai Minoiu