facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Meditatia, forma de vindecare rapida, recomandata chiar de unii dintre medici

Spiritualitate

Medicii au admis: Meditatia are puteri vindecatoare

Tu stiai ca meditatia te poate vindeca? Medicii recunosc ceea ce misticii afirma de secole

Aproximativ 40% dintre pacientii americani folosesc forme alternative de medicina, conform unui studiu realizat de Studiul National al Sanatatii din America. Aceste pratici includ meditatia, yoga, acupunctura si alte practici de acest gen. Iar acum, multe dintre aceste practici sunt sprijinite de medici prestigiosi, care au vazut efectele benefice ale acestor tehnici asupra pacientilor.

meditatie

Unele studii arata ca meditatia poate scadea tensiunea si chiar imbunatateste sistemul imunitar.

"Oamenii care mediteaza obtin o gramada de beneficii de pe urma acestei activitati, acestea fiind cumulative. Asa ca, cu cat vei medita mai mult, cu atat mai multe beneficii vei avea", declara specialistii.

Se pare ca meditatia este acum implicata in tratarea diverselor afectiuni, cum ar fi: alcoolismul, psoriazis si chiar impotenta. Sunt cateva zeci de centre medicale in America, inclusiv cele care se ocupa cu tratamentul cancerului, care au introdus meditatia sau alte practici asemanatoare in rutina lor.

In orice caz, aceste tipuri de meditatie sunt inca experimentale, iar rezultatele variaza de la un pacient la altul. Multi experti declara ca meditatia are o mai mare putere de vindecare atunci cand este sustinuta de metodele conventionale de tratament, parerile fiind impartite.

"Este obligatia celor implicati in medicina sa le ofere pacientilor mai multe alternative, astfel incat oamenii sa-si poate alege forma de tratament care li se potriveste cel ma bine", au mai adaugat medicii.

"Meditatia a avut asupra mintii mele acelasi efect pe care il are mersul la sala asupra corpului, aceasta a devenit mai puternica si mai flexibila", a declarat Hedy Kober, un neurolog care studiaza efectul meditatiei de eliberare, meditatie pe care o practica de mai bine de 10 ani. Aceasta a admis in cadrul unei conferinte TED ca a inceput sa mediteze in momentul in care dorea sa se elibereze de suferinta pricinuita de o despartire, dar a observat ca a reusit sa aiba efecte si in celelalte domenii ale vietii sale.

Studiile arata ca meditatia este asociata cu o serie de probleme psihologice, care pot fi vindecate, cum ar fi: stresul, anxietatea, dependenta, depresia, probleme alimentare si cognitive, sporeste fertilitatea, printre altele. Exista un studiu care arata ca meditatia poate reduce tensiune, durerea si nivelul hormonal si chiar celular.

Ce impact are meditatia asupra corpului tau?

In primul rand, modifica celulele creierului. Celulele si neuronii din creier creeaza incontinuu noi conexiuni, in timp ce le distrug pe cele vechi, bazate pe raspunsul primit de la diversi stimulenti.

Acest lucru afecteaza circuitul neuronal al creierului, care va schimba modul in care raspundem in fata diverselor provocari. In acelasi timp, afecteaza structura creierului, "netezind" anumite zone si facandu-le pe altele, mai putin dense.

Iata ce a declarat Dr. Sara Lazar, un neurolog de la Spitalul General Massachusetts, SUA, care studiaza meditatia: "Ganditi-va la capatul unui neuron ca la o mana, cu mii de degete. Acel numar de degete este relationat cu numarul interconexiunilor dintre neuroni, iar acel numar se poate schimba, unul dintre motivele principale fiind chiar stresul."

Cum sa scapi de STRES

Dupa cum probabil stii deja, exista mai multe metode prin care te poti elibera. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca yoga, meditatia si chiar repetarea rugaciunilor si a mantrelor emit o stare de relaxare. Cu cat veti practica mai des aceste tehnici, cu atat rezultatele vor fi mai vizibile.

Cel mai indicat ar fi sa practici una sau mai multe tehnici de mai jos, pentru cel putin 15 minute pe zi:

1. Verificarea/scanarea corpului. Incepand din crestetul capului si continuand cu bratele si picioarele, observa cum te simti in corpul tau. Observa dupa aceea senzatia de la nivelul capului si a gatului, pur si simplu remarca daca esti tensionat, calm, relaxat sau agitat. Incearca sa emiti stari si senzatii de eliberare zonelor tensionate. Cand ai ajuns la picioare, incepe din nou din crestetul capului, repetand acest procedeu.

2. Concentrare asupra respiratiei. Aseaza-te confortabil. Urmareste respiratia, observa senzatia pe care o ai atunci cand respiri, dupa care repeta procesul. Lasa tensiunea sa dispara la fiecare expiratie. Cand remarci ca mintea ta a fost captata de ganduri, concentreaza-te din nou asupra respiratiei.

3. Repetarea mantrelor. Te poti relaxa foarte bine, daca vei sta cu ochii inchisi, linistit, timp de 15 minute pe zi (minim) si vei repeta o mantra simpla cum ar fi "Om" sau "Aum".

4. Vizualizare ghidata. Imagineaza-ti o lumina relaxanta sau o cascada de lumina alba care "spala" toate tensiunile din corpul si mintea ta. Vizualizeaza cat mai intens, observa cat mai bine textura, culoarea si orice alt detaliu care te poate ajuta.

Acestea sunt doar cateva dintre metodele de eliberare, pentru a afla mai multe poti face propria ta cercetare, iar meditatia te va vindeca.

Bibliografie:
ttp://abcnews.go.com/Health/w_AlternativeNews/meditation-prescribed-doctors-study-finds/story?id=13563912
http://www.huffingtonpost.com/2013/04/30/meditation-health-benefits_n_3178731.html
http://foodmatters.tv/articles-1/7-health-benefits-of-meditation

Articole despre meditatie