facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Remedii pentru ACCELERAREA METABOLISMULUI

Sanatate

Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice care au loc în interiorul organismului prin intermediul cărora se obține energie, dar și materialele necesare pentru buna sa funcționare, creștere și dezvoltare.
Odată cu alimentele consumate, organismul primește apă, săruri minerale, vitamine și diverse substanțe nutritive care sunt prelucrate apoi de enzimele intestinale și descompuse în substanțe mai simple.
Astfel, hidrații de carbon sunt transformați în glucoză și în alte zaharuri, grăsimile în acizi grași și proteinele în aminoacizi. Zaharurile și aminoacizii merg direct în sânge, în timp ce acizii grași se recombină în peretele intestinal formând noi molecule de grăsimi care trec în sistemul limfatic, iar ulterior sunt vărsate în fluxul sanguin. Glucoza și grăsimile sunt utilizate de către celulele organismului pentru a genera energie, în timp ce aminoacizii sunt folosiți ca materie primă pentru crearea proteinelor.

natura

Utilizarea diferiților nutrienți de către celule are loc prin intermediul a două tipuri de reacții metabolice: cele anabolice, care consumă energie și a căror finalitate este elaborarea produselor complexe pornind de la molecule simple, iar cele catabolice, care prin descompunerea substanțelor complexe în elemente mai simple produc energie. Un exemplu de reacție anabolică este sinteza de proteinelor pornind de la aminoacizi, iar combustia glucozei este un exemplu de reacție catabolică.
Procesele catabolice au loc în două faze: în prima fază, nutrienții se transformă în molecule foarte mici, cum ar fi acidul acetic sau acidul piruvic, iar în a doua fază, aceste molecule se combină cu oxigenul și sunt arse în interiorul celulelor, având ca produse finale dioxidul de carbon și apa.

Atunci când organismul nu are nevoie de un surplus de energie, micile molecule de acid piruvic și de acid acetic care se formează în timpul reacțiilor catabolice nu se ard, ci sunt utilizate în reacții anabolice pentru producerea grăsimilor; astfel se stabilește o legătură foarte strânsă între anabolism și catabolism.
Procesele metabolice sunt controlate de diverse enzime și de anumiți hormoni precum tiroxina, cortizolul, adrenalina și insulina. Din acest motiv, tulburările enzimatice și hormonale au o amplă repercusiune asupra metabolismului.

Totuși, aceste procese nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. În cadrul metabolismului sunt incluse atât distrugerea anumitor substanțe, cât și formarea altor noi. Aceste două procese sunt strâns relaționate, iar din echilibrul ambelor rezultă păstrarea unei greutăți corporale stabile.
În general, când se afirmă că metabolismul este accelerat sau este scăzut, se face referire la metabolismul energetic, mai exact, la reacțiile chimice prin intermediul cărora celulele prelucrează alimentele pentru a obține energie.

Dacă aceste combustii se realizează cu o mică intensitate se spune că metabolismul a scăzut, iar atunci caloriile furnizate de alimente se transformă în grăsimi în loc să fie arse. Însă, în schimb, atunci când combustiile se realizează cu rapiditate se afirmă că metabolismul s-a accelerat; în acest caz, pe lângă arderile alimentelor se produce și arderea grăsimii corporale și uneori inclusiv a propriilor proteine, ceea ce duce la pierderea în greutate.

Factori care contribuie la creșterea în greutate, pe lângă un metabolism lent:
1. Consumul prea multor calorii;
2. Exercițiile fizice insuficiente;
3. Sedentarismul;
4. Genetica și antecedentele familiale;
5. Anumite medicamente;
6. Obiceiurile nesănătoase, cum ar fi odihna insuficientă și evitarea micului dejun.
În continuare vă oferim câteva remedii naturiste care ajută la accelerarea metabolismului și implicit la pierderea kilogramelor în exces.

Remedii naturiste pentru accelerarea metabolismului

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 1:
Beți în fiecare dimineață un pahar cu apă caldă în care ați stors sucul de la o lămâie. Proprietățile benefice ale lămâilor pentru menținerea unei greutăți echilibrate sunt binecunoscute și apreciate. Apa caldă cu lămâie este un excelent detoxifiant și dezinflamant pentru corp. Lămâile sunt bogate în pectină (la fel ca merele), care ajută la combaterea poftelor alimentare. Numeroase studii medicale au demonstrat că persoanele care au o dietă mai alcalină tind să piardă în greutate mult mai rapid. De asemenea, vitamina C din lămâie participă şi la eliminarea colesterolului rău şi la arderea grăsimilor din organism.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 2:
Consumați la micul dejun un bol de fulgi de ovăz (cu lapte de migdale sau lapte de cocos). Fulgii de ovăz sunt fibre solubile care sunt metabolizate mai lent de către organism. Ca rezultat, nivelul de insulină din corp scade, iar ritmul metabolismului crește. Puteți adăuga și puțină scorțișoară deasupra pentru un plus de savoare, dar și pentru a impulsiona metabolismul. Acest condiment atât de popular conține o serie de compuși care ajută corpul să metabolizeze zaharurile mai repede.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 3:
Consumați zilnic 3-4 căni de ceai verde. Există numeroase studii care au confirmat că consumul pe termen lung al catechinelor din ceaiul verde este îndeosebi benefic pentru arderea grăsimilor și ajută de asemenea la creșterea nivelelor de oxidare a grăsimilor și a termogenezei.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 4:
Presărați piper negru peste mâncărurile preparate și peste salatele de crudități. Uleiurile volatile pe care le conțin boabele de piper au un puternic efect antiinfecțios asupra căilor respiratorii și stimulează procesele digestive, îmbunătățind metabolismul.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 5:
Consumați zilnic 2-3 căni de ceai de ghimbir. Atunci când consumăm ghimbir, se produce o mai bună absorbție a nutrienților esențiali în organism, datorită stimulării secrețiilor din stomac și a enzimelor pancreatice. Ceaiul de ghimbir reduce dorința constantă de a mânca și crește ritmul metabolismului datorită efectului său termogenic.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 6:
Consumați zilnic 2-3 căni de ceai alb. Consumul frecvent de ceai alb încetinește capacitatea corpului de a absorbi grăsimile, ceea ce reduce riscul de supragreutate. În plus, ceaiul alb conține o cantitate importantă de cafeină, o substanță stimulantă care accelerează funcția metabolică.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 7:
Beți zilnic 2-3 căni cu ceai de mentă. Proprietățile acestei plante medicinale atât de populare ajută la diminuarea poftei excesive de mâncare, care este un factor cheie atunci când dorim să pierdem în greutate. Consumul ceaiului de mentă între mese ne ajută la menținerea sub control a anxietății care ne impulsionează apetitul emoțional și ne ajută să evităm consumul excesiv de calorii.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 8:
Consumați în mod regulat, în fiecare zi, aproximativ 300-500 g de ceapă crudă sau gătită, în supe sau salate, timp de 20 zile consecutive. Ceapa este un aliment foarte bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 și magneziu, dar este săracă în grăsimi saturate, sodiu și colesterol. Ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scăpa de grăsimea în exces și de colesterol.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 9:
Fierbeți în 2 litri de apă până scad la 1 litru, 70 g de coada-calului și 50 g de rădăcină de gheara-mâței. Strecurați și apoi adăugați 40 g de turmeric. Lăsați să mai fiarbă la foc mic timp de încă 5 minute, strecurați și împărțiți infuzia în 8 părți pe care le veți consuma în 4 zile, de 2 ori pe zi, 4 zile consecutive în fiecare săptămână, timp de 6 săptămâni consecutive, adică, 24 zile în total.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 10:
Fierbeți 40 g de frunze de frasin într-un litru de apă timp de 10 minute. Luați de pe foc și lăsați să se răcească. Strecurați și consumați de-a lungul zilei timp de o săptămână.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 11:
Fierbeți timp de 10 minute, 40 g de frunze de frasin, 30 g de flori de lavandă și 30 g de unguraș. Lăsați să se răcească și strecurați. Împărțiți infuzia în 8 părți pe care le veți consuma în 4 zile, de 2 ori pe zi, timp de 16 zile consecutive; faceți pauză timp de 8-10 zile, apoi reluați cura timp de 16 zile, adică, 32 zile în total.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 12:
Fierbeți timp de 15 minute într-un 1 litru de apă 30 g de turmeric, 50 g de frunze de mesteacăn și 40 g de crețușcă. Acoperiți și lăsați să se infuzeze timp de 1 oră, apoi strecurați infuzia și împărțiți în 6 părți pe care le veți consuma în 3 zile, de 2 ori pe zi, 6 zile pe săptămână, timp de 5 săptămâni consecutive, adică 30 zile în total.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 13:
Alternați comprese calde și reci pe zona trunchiului (în special în zona ficatului, vezicii și căilor biliare) timp de 15 minute. Compresele pot să fie umectate în pretabil în infuzie de măghiran. Realizați acest procedeu timp de 6 săptămâni consecutive, adică de 3 ori pe săptămână.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 14:
Cu ajutorul blenderului procesați câteva frunze de varză albă sau varză roșie, un pumn de frunze proaspete și spălate de leurdă și 1/2 cană cu apă. Procesați până ce obțineți o băutură omogenă și consumați acest suc proaspăt, o dată pe zi.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 15:
Consumați zilnic o infuzie de coji de mere cu scorțișoară. Coaja de mere este recunoscută datorită capacității sale de a ajuta la pierderea kilogramelor nedorite, iar aceasta se datorează prezenței acidului ursolic, care activează formarea colagenului. Pentru a prepara această infuzie se vor curăța de coajă trei mere (de preferință ecologice) și se vor fierbe într-un litru de apă 5 minute. Lăsați să se răcească puțin și adăugați o linguriță de scorțișoară.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 16:
Consumați o infuzie de rozmarin de 3 ori pe zi. Rozmarinul are proprietăți carminative, ceea ce înseamnă că facilitează eliminarea gazelor acumulate în aparatul digestiv. Infuzia de rozmarin se prepară din o linguriță de plantă la o cană cu apă. Este recomandabil să se bea această infuzie după mesele principale ale zilei.

Întrebări și răspunsuri referitoare la metabolism:
1. De ce unele persoane se mențin suple chiar dacă mănâncă mult, în timp ce altele se îngrașă chiar dacă mănâncă puțin? Acest aspect are legătură cu metabolismul?

Cu toate că îngrășarea sau obezitatea se produc ca și consecință a unui exces de calorii, în realitate multe persoane obeze nu mănâncă mai mult decât cele slabe, însă organismul lor consumă mai puțină energie.
Există persoane care consumă alimente bogate în calorii și nu se îngrașă deoarece au un metabolism foarte activ care le arde rapid, transformându-le în energie. Din contră însă, alte persoane nu au această activitate metabolică ce este capabilă să ardă caloriile în exces și prin urmare, au tendința de a se îngrășa.

2. Dacă organismul este capabil să transforme o substanță în alta atunci când e necesar prin intermediul metabolismului, de ce se insistă atât asupra faptului că alimentația trebuie să fie variată?

Organismul uman, prin intermediul proceselor metabolice complexe, este capabil să formeze substanțe energetice pornind practic de la toate alimentele; astfel de exemplu, se obține glucoză pornind de la glicerina care compune grăsimile și de la aminoacizii din proteine. Însă ceea ce organismul nu poate face este să transforme în proteine glucoza sau grăsimile și de asemenea nu este capabil să producă săruri minerale și nici multe dintre vitaminele de care are nevoie. În consecință, este foarte important ca dieta să fie variată, cu scopul de a oferi organismului toate substanțele pe care acesta nu le poate produce.

3. Este adevărat că somnul suficient ne ajută să ne accelerăm metabolismul?

La o primă vedere, pare puțin paradoxal ca somnul să poată accelera metabolismul, însă în prezent mai multe studii medicale au demonstrat deja că există o corelație directă între orele de somn și metabolism. Această corelație se datorează faptului că lipsa de somn și alte tulburări de somn au implicații negative asupra bunei funcționări cardiovasculare și metabolice, deoarece afectează reglarea metabolică a glucozei și a altor hormoni care sunt relaționați cu creșterea în greutate și apariția diabetului de tip II. Tocmai de aceea, este important să dormim 7-8 ore în fiecare noapte dacă dorim să ne accelerăm metabolismul.
Sursa: midoris.ro

Articole despre metabolism, accelerarea metabolismului


Articole din Sanatate